avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare uzufruct+vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare uzufruct+vanzare apartament

Buna ziua
In urma cu cativa ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea,(ea avand drept deplin de habitatie viagera) iar eu "platind" pretul cinstit si real cf grilei notariale.
Eu avand o sora(si ea avand deja DOUA apartamente), am aflat pe parcurs ca, dupa decesul mamei, sora mea are sanse foarte mari de a anula in instanta contractul de vanzare-cumparare implicit de a-mi lua jumatate din apartamentul dobandit.
In acest caz, ar putea mama renunta la clauza de habitatie viagera ca apoi sa vand apartamentul? Ce drept ar mai avea sora mea, daca, cu banii dobanditi din vanzarea apartamentului, as cumpara altul?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 08:12, 9 August 2016
Plecand de la o solicitare....s-a ajuns la o polemica.
Solicitantul. @alexandru spune clar ca are un contract de vanzare, clauza de intretinere si uz fruct viager.
De aici, pana a interpreta un contract cu clauze clare ca fiind o donatie mascata, este un drum foarte lung si....foarte sinuos.
Lasati omul sa se clarifice prin apelare la un notar.
Intre donatie si contract sunt diferente foarte mari, iar in acest caz notarul stie ca o donatie poate fi atacata.
Ciobanu vasile a scris:

De aici, pana a interpreta un contract cu clauze clare ca fiind o donatie mascata, este un drum foarte lung si....foarte sinuos.


Nu văd nici o polemică și cu atât mai mult nici un drum lung și sinuos. Lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere.
Există o prevedere legală foarte limpede. Sunt necesare doar cunoștințe elementare de drept civil partea generală de anul I pentru a înțelege ce înseamnă o prezumție legală relativă.
În fața oricărei instanțe acel contract de vânzare-cumpărare va fi tratat ca o donație dacă părțile contractante nu fac dovada contrară.
Ori în speță tocmai asta este problema. Sora cumpărătorului poate ataca acel act ca fiind donație, iar cumpărătorul va trebui să probeze că este vorba de o vânzare, ceea ce este greu dacă nu are dovada plății prețului.

Orice notar sau avocat i-ar putea spune cumpărătorului același lucru.
Interventie moderator

@luchian va rog sa nu mai trimiteti la alte topicuri in raspunsurile dvs. Puteti participa la discutie fara a avea un ton tendentios vis-a-vis de ceilalti useri care raspund in acest topic.
Aici se dezbat idei si nu rafuieli personale. Aveti optiunea de a raporta un mesaj daca veti considera ca acesta reprezinta un sfat eronat sau nu este in concordanta cu topicul/intrebarea postata de user.
De asemenea va rog sa nu mai utilizati excesiv citarea altor mesaje.

Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
ContSters250994, utilizator
Nu exista nicio clauza de intretinere. Singura clauza din contract se refera la dreptul mamei de a locui pe INTREG apartamentul pana la sfarsitul vietii (abitatie viagera) deci NU intretinere.Ce ma sfatuiti sa fac? Daca renunta mama la clauza si apoi vand apartamentul (real) , urmand sa cumpar altul direct pe numele meu, vor mai fi probleme?
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
alexandru08, utilizator
Repet, discutati cu un notar.
In urma discutiei, o sa fiti perfect clarificat.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare lorex81 lorex81 mama ia vandut casa fetei. Mama are act de succesiune de pe urma sotului in care cei doi copii renunta la drepturi in favoarea mamei . este un act de vanzare ... (vezi toată discuția)