buna ziua,am dori sa aflam ce drepturi arecumnatul meu care are un baietel care are aproape 2 ani,rezultat din relatia care dureaza din 2009 nefind casatoriti,ea a plecat la parintii ei fara acordul lui si ameninta ca nu mai are nici un drept sa vada sau sa vb cu copilul,aceasta este in brasov el in bucuresti si ea vrea sa schimbe nr de telefon ca sa nu mai tina legatura tatal cu copilul.Exista vreo lege care-i da dreptul la vizita si sa ia copilul la el chiar daca nu au fost casatoriti?.Multumesc pt timpul acordat si va suntem profund recunascatori daca ne raspundeti
multumesc pt raspuns,dar va rog sa-mi spuneti daca ea sta cu parinti si fratele,neavand si alt venit inafara de alocatia copilului cu care traiesc toti cei mai sus mentionati,are vreo sansa sa obtina tatal custodia copilului daca dovedeste ca are cu ce sa-l intretina?si de la ce varsta poate incepe demesurile in instanta daca tot nu se inteleg de vorba buna.multumesc la toti cei care au raspuns
Stimate ancasimo25, dumneavoastra stiti cat este alocatia pentru 1 copil? Glumiti daca credeti ca macar 1 copil poate fi intretinut cu 42 lei lunar.
Apoi, parintii si fratele doamnei au trait acolo si pana a ajuns tanara mamica inapoi in casa parinteasca, ce va face sa credeti ca acum, brusc, a cazut pe ei norocul cu cei 42 lei lunar?!
Mai spuneti ca baietelul are aproape 2 ani-oare mamica nu este in concediu de crestere copil pana la 2 ani si atunci inseamna ca a lucrat anterior nasterii si urmeaza a se incadra din nou in campul muncii?
Aveti dreptul sa cereti program de vizita, daca nu va intelegeti amiabil cu mama copilului.
Instanta va decide, in functie de probele administrate.
Psihologic, este normal transferul ce il simte un parinte cand il uraste pe celalalt parinte. Este just fata de el, sa-i spunem. Intrebati daca sunt juste pretentiile tatalui dar nu spuneti care sunt ele. De ghicit... e mai greu, ca nu asta e meseria noastra.
Relatia dintre un coppil si parintii sai este normal sa se stabileasca acolo, in familie, nu in justitie; atunci cand se ajunge la justitie inseamna ca deja exista o disfunctionalitate majora. Justitia ar trebui sa fie oarba, ar fi minunat sa fie oarba, insa si la noi in tara si pe la casele mai mari, in anumite cazuri cunoscute, juzii sunt influientati si presati, din pacate, de societate, presa etc.
Realitatea de fapt judecatorii o vad numai daca partile le arata aceasta realitate; ei nu se pot pune in papucii justitiabilului daca partea nu ii imprumuta papucii ei. Tine de parte sa zugraveasca complet situatia de fapt.
Spre exemplu, katrinella a gresit lasand copilul la rude de gradul II, cand rude de gradul I erau disponibile; inteleg ca situatia era una dificila, insa lasand copilul acolo ea a aratat instantei ca nu e in masura sa se ingrijeasca de el si in ordine la grija ar fi cealalta ruda de gradul I. Din pacate, asta nu a fost vreo greseala a justitiei, ci a parintelui neinformat. Daca reglementati situatuia cerand domiciliul copilului la mama si, in realitate, copilul nu sta cu mama, atunci tot aia e ca si cum nu ati fi recurs la justitie.
Despre traumele unui copil... e greu de stabilit daca poate interveni vreo trauma din 2-3 scandaluri pentru copiii mici; nu pastram amintiri din copilaria mica, pana la 3 ani adica. Daca un parinte nu se intereseaza cu anii, tot parintele lui e; punct. Ca legea, ca nelegea, cert e ca jumatate din ADNul copilului ala e al acelui parinte. EXACT jumatate.
Drepturi sunt pentru toti, reevaluarea situatiei de fapt se face la cerere, atat la noi cat si in alte parti. Dreptul copilului la doi parinti primeaza. Prin urmare, oricate chemari la unitatea mamelor ar fi, drepturile lor sunt aceleasi, sunt in concordanta cu tratatele la care Romania este parte si cu alte acte internationale referitoare la minori. Legislatia romana nu incalca nimic, niciun principiu sau tratat si este destul de clar inteleasa de magistrati.
Pentru un tata dezinteresat, cred ca normal ar fi sa existe o reinstaurare a drepturilor de vizite dupa evaluarea copilului si informarea sa, in urma unei noi hotarari judecatoresti; atat cred eu ca e normal sa se mai faca. Dar sa i se ia minorului inca un drept nu vad sa fie corect pentru micut.
Nu stiu cum sa va fac sa vedeti lucrurile din punctul de vedere al copilului, este singurul pe care il scapati: intretinerea e dreptul copilului; vizitele tatalui sunt dreptul copilului. Daca tatal nu onoreaza intretinerea, cu ce ajuta pedepsirea copilului prin eliminarea contactului dintre el si tata?
Asa gandeste legea, romana, europeana, canadiana... asta e gandirea normala, sa nu-l pedepsesti pe cel caruia i s-a gresit.
nu a lucrat inainte mamica si beneficiaza de cei 200de lei pe care mama ei oricum nu-i trimitea si cu care se intretineau cei trei,tatal,mama si fratele,dar el nu vrea sa ia copilul de langa mama dar ea nu vrea sa mai tina legatura cu el ea find in alt oras si el in bucuresti,cumnatul practic vrea sa stie ce drepturi are asupra copilului mai ales dreptul sa stea si la el baiatul,si eu am o fetita de 9 luni si nu as putea sa ma gandesc sa nu creasca langa mine,stiu ca un copil nu ai cum sa-l cresti cu 42 de lei,dar nici sa traiesti cu grija zilei de maine daca ai ce sa dai de mancare copilului sau daca ai un pampers la copil.cam asta este traiul copilului acolo unde este acum
Fratele poate introduce imediat actiune in instanta solicitand custodia comuna, stabilirea locuintei minorului si un program de vizitare.
Programul de vizitare cel mai adecvat va fi probabil la sfarsitul saptamanii (dat fiind ca nu se afla in aceeasi localitate cu minorul) si in timpul vacantelor, tatal avand dreptul sa plece cu copilul in excursii sau sa il ia la domiciliul sau.
Pana la judecarea dosarului pe fond si in caile de atac, va putea sa solicite pe calea ordonantei presedintiale un program provizoriu de vizita pentru a nu rupe legatura cu fiul sau minor.