avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

Va rog sa-mi spuneti daca am calculat bine?
Am 6 luni salariu net 880 iar restul suma totala este 7771 si am adunat
5280+7771=13051
13051*0,85=11093
Suma acesta o sa o iau?
Din suma aceasta se mai calculeaza odata 0,85%
Va multumesc



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 30 Noiembrie 2017
1. Postarea dvs. se refera la indemnizatia pentru concediul de maternitate iar topicul avea ca subiect indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Modul cum ati calculat dvs. indemnizatia pentru concediul de maternitate respecta prevederile legale din OUG 158/2005 si din Normele de aplicare a ei.
- Nu vad care este scopul postarii dvs.
Buna ziua,

As dori sa ma lamuriti cu o problema. Stiu ca indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza pe 12 luni anterioare nasterii.
Sunt insarcinata in 2 luni( din decembrie). Am contract de munca pe perioada nedeterminatat. In aceste 2 luni salariul net este de 500 ron/ luna (500 pe decembrie, 500 pe ianuarie). Incepand din aceasta luna angajatorul doreste sa imi mareasca salariul adtfel incat la sfarsit sa pot beneficia de 1200 ron indemnizatie crestere copil / 2 ani.
Va rog sa-mi spuneti daca e necesar sa umble din urma (adica sa-mi mareasca salariul si in lunile decembrie si ianuarie) sau poate incepand cu aceasta luna sa mareasca mai mult astfel incat sa se ajunga la rezultatul de 1200.
Multumesc anticipat
Nici nu e necesar si nici nu e legal sa va mareasca salariul retroactiv. Si nici macar nu e cea mai buna solutie.
Ca sa aveti un "profit" cat mai mare ar trebui ca salariul marit sa intre in baza de calcul si pentru concediu de maternitate. Pentru ca inainte sa intrati in concediu de crestere veti fi si in concediu de maternitate, al carei indemnizatii(calculata in fctie de venitul de pe ultimele 6 luni anterioare), se va lua in calcul pentru indemnizatia de crestere.

Eu as mari salariul cu maxim 6 luni inainte de cand preconizati ca veti intra in concediu de maternitate(atentie, maternitate nu crestere copil)

Daca nasterea este preconizata in luna 09-septembrie, atunci se presupune ca veti intra in concediu de maternitate in luna 07 iulie(este de dorit ca sa intrati cat mai repede in concediu de maternitate)
Poate sa va mareasca salariul incepand cu luna 02 - februarie.

Nu are importanta ca salariul marit se intinde pe o luna sau pe mai multe luni. Daca "marirea de salariu", cumulata, este aceeasi, atunci rezultatul( indemnizatia) va fi aproximativ la fel.


In concluzie puteti sa mariti salariu incepand cu luna viitoare sau chiar cu 2,3 luni inainte de a intra in concediu de maternitate. Important e sa estimati corect marirea necesara pentru a avea rezultatul dorit.

Am avut un caz similar cu al dvs si persoana respectiva a avut salariul marit la aproximativ 5000 lei brut, timp de 3 luni, pana sa intre in concediu de maternitate. Astfel a rezultat aproximativ o indemnizatie de maternitate de 1700 lei si apoi o indemnizatie de crestere de 1200.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
grandanat, utilizator
Calcul gresit indemnizatie?


Buna ziua.

Am nascut primul copil la data de 20. 05.2011 si am optat pentru varianta de ingrijire a copilului pe o perioada de 2 ani . Conform legii de atunci, pentru varianta de 2 ani se primea suma fixa de 600 lei.

Cel de al doilea copil s a nascut la data de 18.01.2013. Am ales varianta de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, cu o indemnizatie de 600 lei.

Intrebarea este:

1.calculul indemnizatiei a fost facut gresit?

daca am inteles corect, legea a suferit modificari, astfel incat la data nasterii celui de al doilea copil ( 18.01.2013) legea in vigoare presupunea calcului indemnizatiei pe o perioada de 2 ani ca fiind 85 0/0 din media veniturilor nete ( si nu 600 lei suma fixa)

2. Pentru calculul indemnizatiei la cel de al doilea copil, ( avand in vedere ca s a nascut in perioada cat eram in concediu de ingrijire al primului copil) se iau in calcul veniturile dinainte de a intra in primul concediu de ingrijire copil sau veniturile de indemnizatie de la primul copil?

3. Se iau in calcul veniturile pe ultimele 6 sau 12 luni?

Sper sa fii exprimat cu sens si ca am fost clara.
Va multumesc anticipat,










Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
danielaluminita, utilizator
1. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) nu a fost niciodata in suma fixa de 600 lei lunar, acesta suma de 600 lei fiind suma minima ce se poate acorda ca indemnizatie pentru CCC.
- Daca din calcul reiese o indemnizatie mai mare de 600 lei atunci se acorda aceasta suma.

2. Deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1 dvs. ati intrat direct din CCC1 in CCC2 si ati primit aceeasi indemnizatie ca la CCC1.

3. - Pe perioada de cand s-a nascut al doilea copil si pana s-a terminat CCC1 trebuia sa primiti inca 600 lei lunar, pe langa indemnizatia pentru CCC1.
- Pentru aceasta trebuia mers la Primarie cu certificatul de nastere a celui de al doilea copil si sa solicitati acesti bani.

4. Indemnizatia lunara pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si:
- nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an a copilului;
- nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani a copilului.

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Dana Muresan Dana Muresan Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete ... (vezi toată discuția)