avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere barou 2014
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere barou 2014

Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa Noul Cod Penal vor aparea in primavara lui 2014..... Eu am cumparat lucrarile lui Mihail Udroiu editia 2013, dar au la baza codul penal inca in vigoare si nu Noul Cod Penal.

Cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc.
iti multumesc mult de tot!!!
da. m-am decis sa merg pe acest drum. va tot citesc mesajele la cei care scrieti aici, pe acest forum minunat, si recunosc ca inca nu m-am decis ce cari sa-mi aleg spre a invata. am inceput cu codul de procedura penala. cred ca va fi o grea deciziei in ceea ce priveste cartile, autorii. .s.a.
spor si succes la toata lumea!
o sa va urmaresc cu mare interes in continuare!
Madalina28 a scris:

Hellene04 a scris:

ma ajuta si pe mine cineva cu un raspuns avizat? am tot cititi ca, conform statutului, avocatii stagiari TREBUIE platiti, dar in practica...asa se intampla? adica, dupa ce devii avocat stagiar, poti sa renunti la vechiul job si...mergi pe calea asta?
va rog mult de tot!!! help!!!


Conform legii un avocat stagiar trebuie să fie plătit cu 800 de lei pe lună de către maestrul său. În practică nu prea se întâmplă acest lucru deoarece mulți dintre avocați preferă să profite de bietul stagiar și să îl folosească pe post de servitor. Însă nu trebuie să te descurajezi, după ce intri în avocatură este foarte important să mergi la mai mulți avocați, să întrebi care sunt condițiile pe care ți le impune fiecare iar apoi să decizi în final la care te vei duce. Dacă reușești să te lipești de cineva care are cunoștințe printre avocați e și mai bine pentru că e altceva când mergi cu recomandare din partea cuiva și ai siguranța că vei fi plătită. E greu într-adevăr însă nu imposibil.

Atunci când intri în barou dacă ești angajată undeva sau ai vreo societate este obligatoriu ca în termen de 2 luni de la data admiterii să renunți la acel job, în caz contrar vei fi incompatibilă și nu vei putea să practici avocatura. Practic în cei doi ani de stagiatură vei avea ca venit doar cei 800 de lei plus oficii pe care le vei primi de la barou pentru procese penale.

După ce termini stagiul de 2 ani mai dai un examen de definitivat și dacă îl promovezi vei devei avocat definitiv, după care ești pe cont propriu și îți poți deschide propriul cabinet de avocatură.

Sper că m-am făcut înțeleasă și multă baftă în viitoarea carieră dacă ai ales acest drum. Eu am dat anul acesta examen de intrare în barou și am picat. Mare grijă este un examen extrem de greu, iar nu subiectele în sine sunt grele ci baremele pe care le fac cei de la INPPA. Anul acesta foarte mulți am fost chiar furați la punctaj și s-au făcut multe mârșăvii ca să zic așa la examene. Tratează cu mare seriozitate tot ce înveți, și încearcă să tocești mai mult pentru că aici nu se pune accent pe logică ci pe toceală. Și eu am făcut logic la examen și nu au apreciat nimic. Cu riscul de a uita totul pe urmă, mai bine tocești să știi cărțile ca lumea pt examen iar apoi după ce intri ai tot timpul să înveți mai bine, să faci practică, care diferă de teorie puțin.


Poti sa iei si mult mai mult de 800 lei/luna. De fapt, firmele mici, medii si mari platesc mult, mult mai mult de atat.

Si nu este un examen atat de greu, cat trebuie pregatire temeinica si un dram de noroc la corectare (practic asta face diferenta). Eu am invatat logic, nu am tocit, si nu am avut probleme din cauza asta.
D-le Arborele
Eu va inteleg ca ati invatat logic, insa si logica asta trebuie sa semene ami mult a toceala. Daca nu spui exact ca in cartile de pe care inveti e degeaba pentru ca nu se apreciaza ceea ce ai inteles cu cuvintele tale. Si eu am explicat in cuvintele mele si am scris absolut toate subiectele la examen, insa nu am atins exact baremul, motiv pentru care am picat. Asadar ca sa faci intregul barem trebuie sa ai in minte toate ideile din carte, si asta inseamna a invata putin mecanic exact cum sunt formulele la mate, fizica, etc.

Si mie imi place sa invat logic pentru ca asta ma defineste pe mine, imi place sa ma exprim liber si sa imi argumentez ideile desigur cu aplicatie pe ceea e am invatat, dar se pare ca nu e suficient. Oricat de genii am fi nu avem cum sa tocim mii de pagini din carti ci doar sa incercam sa invatam esentialul cat mai temeinic si sa stim fiecare subiect, sa nu batem campii aiurea sau sa fim pe dinafara. E important sa avem si noroc sa picam pe anumite subiecte pe care le stapanim mai bine, insa uneori e imposibil acest lucru pentru ca nu e cum vrem noi.

Spre exemplu la penal la marturia mincinoasa pot zice ca am avut noroc ca a fost usor si fara sa tocesc am retinut bine infractiunea si am scris-o aproape cuvant cu cuvant ca in carte. Asta e un exemplu.

referitor la av. stagiri cred ca e posibil ca altii sa fie platiti mult mai bine, insa in orasul din care provin eu nu exista case de avocatura ci doar cabinete individuale de avocati si vreo 2 cabinete asociate de avocati si doar atat. Asadar mai mult de 800 nu da nimeni si asta daca ai noroc sa te plateasca.
Ca si material pentru invatat m-am decis si poate va e de ajutor bibliografia>
La civil voi invata de pe cartea din colectia NOMINA LEX pentru ca m-am uitat prin ea si mi se pare bunuta. Degeaba zic altii ca teme sunt aranjate in ordine alfabetica pentru ca nu e deloc asa, acestea sunt ordonate exact dupa tematica data de unbr. Am analizat cartea si e destul de cuprinzatoare, adica are strictul necesar cat sa stii pentru acest examen. Important e sa fie lucrata pe cod si sa cuprinda toate elementele care se dau in bareme.
La penal general am ales cursul lui Florin Streteanu.
La procedura civila momentan codul comentat si adnotat a lui Boroi.
La procedura penala am o cartea a unui prof de/al meu poiana ion de la ULB Sibiu.
penal parte speciala / cartea lui Tudorel Toader care m-a ajutat mult si pentru examenul de anul acesta unde am luat nota mare.
Asadar personal consider ca nu trebuie sa ne batem capul cu tratate kilometrice pentru ca e pierdere de timp, important e sa invatam esentialul, sa avem codurile in prim plan si niste carti care sa cuprinda materia completa.
Salut! Eu am promovat examenul de anul acesta, examen care nu a fost intocmai ceea ce ma asteptam.
Daca doriti un sfat cu privire la cursuri eu va pot spune urmatoarele:
Penal general: Mitrache
Penal special: Tudorel Toader
Procedura penala: Udroiu (ii suficient, aproape ca si codul e suficient)
Civil partea generala: Boroi
Civil persoanele: cod
Obligatii: Liviu Pop (am citit o data sau de 2 ori si in rest am invatat din cod)
Reale: Boroi
Procedura civila: Mihaela Tabarca (sincer eu din ea am invatat dar baremul nu mi s-a parut facut dupa ea, dupa cum nu mi s-a parut facut nici dupa Boroi, a fost asa o tocana de autori baremul de la procedura civila)
Oepa: lege+statut

Oricum in primul rand la toate eu am luat codul am invatat de acolo titlul respectiv si apoi am luat autorul. Asa retii ce e esential si nu te pierzi in detalii inutile.
Asadar in primul rand codul si apoi autori.

Procedand ca mai sus nu am avut emotii la grile (90 +) iar la scris .... :) a fost jale pentru toata lumea. Sper sa fie mai bine pentru voi anul acesta.

Alte discuții în legătură

Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)
Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)