avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere barou 2014
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere barou 2014

Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa Noul Cod Penal vor aparea in primavara lui 2014..... Eu am cumparat lucrarile lui Mihail Udroiu editia 2013, dar au la baza codul penal inca in vigoare si nu Noul Cod Penal.

Cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc.
Madalina28 a scris:

E buna cartea lui Boroi si Anghelescu? Am vazut-o si eu la librarie si ma gandeam sa o cumpar. Momentan m-am apucat sa invat din codul civil. Vreau sa stiu codul bine iar apoi sa trec la cartile mai stufoase.


E buna. Cuprinde raportul juridic civil, actul juridic si Prescriptia extinctiva. Eu una am cumparat-o doar pt raportul juridic, care nu se gaseste in Institutii (Boroi+Stanciulescu). In rest m-am uitat la actul juridic sunt foarte mici diferente intre cele 2 editii,mai mult de editare (ce este explicat pe pagina,normal, in cartea lui Boroi + Anghelescu, este trecut uneori ca nota de subsol in Institutii (Boroi + Stanciulescu). In concluzie,eu o recomand. Alta carte a lui Boroi nu stiu sa fie cu partea generala. Si eu invat in paralel cu codul, mai ales acum de la actul juridic.
ana_mariav a scris:

Recomand Institutii de drept civil-G.Boroi si L.Stanciulescu.
Nu are raportul juridic pentru inceput,dar in completare cu alte carti e ffff buna


Si eu invat tot dupa Institutiile lui Boroi+Stanciulescu, numai ca pt raportul juridic am ales cartea separata a lui Boroi + Carla Anghelescu (in rest actul juridic, prescriptia sunt aproape la fel), nu stiu in schimb la Persoane...in afara de Cod.
Sndionut a scris:

Inca o intrebare la capitolul Actul Juridic civil.Eu invat la civil general dupa Boroi si Anghelescu.La nulitatea actului juridic civil, avem cumva si functiile nulitatii, adica sunt incluse in vreunul din puncte? Sa fie cumva incluse la definitie si reglementare? Eu observ ca nu sunt.Chiar nu vreau sa invat ceva in plus ca si asa avem destul!!! Va multumesc!


Eu nu am sustinut examenul de admitere in Barou pana acum, dar din cate am inteles eu si am studiat atent la tematica, tematica la drept civil ar ramane in principiu aceeasi ca si in 2013 (avand in vedere ca in 2013 s-a dat tot dupa NCC). Asta doar daca nu se mai trezesc ei sa mai adauge ceva cand va aparea tematica de anul viitor. Oricum, la nulitate am vazut ca sunt enumerate doar: definitie,reglementare, cauze, clasificarea nulitatilor, regim juridic nulitate absoluta/relativa si efecte.

Unde vor fi schimbari din punctul meu de vedere va fi la drept procesual civil,avand in vedere ca in 2013 au fost doar cateva aspecte din NCPC (ce trebuiau stiute doar din cod), iar in 2014 cu siguranta toata materia va fi dupa noul cod...iar la penal si procedura penala,avand in vedere ca in februarie vor intra in vigoare codurile, probabil vor fi cateva noutiuni care vor trebui stiute din noile coduri..

ma ajuta si pe mine cineva cu un raspuns avizat? am tot cititi ca, conform statutului, avocatii stagiari TREBUIE platiti, dar in practica...asa se intampla? adica, dupa ce devii avocat stagiar, poti sa renunti la vechiul job si...mergi pe calea asta?
va rog mult de tot!!! help!!!
Hellene04 a scris:

ma ajuta si pe mine cineva cu un raspuns avizat? am tot cititi ca, conform statutului, avocatii stagiari TREBUIE platiti, dar in practica...asa se intampla? adica, dupa ce devii avocat stagiar, poti sa renunti la vechiul job si...mergi pe calea asta?
va rog mult de tot!!! help!!!


Conform legii un avocat stagiar trebuie să fie plătit cu 800 de lei pe lună de către maestrul său. În practică nu prea se întâmplă acest lucru deoarece mulți dintre avocați preferă să profite de bietul stagiar și să îl folosească pe post de servitor. Însă nu trebuie să te descurajezi, după ce intri în avocatură este foarte important să mergi la mai mulți avocați, să întrebi care sunt condițiile pe care ți le impune fiecare iar apoi să decizi în final la care te vei duce. Dacă reușești să te lipești de cineva care are cunoștințe printre avocați e și mai bine pentru că e altceva când mergi cu recomandare din partea cuiva și ai siguranța că vei fi plătită. E greu într-adevăr însă nu imposibil.

Atunci când intri în barou dacă ești angajată undeva sau ai vreo societate este obligatoriu ca în termen de 2 luni de la data admiterii să renunți la acel job, în caz contrar vei fi incompatibilă și nu vei putea să practici avocatura. Practic în cei doi ani de stagiatură vei avea ca venit doar cei 800 de lei plus oficii pe care le vei primi de la barou pentru procese penale.

După ce termini stagiul de 2 ani mai dai un examen de definitivat și dacă îl promovezi vei devei avocat definitiv, după care ești pe cont propriu și îți poți deschide propriul cabinet de avocatură.

Sper că m-am făcut înțeleasă și multă baftă în viitoarea carieră dacă ai ales acest drum. Eu am dat anul acesta examen de intrare în barou și am picat. Mare grijă este un examen extrem de greu, iar nu subiectele în sine sunt grele ci baremele pe care le fac cei de la INPPA. Anul acesta foarte mulți am fost chiar furați la punctaj și s-au făcut multe mârșăvii ca să zic așa la examene. Tratează cu mare seriozitate tot ce înveți, și încearcă să tocești mai mult pentru că aici nu se pune accent pe logică ci pe toceală. Și eu am făcut logic la examen și nu au apreciat nimic. Cu riscul de a uita totul pe urmă, mai bine tocești să știi cărțile ca lumea pt examen iar apoi după ce intri ai tot timpul să înveți mai bine, să faci practică, care diferă de teorie puțin.

Alte discuții în legătură

Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)
Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)