avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este direc raspunzator angajatorul pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este direc raspunzator angajatorul pentru incheierea/completarea CIM-ului?

Buna ziua,

Din interpretarea extensiva a art.16 alin.1) Codul Muncii :

Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. ,

trebuie sa intelegem ca angajatorul este direct raspunzator pentru datele, mentiunile si semnaturile inscrise in CIM ?
Exista alte prevederi legale care sa reglementeze aceasta raspundere a angajatorului ?
Cel mai recent răspuns: nimar , utilizator 17:24, 16 Aprilie 2013
Dupa cum bine a observat freeelis, salariatul a semnat niste state de plata pe care angajatorul l-a obligat sa le semneze cand i-a dat salariul; acum aceste stat sunt ca si inexistente, angajatorul negand absolut toate sustinerile salariatului.

Acum ne putem intoarce la scopul si solicitarile initiale dorite de mine prin aceasta postare?
Dle. freeelis ?
Cu mare placere , putem reveni la problemele dvs ... referitor la Codul civil este mult de spus .. dupa cum am observat si am mai spus de nenumarate ori marea majoritate se rezuma la a posta prevederile Codului Muncii cand se vorbeste despre incheierea c.i.m...

Art.278 alin.1 C.mun. prevede ca, dispoziţiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii şi, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispoziţiile legislaţiei civile.

Totul se pleaca de la faptul ca c.i.m. este un act juridic bilateral ... conditiile generale privind incheierea acestuia sunt reglementate de cdoul Civil , iar cele speciale in legislatia muncii.
OK, intelegem acest lucru.
Ceea ce nu putem intelege este :
de ce opinati ca angajatorul nu este raspunzator, legal vorbind, pentru ceea ce este inscris, pentru stampila si pentru semnaturile de pe un CIM ?
si asta in conditiile in care prev. art.16 alin.1) Codul Muncii sunt imperative si obligatorii !!!

Va rog, in masura posibilitatilor, sa argumentati cu texte de lege raspunsul dvs. .

Intreb iarasi acest lucru intrucat noi opinam ca angajatorul, din moment ce are obligatia instituita de art.16 alin.1) Codul Muncii si respecta aceasta obligatie , trebuie sa fie raspunzator d.p.v. legal si suntem curiosi in ceea ce priveste argumentele dvs. .

Multumesc pentru intelegere.
Interior, a fost precizat ca salariatul in cauza a fost angajat ceva timp inainte 2011. Totodata, CIM-ul a fost inregistrat la ITM. Am incercat sa va spun ca indiferent de pozitia actuala al angajatorului, puteti dovedi calitatea de salariat, prin statele lunare de plata depuse la ITM, pontajele lunare sau prin orice alt mijloc, cum ar fi inregistrarile / modificarile din REVISAL. Indiferent de faptul ca alt cineva a semnat contractul, fie el Director Administrativ/Resurse Umane sau alta persona caruia i-a fost delegata competenta de a semna, n-ar trebui sa afecteze salariatul.
Ok., angajatorul incearca sa nege semnarea unui contract, nu se mai regasesc statele de plata, care tot se intocmesc lunar si se pastreaza la angajator, dar nu au cum sa dispara statele depuse la ITM sau inregistarea contractului in REVISAL, care nu se schimba.
Statele de plata la ITM s-au depus pana la 25.01.2011 .. adica, ultimul stat de plata fiind cel aferent lunii decembrie 2010 .. insa sunt angajatori care nu au depus asa ceva la ITM .. prin urmare, exista posibilitatea ca nici ITM-ul sa le aiba.

Alte discuții în legătură

Buna. se poate face angajarea de catre angajator fara semnatura mea? Larysutza Larysutza Lucrez la o pensiune de cateva zile,dar nu mi sa dat nici un contract inchiat intre angajator si eu,am dat actele necesare (copie buletin,certificat de nastere ... (vezi toată discuția)
Contract fara semnatura donigao donigao Buna ziua, Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract fara semnatura mea adomnicai83 adomnicai83 Buna ziua, Se poate inregistra un contract de munca fara semnatura mea(eu fiind persoana fizica) la ITM prin Revisal? Am fost instiintat de catre un ... (vezi toată discuția)