avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce pot face în calitate de pârât pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce pot face în calitate de pârât pentru redeschiderea unui recurs suspendat potrivit art. 155 ind. 1 Cod procedurã civilã?

Buna ziua.
Am o intrebare legata de suspendarea unui recurs in care am calitatea de parat. Mai in amanunt am un testament care a fost contestat, am castigat in prima instanta. Hotararea a fost data fara drept de apel, numai cu drept de recurs.
Reclamantii au facut recurs si li s-a cerut sa precizeze care este valoarea bunurilor cuprinse in testament. Nu au dat curs solicitarii si procesul a fost suspendat in baza art. 155 ind. 1.
Intrebarea mea arzatoare, este ce pot sa fac eu in aceasta situatie, intrucat acest proces de anulare act - testament - a suspendat un alt proces de iesire din indiviziune in care eram mostenitor, prin acest testament. Procesul legat de testament dureaza deja de 5 ani. Este f. important pentru mine sa am o horatare definitiva si irevocabila.
In calitate de parat pot eu sa cer repunerea pe rol a acestui recurs inchis din vina reclamantilor, daca prezint eu instantei care sunt bunurile cuprinse in testament?
Nu inteleg de ce in prima instanta nu s-a cerut taxa judiciara de timbru, legata de valoare bunurilor supuse testamentului, si se cere acum in recurs?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters290615 , utilizator 22:21, 18 Iunie 2013
Dupa parerea mea ar trebui ca si paratul sa aiba acest drept.
CEDO cam are treaba in viziunea mea...

Insa...atat UBIK cat si Gabriela Pintea au dreptate in felul lor...desi concluziile se bat cap in cap...

Problema nu se va rezolva decat in instanta fiind vorba de o decizie de speta care poate sa fie data de instanta in ambele feluri, adica atat in felul indicat de UBIK, cat si in cel indicat de Gabriela.
Poate sa fie un judecator care sa aprecieze precum UBIC sau un judecator care sa aprecieze precum Gabriela.
Depinde cum veti avea norocul dar cel mai mult depinde de argumentele pe care le veti folosi in instanta.Dupa parerea mea, fara avocat care sa isi bata serios capul probabil ca nu se va repune cauza pe rol desi mie nu mi-ar parea corect asa...

Problema referitoare la aspectul ridicat de user o constituie in principal faptul daca poate el ca parat sa prezinte instantei ceea ce poate ca reclamantul nu doreste din motive care tin tocmai de faptul ca nu doreste finalizarea judecatii.

Daca veti rezolva problema care a determinat suspendarea judecatii aveti sanse sa se repuna cauza pe rol.
Adica sa inlaturati cauza de suspendare...
Gabriela Pintea a scris:

Este foarte bine, înainte de orice, să citim cu atenţie art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă.
Art. 155^1
Este evident că pârâtul nu poate solicita reluarea judecăţii pentru că nu îi este permis să se substituie părţii cu interese contrare în cauză şi să îi îndeplinească obligaţiile sau să îi exercite drepturile. Or, această discuţie a fost iniţiată de o persoană care are calitatea de intimat-pârât în dosar, deci care nu poate solicita reluarea judecăţii într-o cauză suspendată potrivit art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă.



Doamna Pintea, cu respect, va scapa elelemente de drept esentiale.

Primo Exista un principiu de drept esential, ceea ce nu este interzis este permis. Unde scrie doamna ca paratul intimat nu poate cere reluarea judecati. Exista evident o lacuna legislativa, pentru ca legiuitorul nu a prevazut expres ca si paratul poate, dar asta doar pt ca nu au intuit aceasta inginerie avocateasca.

secundo Un articol se interpreteaza si in spiritul legii nu numai in litera legii. Este evident ca paratul intimat este prejudiciat de aceasta masura si nu partea adversa. Art. 155^1 VCPC stabileste o sanctiune. Este evident ca sanctiunea nu poate ajuta partea careia ii este aplicata si sa prejudicieze cealalta parte. Este motivul pt care am sfatuit-o pe dna sa explice in clar situatia creata deaceasta decizie a instantei.

terzo Am avut ca si consilier juridic o astfel de speta , am facut o astfel de cerere si mi s-a admis.

As mai putea gasi cateva argumente, dar ma opresc aici.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
domnule Jocandi Causa

1. nu scrie ca nu poate...dar la 155 indice 1 alin 2 circumscrie subiectul
2. "evident-ul" invocat de dumneavoastra e mai putin decat ceea ce doamna Pintea a scris respectiv norma aratata de mine mai sus, respectiv 155 indice 1 alin 2
3. odata suspendata judecata pe 155 indice unu nu inseamna ca intimatul nu are obligatia de a indeplini acele lipsuri care au dus la suspendare...asta e si motivul pentru care vb de grila notarilor sau de expertiza de evaluare ( ambele situatii au temei juridic dar o sa va las sa-l gasiti sau sa imi spuneti "evident" )
4. asta m-a dat pe spate ca ati avut o astfel de spetza ca si consilier juridic
5. primele dvs postari sunt de departe paralele de ceea ce a intrebat utilizatorul iar postarea de pe aceasta pagina eu o apreciez necolegiala fata de doamna Pintea ( voi fiind amandoi consilieri) partinitoare - in favoarea lui ubik

sau va asteptati ca instanta de recurs care a suspendat sa faca asa:slap: mergand pe evident-ul dumneavoastra ( mai ales ca incheierea e fara cale de atac B-) )

raspunsul meu vizeaza strict aceasta spetza pentru alte cauze cu acelasi motiv al suspendarii solutiile pot fi altele/diferite
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
Admin, administrator
Domnue Damian

Cu respect va invederez faptul ca nu ma adresam domniei voastre.

Sunt sigur ca dna. Pintea a inteles ce am vrut sa spun.


1. Orice interdictie trebuie sa fie expresa, asa zice la lege. Unde scrie ca paratul nu poate cere reluarea judecatii?
2.Spete relevante :[ link extern ]

3. Daca suspendarea profita reclamantului, nu inseamna ca judecata ramane suspendata cat timp recurentul nu isi indeplineste obligatia de a plati taxa de timbru. Se reia judecata, se stabileste o taxa in functie de inscrisurile de la dosar, prin incheiere . Recurentul poate cere reexaminarea, daca nu e de acord cu aceasta taxa.
4. Nu va inteleg mirarea referitor la faptul ca am avut o speta similara. Evident ma refeream la o incheiere de suspendare a judecatii pe art. 155^1 din vina reclamantului dar care profita doar acestuia. Am cerut reluarea judecatii si am obtinut-o, argumentand ca mai sus. No, inseamna ca se poate.
5.Din fericire, nu au nicio importanta aprecierile domniei voastre .
6.idem 5

Doamna, faceti cererea respectiva si solicitati repunerea cauzei pe rol, va garantez ca veti avea succes.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
Stimati domni si stimate doamne,
inca o data incep prin a va multumi, chiar si pentru aceasta disputa din care am inteles unele chestii. Toate aceste nelamuriri, citind legile si fiind direct interesata, le aveam si eu.
De aceea intrebarea mea a fost "ce pot sa fac ?"
Parerea mea este ca legea este facuta ptr. oameni nu pentru "amorul legii".
Iar fondul problemei este asa:
Am castigat procesul de anulare testament in prima instanta.
S-a dispus expertiza medico-legala, martori, alte inscrisuri, amanari si repuneri pe rol ... 5 ani.
Reclamantii perdanti au facut recurs cerand "modificarea" hotararii, pentru niste motive care nu au de-a face cu motivele de modificare a unei hotatari, prevazute in lege.
M-am prezentat la prima sedinta ( de la 600 Km) , reclamantii, care au si avocat, nu.
Am depus intampinare ... am cerut respingerea recursului ca fiind neintemeiat, dar judecatorul a spus ca nu se poate trece la judecarea cauzei, ca reclamantii nu au raspuns la cererea instantei de a depune actele din care sa reiasa obiectul mostenirii.
Am cerut sanctionarea lor ptr. tergivesare. Judecatorul a spus ca vor fi sanctionati sub incidenta art. incriminat mai sus ... Am spus ca las la latitudinea instantei sa decida ( stiind din experienta ca fac numai ce doresc ei, onoratii judecatori ).
Deci fondul problemei este: Instanta a decis suspendarea procesului, pentru ca reclamantii ( care au tot interesul ptr. amanare) , nu au depus niste acte, care de altfel se afla la dosar, in cererea de chemare in judecata din prima instanta. !?
(dupa cum bine a observat aici d.nul Jocandi Causa),
Acest proces de anulare act. testament a suspendat un alt proces de iesire din indiviziune, aflat in faza in care se platise expertiza, inceput in anul 2006 de catre testatoarea care intre timp a decedat, am intrat eu in proces in baza testamentului, iar surorile ei au contestat testamentul.
Si daca as astepta curgerea termenului pe perimare, intre timp reclamantii ar depune cine stie ce alte " bazaconii" la dosar, doar pentru a opri din cand in cand, curgerea acestui termen!
Si dupa mine, o lege care pune pe cineva in aceasta situatie, e o lege aberanta, sau mai bine spus, aberant inteleasa si pusa in aplicare.
Cu tot respectul.

Alte discuții în legătură

Recurs suspendat cosminghe cosminghe Buna ziua, Intr-un proces care il am cu un asociat ( procedura insolventei- societate cu raspundere limitata) dosarul s-a aflat pe fond ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol lumifatu lumifatu cum trebuie sa intocmesc o hartie pentru a repune pe rol un caz suspendat pentru ca nu ar fi fost depuse la dosar toate documentele cerute de judecator dar si ... (vezi toată discuția)
Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu profesionistii mmmmela mmmmela buna ziua, daca am un proces pe fond inceput pt. nulitatea unei conventii notariale in comercial,in care eu sunt parte in calitate de parat, iar in 01.06.2011 ... (vezi toată discuția)