buna ziua,am dori sa aflam ce drepturi arecumnatul meu care are un baietel care are aproape 2 ani,rezultat din relatia care dureaza din 2009 nefind casatoriti,ea a plecat la parintii ei fara acordul lui si ameninta ca nu mai are nici un drept sa vada sau sa vb cu copilul,aceasta este in brasov el in bucuresti si ea vrea sa schimbe nr de telefon ca sa nu mai tina legatura tatal cu copilul.Exista vreo lege care-i da dreptul la vizita si sa ia copilul la el chiar daca nu au fost casatoriti?.Multumesc pt timpul acordat si va suntem profund recunascatori daca ne raspundeti
Katrinella imi pare rau ca faci parte din randul mamelor traumatizate de niste parteneri inconstienti si ca si tu si copilul ati trecut prin astfel de traume :(... Bineinteles ca voi face inaintare in inastanta de data asta... Prima data nu am facut deoarece am vazut ca ne ignora si, dupa ce i-am dat n mesaje in care ii spuneam ca poate sa vada copilul, sa participe la baita lui (copilul avea 3 luni cand ne-a parasit prima oara) si nu a raspuns in niciun fel, l-am lasat in pace ptr ca am considerat ca nu e cazul sa trec printr-un proces, nefiind ahtiata dupa vreun beneficiu material din partea lui. Cand copilul avea 1 an si 7 luni m-a cautat si m-a rugat sa il primesc inapoi, ptr ca vrea sa refacem relatia, motivand ca s-a schimbat, asa ca i-am mai acordat o sansa... Decizie gresita din partea mea, pentru ca pana la urma omul nu se schimba asa usor... Dupa 6 luni a plecat iar de langa noi (nici macar nu am apucat sa ma descalt sa intru cand m-a anuntat ca el va pleca in seara respectiva) si de atunci iar nu a mai dat niciun semn... Asa ca voi cere in instanta drepturile copilului nu ptr ca am nevoie de banii lui, ci tocmai ptr a evita situatii de genul celor expuse de tine (si de multe alte femei care au trecut prin situatii similare). In orice caz, dupa ce voi incheia aceasta perioada din viata, am de gand sa lansez un grup de informare destinat mamelor care trec prin astfel de probleme, pentru ca incidenta femeilor mame abandonate efectiv de partenerii de viata si haituite prin instante a crescut dar si pentru ca nu doresc nimanui sa traiasc astfel de experiente. Doamnelor, domnisoarelor dragi, de ce nu incercam sa propunem modificari legislative (in limitele tratatelor internationale si in limitele constitutiei, fireste) care sa ne sustina in cauza noastra? Am ales si femei parlamentar care empatizeaza mai usor cu nevoile unor mame care lupta singura nu doar sa-si creasca copiii, ci si ca sa faca fata presiunilor unor "fosti" care se considera ocazional tati si bineinteles si presiunilor sociale.
De cand bantui acest forum, am vazut multe chemari la lupta a femeilor hartuite de fostii parteneri si de catre judecatori indoctrinati care nu judeca, ci scriu hotarari.
Stimata blueelf08, va recomand sa nu aveti mari asteptari in instanta, totusi trebuie sa aveti o hotarare prin care domiciliul copilului este stabilit la dvs., altfel patiti ca si katrinella.
In privinta "dreptului copiilor" fiti sigura ca doar "dreptul la vizita" al tatalui este garantat de hotararile judecatoresti, nu si intretinerea copiilor.
Asa este, insa tocmai pentru ca sunt multe femei aflate in astfel de situatii, tocmai pentru ca au fost infiintate ONG-uri care militeaza pentru drepturile mamelor si ale copiilor, ar trebui facute niste demersuri pe langa alesele noastre sa sustina in legislativ modificari aduse in legile care favorizeaza tatii iresponsabili.
Vis a vis de aceste ONG-uri, tin sa va relatez ca ele exista, dar lipsesc cu desavarsire:(
Am scris la 2, din care una a unei vedete si raspunsul venit a fost absolut hilar: "trebuie sa va intelegeti, in interesul copilului dvs." , stiam asta inainte de a le cere ajutorul, daca era intelegere, nu ajungeam sa le scriu.
Stimata doamna, nu legile trebuiesc schimbate, ele sunt bune asa cum sunt, ci interpretarea lor trebuie explicitata ca fiecare magistrat cu gandire intepenita sa priceapa despre ce este vorba.
Se face vorbire despre "interesul major al minorului" si in acest sens, judecatorul decide ca acel copil care, demonstrat, a fost batut cu furtunul de catre tata, culcat pe jos in lipsa de pat, la vederea caruia copilul tremura-demonstrat si de martori si de psihologi, trebuie sa beneficieze in continuare de relatiile benefice cu acel parinte, cu posibilitatea de a-l scoate din localitate, pentru ca intalnirile sa nu fie monotone!
La fel, un copil hartuit de un parinte cu un executor judecatoresc, fugarit de acesta prin casa, care la 6 ani se scapa pe el cand aude de tata, in interesul sau major este trimis nu numai la plimbare, ci si la somn obligatoriu cu hartuitorul.
Eu le doresc tuturor judecatorilor care dau asemenea solutii cosmarurile copilului meu, cauzate de hotararile lor absurde.
Of :(. Este pacat de acesti copii care nu au nicio vina. Copilul meu intreaba de tatal sau si nu ii pot spune decat ca e plecat departe, pentru ca nu vreau sa sadesc in mintea copilului ura. Insa tatal, timp de 1 an si 6 luni nu a stiu de copilul lui decat din pozele de pe facebook (adica ce mai vedea la fotografiile de profil si coperta si ce ii mai spuneau unii si altii care ne vedeau pe strada, la plimbare, in fine...) apoi brusc i s-a trezit constiinta si l-am crezut. Acum a plecat iar si de cand a plecat nu a dat niciun semn ca il intereseaza copilul. Ba mai mult, a semnat in mod fals acte cu intentia de a ne jumuli de bani. Si acest om are dreptul de a lua copilul oricand doreste? In niciun caz nu voi permite asta si voi merge pana in panzele albe. Martonze, eu stiu ca exista si posibilitatea decaderii din drepturile parintesti in situatia descrisa de tine. Dar, citind legea, chiar si asa, tatal este scutit de plata pensiei alimentare dar isi poate vedea copilul oricand doreste muschiul sau. Din pacate :(.