avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce pot face în calitate de pârât pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce pot face în calitate de pârât pentru redeschiderea unui recurs suspendat potrivit art. 155 ind. 1 Cod procedurã civilã?

Buna ziua.
Am o intrebare legata de suspendarea unui recurs in care am calitatea de parat. Mai in amanunt am un testament care a fost contestat, am castigat in prima instanta. Hotararea a fost data fara drept de apel, numai cu drept de recurs.
Reclamantii au facut recurs si li s-a cerut sa precizeze care este valoarea bunurilor cuprinse in testament. Nu au dat curs solicitarii si procesul a fost suspendat in baza art. 155 ind. 1.
Intrebarea mea arzatoare, este ce pot sa fac eu in aceasta situatie, intrucat acest proces de anulare act - testament - a suspendat un alt proces de iesire din indiviziune in care eram mostenitor, prin acest testament. Procesul legat de testament dureaza deja de 5 ani. Este f. important pentru mine sa am o horatare definitiva si irevocabila.
In calitate de parat pot eu sa cer repunerea pe rol a acestui recurs inchis din vina reclamantilor, daca prezint eu instantei care sunt bunurile cuprinse in testament?
Nu inteleg de ce in prima instanta nu s-a cerut taxa judiciara de timbru, legata de valoare bunurilor supuse testamentului, si se cere acum in recurs?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters290615 , utilizator 22:21, 18 Iunie 2013
Stimata Doamna,

Nu este o problema fara rezolvare. Cu siguranta Instanta va reanaliza masura suspendarii, daca veti cere repunerea cauzei pe rol si o veti motiva in fapt demonstrand ca suspendarea este in avantajul recurentilor, neputand fi o sanctiune. Va garantez ca veti avea succes daca veti explica faptul ca acel proces suspenda un altul si ca astfel sanctiunea este impotriva dumneavoastra si nu a lor. Exista si situatii in care judecatorii pot crea drept, pot veni in sprijinul interesului legal al partii, acolo unde legea este incompleta, asa cum este situatia dumneavoastra. S-a mai intamplat in spete similare, aveti sanse foarte mari sa se intample si pentru dumneavoastra.

Succes!
si eu cred ca chiar daca incheierea de suspendare e data de instanta de recurs, fara cale de atac, instanta de recurs o sa repuna cauza pe rol daca motivati frumos temeinic si juridic...cum ca nu aveti vreo vina:rofl:
o sa accepte usor ca au fost niste tampiti..si o sa repuna cauza pe rol imediat:rofl:
milicadamian a scris:

si eu cred ca chiar daca incheierea de suspendare e data de instanta de recurs, fara cale de atac, instanta de recurs o sa repuna cauza pe rol daca motivati frumos temeinic si juridic...cum ca nu aveti vreo vina:rofl:
o sa accepte usor ca au fost niste tampiti..si o sa repuna cauza pe rol imediat:rofl:

M-am silit vreo doua zile sa nu-ti scriu nimic acid in replica la postarile de mai la deal care mi-au adus in minte reactia efervescenta a unei pastile de aspirina intr-un pahar cu apa de ploaie.
Dumneata stii anecdota aceea despre Itzic Himmelfarb care se povesteste care se ruga in fiercare zi cateva ceasuri pentru ca sa castige la loterie pana cand Dumnezeu, exasperat de insistentele lui, il trimite pe arhanghelul Gabriel sa-i zica lui Itzic "Cumpara si tu, bre Itzic, macar un bilet de loterie daca vrei sa castigi".
Morala anecdotei este ca daca nu intri in joc n-ai cum sa castigi. Din ceea ce scria Ioana_CRC rezulta cat se poate de lamurit ca n-are nimic de pierdut cu o astfel de cerere (cerere care, daca este respinsa, trebuie sa fie mentionata si in plangerea adresata CEDO pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil terminat intr-un termen rezonabil - vedem daca CEDO are aceleasi idei "gipsate" sau nu :giggle: ).
Aici nu e vorba ca judecatorii sa-si recunoasca vreo greseala ci doar sa vada ca partea adversa trage de timp si sa continue judecata obtinand datele solicitate recurentilor din dosarul cauzei de la filele ... si ... Atat.
De fapt, mai sunt destule de scris despre suspendarea judecatii si continuarea acesteia in conditiile art. 155 ind 1 C pr. civ. insa voi deschide discutia in sectiunea numita cafeneaua avocatilor pentru ca acolo este locul unei astfel de discutii tehnice (insa acolo, nota benne, postarile se vor face pe alta tonalitate, fara "imi place circul" si fara sa-i tragem de urechi pe cei care pot sa argumenteze rational de ce sunt de alta parare decat noi.

[ link extern ]

Oare sunt tampiti cei de la ICCj cand admit un recurs la o incheiere de suspendare in temeiul art. 155^1 C.pr.civ , incheiere pronuntata intr-un recurs?

Daca e asa, nu inseamna ca e considerata o incheiere preparatorie, adica una asupra careia judecatorii pot reveni, in baza prevederilor atr. 268 alin 2?
In fapt, astfel de incheieri se dau cu recurs pe toata perioada suspendarii. Asta inseamna ca nu sunt incheieri interlocutorii, ce pot fi atacate odata cu fondul.
Daca nu sunt interlocutorii sunt preparatorii, deci se poate reveni asupra lor, printr-o repunere a dosarului pe rol, la cererea partii adverse.

Textul de lege spune ca judecatorul "poate " sa suspende, deci nu e obligat sa ia o astfel de masura. Daca nu e obligat sa o ia, ce l-ar putea impiedica sa revina asupra acestei masuri?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
:stunned::stunned: m'ati 'ras'

Daca nu sunt interlocutorii sunt preparatorii, deci se poate reveni asupra lor, printr-o repunere a dosarului pe rol, la cererea partii adverse.

aici sunt de acord cu dumneavoastra...mai ales in situatia incheierii cu drept de recurs

si asta pentru ca daca partea din vina careia s-a suspendat declara recurs la incheiere iar cealalta parte cere repunerea pe rol...se poate intampla cum vrea doamne doamne;)...ori recurs fara obiect, ori instanta dezinvestita pe aspectul motivelor suspendarii

Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
ContSters290615, utilizator

Alte discuții în legătură

Recurs suspendat cosminghe cosminghe Buna ziua, Intr-un proces care il am cu un asociat ( procedura insolventei- societate cu raspundere limitata) dosarul s-a aflat pe fond ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol lumifatu lumifatu cum trebuie sa intocmesc o hartie pentru a repune pe rol un caz suspendat pentru ca nu ar fi fost depuse la dosar toate documentele cerute de judecator dar si ... (vezi toată discuția)
Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu profesionistii mmmmela mmmmela buna ziua, daca am un proces pe fond inceput pt. nulitatea unei conventii notariale in comercial,in care eu sunt parte in calitate de parat, iar in 01.06.2011 ... (vezi toată discuția)