sunt sanctiuni de drept penal... si e considerata hotarare de condamnare... Asta e parerea lui.
Pluralitatea de infractiuni e sanctionata diferit in cod, asta e cel mai important.
Pentru majori avem art 38-45.
Pt minori avem art 129.
La minori nu avem recidiva si ma uimeste ca un auditor sustine asta...
Art 9 al 1 din LPA exclude expres de la recidiva inclusiv ped cu inchisoare aplicate in baza vechiului cod, deci cu atat mai mult nu e poate fi recidiva la luarea unei masuri educative. Plus ca la recidiva se cere o hot de condamnare, dar la ped cu inchisoare...
Asta nu inseamna ca minorul nu e condamnat, eu consider ca luarea unei mas educative e o condamnare, dar careia i se aplica reguli speciale prevazute in Titlul V. Nu avem treaba cu dispozitiile pt majori.
Art 396 CPP prevede expres si limitativ ce solutii poate pronunta instanta cu privire la act penala, iar daca avem fapta, e infr si e sav de inculpat, instanta pronunta condamnarea si nu luarea unei mas educative.
Deci represiunea nedreapta exista si in cazul luarii unei masuri educative.
Ar fi ciudat sa il condamn pe minor la 15 ani in centru de detentie, stiind ca e nevinovat, iar fapta sa ramana nepedepsita.
Parerea mea. Spor, mai e putin! :)
Am vazut ca esti convins, dar nicaieri nu spune expres ca luarea unei mas educative nu e condamnare.
Art 504 "judecarea infr sav de minori se face potrivit procedurii obisnuite, cu completari si derogari".
Nu avem nicaieri la proc speciala a minorilor unde sa spuna ca daca avem fapta, e infr si e sav de inculpat, instanta dispune luarea unei mas educative, deci mergem la dreptul comun, unde spune ca e condamnare.
In plus art 404 al 2 care vb despre condamnare, face spre final referire la masura educativa.
E un argument de luat in seama ca legiuitorul nu foloseste condamnare in mod expres la minori, dar nici nu exclude/reglementeaza expres ca nu e condamnare.
Iti respect parerea, adi, fiecare are convingeri si e bine, inseamna ca mai rationam.:) Stiu ca si cristian zice ca tine, dar eu nu sunt de acord. Pe majori ii condamnam la pedepse, pe minori ii condamnam la masuri educative.
Nu e sinonimie intre condamnare si pedeapsa. Gata, ca ne "luptam" in argumente pana la examen. :)) Oricum, nu va fi ceva atat de subtil si sunt sigura ca inclusiv mai marii profesori se contrazic pe acest aspect. ;)