avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare uzufruct+vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare uzufruct+vanzare apartament

Buna ziua
In urma cu cativa ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea,(ea avand drept deplin de habitatie viagera) iar eu "platind" pretul cinstit si real cf grilei notariale.
Eu avand o sora(si ea avand deja DOUA apartamente), am aflat pe parcurs ca, dupa decesul mamei, sora mea are sanse foarte mari de a anula in instanta contractul de vanzare-cumparare implicit de a-mi lua jumatate din apartamentul dobandit.
In acest caz, ar putea mama renunta la clauza de habitatie viagera ca apoi sa vand apartamentul? Ce drept ar mai avea sora mea, daca, cu banii dobanditi din vanzarea apartamentului, as cumpara altul?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 08:12, 9 August 2016
Contractul de vanzare cumparare cu uzfruct viager, poate fi atacat numai in justitie, pentru motive bine intemeiate si numai de catre mama dvs. Restul...reprezinta povesti si...vise. Stati linistit .....aveti grija de mama.
LuchianSeb a scris:

Nu prea cred... Contractul este incheiat intre mama si Alexandru, fica nu este parte in contract.

:)
Nu e parte, dar ar avea interesul să atace o donație (prezumată) dacă îi este încălcată rezerva succesorală.

Art. 1091. NCC Stabilirea rezervei succesorale si a cotitatii disponibile
(4) Pâna la dovada contrara, înstrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca înstrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau în schimbul întretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai în favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la înstrainare.

Asta înseamnă că cel care a cumpărat proprietatea va trebui să facă dovada plății prețului, ceea ce în speță e cam greu având în vedere faptul că această plată nu s-a făcut efectiv.

Nu-mi dau seama ce înseamnă „renunțarea la uzufruct”, dar se poate face o reziliere de comun acord a acelui contract și apoi să se găsească o altă soluție care să nu poată fi atacată.
Ciobanu vasile a scris:

Contractul de vanzare cumparare cu uzfruct viager, poate fi atacat numai in justitie, pentru motive bine intemeiate si numai de catre mama dvs. Restul...reprezinta povesti si...vise. Stati linistit .....aveti grija de mama.

Pe ce vă întemeiați afirmația?

Pe practica justitiara. De alfel, este un contract imbatabil.
Nu credeti ?..verificati.
:foottap:
Nu e ce verifica...

Este cât se poate de clar exprimat în lege că vânzarea unui imobil către un descendent, cu reținerea uzufructului se prezumă a fi donație. Așa era și pe vechiul Cod civil și pe cel nou, iar o donație poate fi atacată de cei cărora le este incălcată rezerva succesorală. Pentru a nu fi desfințat un asemenea act trebuie să se facă dovada că el reprezintă o vânzare, adică să se dovedească plata prețului.

În fine... Oricum e bine de știut (tot din practica judiciară) că nimic nu este imbatabil... ;)

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare lorex81 lorex81 mama ia vandut casa fetei. Mama are act de succesiune de pe urma sotului in care cei doi copii renunta la drepturi in favoarea mamei . este un act de vanzare ... (vezi toată discuția)