avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este direc raspunzator angajatorul pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este direc raspunzator angajatorul pentru incheierea/completarea CIM-ului?

Buna ziua,

Din interpretarea extensiva a art.16 alin.1) Codul Muncii :

Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. ,

trebuie sa intelegem ca angajatorul este direct raspunzator pentru datele, mentiunile si semnaturile inscrise in CIM ?
Exista alte prevederi legale care sa reglementeze aceasta raspundere a angajatorului ?
Cel mai recent răspuns: nimar , utilizator 17:24, 16 Aprilie 2013
zinaida a scris:

As dori sa va intreb, salariatul in cauza poate dovedi ca a desfasurat activitatea in baza contractului? A fost remunerat pentru munca prestata?
Angajatorul neaga propria semnatura de pe CIM, da efectuarea a platilor salariale tot o neaga?

Da,salariatul poate dovedi ca a prestat munca in folosul angajatorului ; a fost remunerat si a semnat stat de plata, stat care s-au evaporat(salariatului nefiindu-i inmanate fluturasele aferente acelor plati, in litigiul de munca angajatorul negand tot ce sustine salariatul, absolut tot !
Statul de plata , daca este vorba despre sectorul privat, se poate obtine in copie de la ITM ...
freeelis a scris:

Eu unul as solicita ca cel care va semna c.i.m. sa aiba imputernicire din partea angajatorului sau sa dovedeasca ca este desemnata prin actul constitutiv al S.C. sa faca asa ceva ...

Cat % din romani credeti ca-si permit acest lux ?

freeelis a scris:

C.i.m. nu trebuie sa fie semnat in fata unui notar ... notarul nu poate stabili autenticitatea semanaturii, ci doar faptul ca acea persoana este reprezentantul S.C. si a semnat c.i.m. in fata lui ...

Cel putin in acest fel angajatorul nu va mai putea invoca vreodata faptul ca reprezentantul sau legal nu ar fi semnat CIM, oricare ar fi forma semnaturii pe care acesta o face pe CIM, nu ?

freeelis a scris:

Art.16 alin1. C.mun. trebuie sa-l coroborati si cu prevederile Codului Civil privind incheierea actelor juridice ....

Va rog sa-mi spuneti cum interpretati,totusi, dvs. prev. art.16 alin.1) Codul Muncii, coroborate/raportate/etc. la ce prevederi legale considerati dvs. de cuviinta ?

Va multumesc.

freeelis a scris:

Statul de plata , daca este vorba despre sectorul privat, se poate obtine in copie de la ITM ...

Da asa este numai ca angajatorul nu a depus vre-un stat de plata la ITM !!!
Si atunci ?
Nu are cum sa nu depuna statele de plata ... angajatorii au obligatia sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca de pe raza unde isi desfasoara activitatea, inclusiv la punctele de lucru, daca sunt in alt judet decat cel unde societaea comerciala isi are sediul, lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora.. Deci, nu vorbim de un singur act, dar de acte inregistrate din luna in luna. Mai mult de atat, intocmirea statelor de salarii, se efectuaza pe baza documentelor de evidenta a muncii si a timpului lucrat, a documentelor privind retinerile legale, a concediilor de odihna, a certificatelor de concediu medical... Practic, dovada o puteti face prin orice mijloc de proba.

Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Buna. se poate face angajarea de catre angajator fara semnatura mea? Larysutza Larysutza Lucrez la o pensiune de cateva zile,dar nu mi sa dat nici un contract inchiat intre angajator si eu,am dat actele necesare (copie buletin,certificat de nastere ... (vezi toată discuția)
Contract fara semnatura donigao donigao Buna ziua, Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract fara semnatura mea adomnicai83 adomnicai83 Buna ziua, Se poate inregistra un contract de munca fara semnatura mea(eu fiind persoana fizica) la ITM prin Revisal? Am fost instiintat de catre un ... (vezi toată discuția)