avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

Va rog sa-mi spuneti daca am calculat bine?
Am 6 luni salariu net 880 iar restul suma totala este 7771 si am adunat
5280+7771=13051
13051*0,85=11093
Suma acesta o sa o iau?
Din suma aceasta se mai calculeaza odata 0,85%
Va multumesc



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 30 Noiembrie 2017
In contextul legislativ actual nu indeplinititi conditiile pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere.

Dar exista un proiect de lege care daca va intra in vigoare va permite si persoanelor cu perioade mai mari de inactivitate sa beneficieze de aceasta indemnizatie.

Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
grandanat, utilizator
1. Daca veti naste in iunie 2014 trebuie ca in perioada iulie 2013 - iunie 2014 sa aveti venituri din salarii, din activitati independente su agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.) si veti putea beneficia de indemnziatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Ce statul aveati in lunile iulie si august 2013?
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna seara! sunt insarcinata in 5 luni, luna martie ar trebui sa fie luna nasterii. Pot beneficia de indemnizatie daca din cele 12 luni necesare in primele 3 luni am salariu net 800 lei, o luna am avut conceniu fara plata, apoi in urmatoarele 8 luni salariul brut este de 100 lei pt ca am avut o schimbare de program, muncind 1 fractiune de norma de 1 h/zi, 5 h/ sapt?
Va multumesc!
@ anonim1987

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial.

Daca data preconizata a nasterii este martie 2014 , atunci perioada eligibila este aprilie 2013 - martie 2014.

Care este perioada de CFP? De la ce data pana la ce data?
1. Daca ati avut concediu fara plata o luna calendaristica intreaga (de la 1 la 31) nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Daca acea luna de concediu fara plata este intinsa pe doua luni atunci puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC deoarecde sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevaute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Dana Muresan Dana Muresan Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete ... (vezi toată discuția)