avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere - care parte este obligata sa se prezinte la ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere - care parte este obligata sa se prezinte la informare?

Buna ziua. In urma cu 4 luni am fost chemata intr-un proces de custodie comuna ,ca si parata ,de fostul meu sot . Acest proces a fost suspendat iar eu l-am repus pe rol. La prima infatisare dupa repunerea pe rol, suntem obligati sa ne prezentam la un mediator.
As dori sa aflu in ce calitate ma aflu acum -parata sau reclamanta - si in privinta mediatorului daca pot alege eu impreuna cu madiatorul ziua in care ne putem intalni cu partea adversa. In caz de neprezentare la mediere ce consecinte as avea?

Va multumesc frumos,
Cu respect
Informarea si eliberarea certificatului / procesului verbal de informare sunt gratuite in oricare dintre situatii.

Ceea ce face diferenta este situatia in care una dintre parti se vede nevoita sa invite cealalta parte la informare. In acest caz, procedura de invitare presupune respectarea anumitor prevederi legale, de accea e in general realizata de mediator, la solicitarea scrisa a partii, contra unui onorariu modic. Onorariul include cheltuielile de copiere acte, redactare, imprimare, expeditie a maxim doua invitatii scrise.

Cat priveste medierea, daca in urma informarii gratuite partile decid sa o accepte, ea se face in baza unui contract de mediere, contra unui onorariu. Medierea in sine nu este gratuita (cum nu este de altfel nici obligatorie), doar informarea este (si gratuita si obligatorie).
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
mediator_comeaga a scris:

Daca inteleg bine, doriti sa faceti informarea, insa in sedinta separata fata de sot. Cu acordul mediatorului, se pot organiza sedinte separate.

Certificatul se va elibera insa in momentul in care ambele sedinte de informare vor fi avut loc, deci ambele parti vor fi parcurs informarea, chiar daca nu impreuna.


Eu am fost la mediator - ca reprezentant, partea opusa nu s-a prezentat la doua citari, iar eu am primit documentul necesar. Nu e obligatorie informarea ambelor parti pentru a se elibera certificatul. Fiecare parte poate merge separat, chiar la mediatori diferiti.
Sigur ca nu e obligatorie prezenta ambelor parti. Nimeni nu poate obliga partea invitata sa se prezinte. Diferenta consta in faptul ca daca se prezinta amandoua (chiar separat, dar la acelasi mediator) primesc certificatul de informare, daca una dintre parti nu se prezinta, partea care s-a prezentat primeste un proces-verbal, care nu este insa "de informare" (vezi mai jos textul de lege), ci este doar o dovada a faptului ca s-a incercat parcurgerea informarii, insa acest lucru a esuat datorita neprezentarii uneia dintre parti.
Legea spune ca dovada parcurgerii informarii se face cu certificatul de informare:

"Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege."

"Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei."

Scopul obligativitatii informarii este aducerea la cunostinta ambelor parti a procedurii medierii cu toate aspectele sale, astfel incat acestea sa poata lua in cunostinta de cauza o hotarare privind optarea (sau nu) la aceasta alternativa la instanta de judecata in speta lor. Daca una dintre parti nu se prezinta sau partile "bifeaza" doar de forma acest lucru mergand formal la mediatori diferiti spre a obtine o hartie, se considera ca scopul informarii nu este atins, de aceea nu se elibereaza certificatul de informare, ci doar un proces-verbal. S-ar putea interpreta chiar si ca rea-credinta, in anumite situatii, cred eu.

In acest scop este util si Ghidul privind sedinta de informare publicat pe site-ul Consiliului de mediere, preluat si de avocatnet.ro intr-un articol.
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
mediator_comeaga a scris:

Sigur ca nu e obligatorie prezenta ambelor parti. Nimeni nu poate obliga partea invitata sa se prezinte. Diferenta consta in faptul ca daca se prezinta amandoua (chiar separat, dar la acelasi mediator) primesc certificatul de informare, daca una dintre parti nu se prezinta, partea care s-a prezentat primeste un proces-verbal, care nu este insa "de informare" (vezi mai jos textul de lege), ci este doar o dovada a faptului ca s-a incercat parcurgerea informarii, insa acest lucru a esuat datorita neprezentarii uneia dintre parti.
Legea spune ca dovada parcurgerii informarii se face cu certificatul de informare:

Sunt de acord cu ce spuneti, dar o persoana, caruia i se cere in instanta sa parcurga etapa prevazuta de lege, de a se informa despre mediere, nu o intereseaza ce document se elibereaza de mediator. Persoana respectiva este interesata sa parcurga etapa, ca apoi sa poata sa se prezinte in instanta pentru rezolvarea problemei. Asta intereseaza pe oamenii de rand.
Desigur, ideal ar fi ca sa se prezinte ambele parti si sa se si rezolve problema intre parti, ca apoi sa se prezinte in instanta doar pentru ca aceasta sa ia act de intelegere si sa consfinteasca din punct de vedere legal acest act. Dar "mai sunt si necastigatoare".
In procesul de custodie comuna pe care l-ati repus pe rol , aveti calitatea de parata , iar in ceea ce priveste medierea , avand in vedere ca fostul sot se afla in Italia , va trebui sa mergeti la mediator , sa platiti o suma modica pentru acoperirea cheltuielilor cu transmiterea invitatiei , iar daca fostul sot refuza in scris medierea ori nu raspunde invitatiei la mediere , ori nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate de comun acord pentru semnarea contractului de mediere , medierea se considera neacceptata iar mediatorul va va elibera un proces verbal , pe care il veti depune la dosarul cauzei .
In situatia in care oricare dintre dvs. , refuza sa se prezinte la sedinta de informare , i se va putea aplica de catre instanta , o amenda judiciara cuprinsa intre 100-1.000 lei .
Insa in functie de maiestria mediatorului , fostul dvs.sot , ar putea fi de acord cu medierea , astfel incat neintelegerile dintre dvs. sa se solutioneze mai rapid , fara costurile de timp si bani ce le implica un proces in instanta .

Bafta !

PS. Procesul este suspendat timp de 3 luni , asadar aveti la dispozitie tot acest timp pentru a ajunge la o intelegere .

Si inca ceva ...
Daca veti fi de acord amandoi sa mediati aceasta problema , trebuie sa stiti ca nu este obligatoriu sa mergeti la aceeasi data si la aceeasi ora cu fostul dvs. sot la mediator .
Adica , medierea se poate desfasura si in sedinte separate , daca vreunul dintre dvs. nu doreste in mod absolut (din diverse motive )sa-l revada pe celalalt .
Insa , recomandarea mea este ca medierea va fi mult mai productiva daca dvs. si fostul sot incercati , cu ajutorul mediatorului sa refaceti comunicarea dintre dvs. si sa gasiti solutii acceptabile atat pentru dvs. , fostul sot , dar mai ales pentru copil .

Nu uitati , divortul pune capat casatoriei , insa familia pe care a-ti format-o cu fostul sot , este pentru totdeauna !

Succes !

[Editat - timp de 30 de minute, dupa postarea unui mesaj, aveti posibilitatea sa il completati / corectati, folosind butonul albastru "Raspunde". Va rugam nu publicati mesaje consecutive in interiorul acestui interval, multumim pentru intelegere]

Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Procedura mediere savinermia savinermia am mers la mediator la ora stabilita dar am constatat ca medierea s-a facut doar intre mine si mediator,lipsid partea care a deschis medierea,este ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare liveomars liveomars Buna ziua, Vreau sa incep un proces cu angajatorul,am inteles ca imi trebuie certificat de informare privind medierea,am fost la un mediator si mi l-a ... (vezi toată discuția)