avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere CIM art. 61 lit a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere CIM art. 61 lit a

Angajatorul a binevoit sa-mi desfaca c de munca cu art 61 lit a, dar in decizie nu a mai scris si motivul pentru care am savarsit "abaterea disciplinara gravă,". Am fost convocat de doua ori,dar de la nicio convocare nu am primit un raport sau referat. Ce șanse am in instanța doar ca nu a motivat in decizie? Sa nu mai spun ca prima convocare nu are numar de inregistrare si ca nu am mai fost lasat sa intru la serviciu cu o saptamana de inainte de cea de a doua convocare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 11 Septembrie 2013
Pe cale de interpretare, se poate deduce ca nu trebuie specificata in mod exact.
Ce șanse de câștig am in instanța doar ca nu a scris motivatia in decizie?
1. Colegii mei v-au explicat de ce decizia de concediere poate fi declarata nula de instanta de judecata.

2. Era bine daca ati fi redat aici intreg continutul deciziei de concediere pentru a vedea daca intr-adevar ea daca este intocmita conform prevederilor Codului muncii.
Având in vedere raportul nr ...din ... al comisiei de cercetare disciplinara, aprobat de către administratorul societății, referitor la abaterea disciplinara savarsita de către ... In temeiul art 61 cm , legii nr 31/1990 republicată . Decide : art 1- Începând cu data de ... încetează contractul individual de munca nr ... din ... al ... potrivit art 61 lit a din codul muncii. Art 2- decizia poate fi contestata la instanța judecătorească in raza căruia își are domiciliul salariatul, in termen de 30 zilele la data comunicării, conform art 268 alin 1 Art.3- prezenta decizie va fi dusă la îndeplinirea de către biroul resurse umane si direcția financiară. V-am redactat decizia.
Dat fiind caracterul formal al deciziei de concediere, fapt ce rezulta din reglementarea cu caracter imperativ a dispozitiile art.252 alin.2 C.mun., rezulta lipsa din cuprinsul deciziei de concediere a unor mentiuni esentiale prevazute de lege sub sanctiunea nulitatii absolute.

Acestea nu pot fi complinite cu alte acte anterioare, concomitente sau ulterioare intocmirii deciziei de concediere si nici cu aparari facute de angajator cu ocazia contestarii in fata instantei de judecata a acestei decizii.

Practica judiciara a statuat ca, "dispozitiile legale in ceea ce priveste motivarea in fapt sunt satisfacute daca, in cazul in care decizia trimite la actele externe deciziei, cum ar fi rapoarte, acte de constatare etc., acestea sunt identificate exact prin numarul si data si sunt comunicate salariatului odata cu decizia de concediere sau anterior acesteia. Astfel, este necesar dar si suficient ca actul de sanctionare sa indice tipul de conduita a angajatului care a reprezentat o abatere disciplinara, acest element garantand cu prisosinta drepturile la aparare si la informare ale celui sanctionat." .(C.A. Bucuresi, Sect. a VII-a Civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociala, Dec.civ. nr.1792R din 20 Martie 2009).

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Ce pot face impotriva hotararii pronuntate in apel? ilievali ilievali bunaseara. am fost concediat pentru indisciplina si am atacata la tribunal decizia de concediere. mi s-a respisn actiunea. am atacat sentinta civila la curtea ... (vezi toată discuția)
...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)