Madalina28 a scris:
Hellene04 a scris:
ma ajuta si pe mine cineva cu un raspuns avizat? am tot cititi ca, conform statutului, avocatii stagiari TREBUIE platiti, dar in practica...asa se intampla? adica, dupa ce devii avocat stagiar, poti sa renunti la vechiul job si...mergi pe calea asta?
va rog mult de tot!!! help!!!
Conform legii un avocat stagiar trebuie să fie plătit cu 800 de lei pe lună de către maestrul său. În practică nu prea se întâmplă acest lucru deoarece mulți dintre avocați preferă să profite de bietul stagiar și să îl folosească pe post de servitor. Însă nu trebuie să te descurajezi, după ce intri în avocatură este foarte important să mergi la mai mulți avocați, să întrebi care sunt condițiile pe care ți le impune fiecare iar apoi să decizi în final la care te vei duce. Dacă reușești să te lipești de cineva care are cunoștințe printre avocați e și mai bine pentru că e altceva când mergi cu recomandare din partea cuiva și ai siguranța că vei fi plătită. E greu într-adevăr însă nu imposibil.
Atunci când intri în barou dacă ești angajată undeva sau ai vreo societate este obligatoriu ca în termen de 2 luni de la data admiterii să renunți la acel job, în caz contrar vei fi incompatibilă și nu vei putea să practici avocatura. Practic în cei doi ani de stagiatură vei avea ca venit doar cei 800 de lei plus oficii pe care le vei primi de la barou pentru procese penale.
După ce termini stagiul de 2 ani mai dai un examen de definitivat și dacă îl promovezi vei devei avocat definitiv, după care ești pe cont propriu și îți poți deschide propriul cabinet de avocatură.
Sper că m-am făcut înțeleasă și multă baftă în viitoarea carieră dacă ai ales acest drum. Eu am dat anul acesta examen de intrare în barou și am picat. Mare grijă este un examen extrem de greu, iar nu subiectele în sine sunt grele ci baremele pe care le fac cei de la INPPA. Anul acesta foarte mulți am fost chiar furați la punctaj și s-au făcut multe mârșăvii ca să zic așa la examene. Tratează cu mare seriozitate tot ce înveți, și încearcă să tocești mai mult pentru că aici nu se pune accent pe logică ci pe toceală. Și eu am făcut logic la examen și nu au apreciat nimic. Cu riscul de a uita totul pe urmă, mai bine tocești să știi cărțile ca lumea pt examen iar apoi după ce intri ai tot timpul să înveți mai bine, să faci practică, care diferă de teorie puțin.
Poti sa iei si mult mai mult de 800 lei/luna. De fapt, firmele mici, medii si mari platesc mult, mult mai mult de atat.
Si nu este un examen atat de greu, cat trebuie pregatire temeinica si un dram de noroc la corectare (practic asta face diferenta). Eu am invatat logic, nu am tocit, si nu am avut probleme din cauza asta.