Angajatorul a binevoit sa-mi desfaca c de munca cu art 61 lit a, dar in decizie nu a mai scris si motivul pentru care am savarsit "abaterea disciplinara gravă,". Am fost convocat de doua ori,dar de la nicio convocare nu am primit un raport sau referat. Ce șanse am in instanța doar ca nu a motivat in decizie? Sa nu mai spun ca prima convocare nu are numar de inregistrare si ca nu am mai fost lasat sa intru la serviciu cu o saptamana de inainte de cea de a doua convocare. Multumesc!
1. Colegii mei v-au explicat de ce decizia de concediere poate fi declarata nula de instanta de judecata.
2. Era bine daca ati fi redat aici intreg continutul deciziei de concediere pentru a vedea daca intr-adevar ea daca este intocmita conform prevederilor Codului muncii.
Având in vedere raportul nr ...din ... al comisiei de cercetare disciplinara, aprobat de către administratorul societății, referitor la abaterea disciplinara savarsita de către ... In temeiul art 61 cm , legii nr 31/1990 republicată . Decide : art 1- Începând cu data de ... încetează contractul individual de munca nr ... din ... al ... potrivit art 61 lit a din codul muncii. Art 2- decizia poate fi contestata la instanța judecătorească in raza căruia își are domiciliul salariatul, in termen de 30 zilele la data comunicării, conform art 268 alin 1 Art.3- prezenta decizie va fi dusă la îndeplinirea de către biroul resurse umane si direcția financiară. V-am redactat decizia.
Dat fiind caracterul formal al deciziei de concediere, fapt ce rezulta din reglementarea cu caracter imperativ a dispozitiile art.252 alin.2 C.mun., rezulta lipsa din cuprinsul deciziei de concediere a unor mentiuni esentiale prevazute de lege sub sanctiunea nulitatii absolute.
Acestea nu pot fi complinite cu alte acte anterioare, concomitente sau ulterioare intocmirii deciziei de concediere si nici cu aparari facute de angajator cu ocazia contestarii in fata instantei de judecata a acestei decizii.
Practica judiciara a statuat ca, "dispozitiile legale in ceea ce priveste motivarea in fapt sunt satisfacute daca, in cazul in care decizia trimite la actele externe deciziei, cum ar fi rapoarte, acte de constatare etc., acestea sunt identificate exact prin numarul si data si sunt comunicate salariatului odata cu decizia de concediere sau anterior acesteia. Astfel, este necesar dar si suficient ca actul de sanctionare sa indice tipul de conduita a angajatului care a reprezentat o abatere disciplinara, acest element garantand cu prisosinta drepturile la aparare si la informare ale celui sanctionat." .(C.A. Bucuresi, Sect. a VII-a Civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociala, Dec.civ. nr.1792R din 20 Martie 2009).