avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
saandyf a scris:

sunt sanctiuni de drept penal... si e considerata hotarare de condamnare... Asta e parerea lui.

Asta cred si eu. E o hotarare de condamnare (in sens larg) la o masura educativa ,condamnare ce are loc dupa o judecata intentionat stramba , infractiunea de represiune nedreapta, prin intelepciunea legiuitorului, asta doreste sa pedepseasca , o judecata , in sens larg, care este intentionat facuta fara temei. Dar hotararea de condamnare a unui minor nu constituie o hotarare de condamnare care sa atraga recidiva, asa cum arata si colegul de forum.
Va doresc succes Duminica , multi aveti sanse reale!
Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
marian20, utilizator
Pluralitatea de infractiuni e sanctionata diferit in cod, asta e cel mai important.
Pentru majori avem art 38-45.
Pt minori avem art 129.

La minori nu avem recidiva si ma uimeste ca un auditor sustine asta...
Art 9 al 1 din LPA exclude expres de la recidiva inclusiv ped cu inchisoare aplicate in baza vechiului cod, deci cu atat mai mult nu e poate fi recidiva la luarea unei masuri educative. Plus ca la recidiva se cere o hot de condamnare, dar la ped cu inchisoare...

Asta nu inseamna ca minorul nu e condamnat, eu consider ca luarea unei mas educative e o condamnare, dar careia i se aplica reguli speciale prevazute in Titlul V. Nu avem treaba cu dispozitiile pt majori.

Art 396 CPP prevede expres si limitativ ce solutii poate pronunta instanta cu privire la act penala, iar daca avem fapta, e infr si e sav de inculpat, instanta pronunta condamnarea si nu luarea unei mas educative.

Deci represiunea nedreapta exista si in cazul luarii unei masuri educative.
Ar fi ciudat sa il condamn pe minor la 15 ani in centru de detentie, stiind ca e nevinovat, iar fapta sa ramana nepedepsita.

Parerea mea. Spor, mai e putin! :)
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2014
Ice Hellene, utilizator
Ice Hellene a scris:

Pluralitatea de infractiuni e sanctionata diferit in cod, asta e cel mai important.
Pentru majori avem art 38-45.
Pt minori avem art 129.

La minori nu avem recidiva si ma uimeste ca un auditor sustine asta...
Art 9 al 1 din LPA exclude expres de la recidiva inclusiv ped cu inchisoare aplicate in baza vechiului cod, deci cu atat mai mult nu e poate fi recidiva la luarea unei masuri educative. Plus ca la recidiva se cere o hot de condamnare, dar la ped cu inchisoare...

Asta nu inseamna ca minorul nu e condamnat, eu consider ca luarea unei mas educative e o condamnare, dar careia i se aplica reguli speciale prevazute in Titlul V. Nu avem treaba cu dispozitiile pt majori.

Art 396 CPP prevede expres si limitativ ce solutii poate pronunta instanta cu privire la act penala, iar daca avem fapta, e infr si e sav de inculpat, instanta pronunta condamnarea si nu luarea unei mas educative.

Deci represiunea nedreapta exista si in cazul luarii unei masuri educative.
Ar fi ciudat sa il condamn pe minor la 15 ani in centru de detentie, stiind ca e nevinovat, iar fapta sa ramana nepedepsita.

Parerea mea. Spor, mai e putin! :)

Hellene, nu prea sunt de acord cu condamnarea minorilor. In cod nicaieri nu zice de condamnarea minorilor, se vorbeste doar de luarea masurii educative, iar daca te uiti la procedura speciala privitoare la minori, la art. 511 o sa vezi ca spune tot despre luarea fata de minor a masurii educative, nici macar acolo nu vorbeste despre condamnare.
Art. 396 privitor la solutiile pe care le da instanta sunt regulile generale, dar la minori avem procedura speciala si solutii derogatoare, este parerea mea.
Am vazut ca esti convins, dar nicaieri nu spune expres ca luarea unei mas educative nu e condamnare.
Art 504 "judecarea infr sav de minori se face potrivit procedurii obisnuite, cu completari si derogari".
Nu avem nicaieri la proc speciala a minorilor unde sa spuna ca daca avem fapta, e infr si e sav de inculpat, instanta dispune luarea unei mas educative, deci mergem la dreptul comun, unde spune ca e condamnare.
In plus art 404 al 2 care vb despre condamnare, face spre final referire la masura educativa.
E un argument de luat in seama ca legiuitorul nu foloseste condamnare in mod expres la minori, dar nici nu exclude/reglementeaza expres ca nu e condamnare.

Iti respect parerea, adi, fiecare are convingeri si e bine, inseamna ca mai rationam.:) Stiu ca si cristian zice ca tine, dar eu nu sunt de acord. Pe majori ii condamnam la pedepse, pe minori ii condamnam la masuri educative.
Nu e sinonimie intre condamnare si pedeapsa. Gata, ca ne "luptam" in argumente pana la examen. :)) Oricum, nu va fi ceva atat de subtil si sunt sigura ca inclusiv mai marii profesori se contrazic pe acest aspect. ;)
Ice Hellene a scris:

Am vazut ca esti convins, dar nicaieri nu spune expres ca luarea unei mas educative nu e condamnare.
Art 504 "judecarea infr sav de minori se face potrivit procedurii obisnuite, cu completari si derogari".
Nu avem nicaieri la proc speciala a minorilor unde sa spuna ca daca avem fapta, e infr si e sav de inculpat, instanta dispune luarea unei mas educative, deci mergem la dreptul comun, unde spune ca e condamnare.
In plus art 404 al 2 care vb despre condamnare, face spre final referire la masura educativa.
E un argument de luat in seama ca legiuitorul nu foloseste condamnare in mod expres la minori, dar nici nu exclude/reglementeaza expres ca nu e condamnare.

Iti respect parerea, adi, fiecare are convingeri si e bine, inseamna ca mai rationam.:) Stiu ca si cristian zice ca tine, dar eu nu sunt de acord. Pe majori ii condamnam la pedepse, pe minori ii condamnam la masuri educative.
Nu e sinonimie intre condamnare si pedeapsa. Gata, ca ne "luptam" in argumente pana la examen. :)) Oricum, nu va fi ceva atat de subtil si sunt sigura ca inclusiv mai marii profesori se contrazic pe acest aspect. ;)

Dispozitiile de drept procedural penal sunt de stricta interpretare, nu e ca in civil cu per a contrario si prin analogie.... Dar eu zic ca daca retinem faptul ca minorilor nu li se aplica recidiva si pedepse (principale, accesorii si complementare) e suficient.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2014
adi_09, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Concursul de admitere la inm 2012 ionela1984 ionela1984 Imi poate spune cineva va rog dupa ce manuale sa invat si eu pentru admitere a inm din acest an?poate imi sugerati si ceva grile sau exercitii de rationament ... (vezi toată discuția)