avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare uzufruct+vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare uzufruct+vanzare apartament

Buna ziua
In urma cu cativa ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea,(ea avand drept deplin de habitatie viagera) iar eu "platind" pretul cinstit si real cf grilei notariale.
Eu avand o sora(si ea avand deja DOUA apartamente), am aflat pe parcurs ca, dupa decesul mamei, sora mea are sanse foarte mari de a anula in instanta contractul de vanzare-cumparare implicit de a-mi lua jumatate din apartamentul dobandit.
In acest caz, ar putea mama renunta la clauza de habitatie viagera ca apoi sa vand apartamentul? Ce drept ar mai avea sora mea, daca, cu banii dobanditi din vanzarea apartamentului, as cumpara altul?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 08:12, 9 August 2016
@ Patrick_ Eu sunt de acord ca trebuie facuta dovada platii. Insa ce nu intelegeti este ca acel contract autentic este cel care face aceasta dovada cu exceptia situatiei mentionate. La fel am zis si anterior.
Un contract pentru a fi de V-C trebuie sa contina clauze referitoare in special la pret (si bineanteles sa reiasa ca este vorba de un transfer al dreptului de prop.).
In privinta palatii, pot exista mai multe variante, astfel se poate sa fie prevazut in contract ca plata s-a facut, ori poate fi specificat, de exemplu, faptul ca in schmbul bunului cumparatorul achita suma..X, ori se obliga sa plateasca in schimbul bunului o anumita suma de bani, sau X vinde catre Y bunul respectiv in schimbul sumei de ....iar Y se obliga sa plateasca acea suma in schimbul bunului. In toate aceste situatii opereaza o prezumtie a faptului ca plata s-a facut la momentul incheierii contractului ori mai inainte (cum este prima situatie cand este specificat), acest lucru rezultand chiar din contract.
Insa, atunci cand in contract este prevazut clar ca plata se va face ulterior sau la o anumita data, contractul autentic nu mai face dovada platii astfel ca aceasta dovada va trebui facuta prin alte mijloace daca este posibil.
Chiar credeti ca un astfel de contract nu poate constitui o dovada in conditiile mentionate?
LuchianSeb a scris:

@ Patrick_ Eu sunt de acord ca trebuie facuta dovada platii. Insa ce nu intelegeti este ca acel contract autentic este cel care face aceasta dovada cu exceptia situatiei mentionate. La fel am zis si anterior.

Chiar credeti ca un astfel de contract nu poate constitui o dovada in conditiile mentionate?


În primul rând, trebuie făcută distincția între contract/înscris ca negoțium și contract/înscris ca probatium (am mai spus odată lucrul acesta și cred că este pentru ultima dată când îl mai spun referitor la acest subiect).
Aici nu e vorba de a face dovada ca probatium, adică a face dovada că acel contract nu exprimă voința părților.

Este vorba că în aceste condiții, voința părților exprimată în sensul de a vinde, este prezumată de lege ca fiind o donație, tocmai pentru a-i proteja pe eventualii moștenitori cărora le este încălcată rezerva succesorală. Deci contractul de vnzare este perfect valabil încheiat doar că legea îl prezumă a fi o donație, proba vânzării trebuind să fie făcută de cei care l-au încheiat, indiferent de forma în care au încheiat actul respectiv.

În altă ordine de idei, cu privire la înscrisul autentic și la ce și cum se poate dovedi cu acesta,
vezi art. 270 NCPC referitor la puterea doveditoare a unui înscris autentic. Dovada „clauzelor contractuale” nu e chiar așa cum pare...

In cazul in care mama renunta la clauza de abitatie, se mai intra sub incidenta articolului care trateaza actul de vanzare-cumparare ca o donatie?

Daca se considera ca e donatie, care e rezerva succesorala a surorii? 50 % cf NCC ?
daca faceti dovada achitarii pretului, prin transfer bancar nu.
Sa inteleg ca trebuie sa fac dovada platii indiferent daca renunta mama la clauza de abitatie. Alltfel se considera donatie si eu primesc 75% din bun iar fratele meu 25 %.
Dar daca vand apartamentul si cu banii primiti cumpar altul?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare lorex81 lorex81 mama ia vandut casa fetei. Mama are act de succesiune de pe urma sotului in care cei doi copii renunta la drepturi in favoarea mamei . este un act de vanzare ... (vezi toată discuția)