LA MULTI ANI tuturor si un an 2014 cel mai bun ever ever!!!!
Intrebare:
asa cum exista la codul fiscal (Legea 571/2003), normele de aplicare ale acestuia (HG 44/2004), in cazul codurilor penal, procedura penala, civil procedura civila, nu exista la fel?
stiti ceva? pana la urma de pe ce coduri invatam?
multumesc si spor la invatat!:)
Va salut,
Va prezint ce am invatat eu pana acum (in ideea ca poate exista cineva alaturi de care pot formula un schimb de pareri), cat si o serie de nelamuriri pe care le am.
La raportul juridic civil (mentionez ca partea generala o invat dupa cursul lui Gabriel Boroi - Carla Alexandra Anghelescu, curs publicat in 2011, dupa noul cod civil). :
1.Caracterizarea generala a raportului juridic, respectiv definitia, caractere, structura si izvoarele care conduc catre raport juridic abstract/concret.
2. Continutul rap.jur. civ. , aici am invatat drepturile subiective civile si obligatia civila (a da, a face, a nu face, propter rem, scriptae in rem, naturala, perfecta, etc. )
3. Am citit un pic si la abuzul de drept, nu m-a preocupat in mod deosebit dar pot sa scriu ceva despre el, daca e cazul.
4. Bunurile - ca obiect derivat la obiectului raportului juridic civil.
5. Partile raportului juridic civil ca si pluralitatea subiectelor raportului juridic civil. (schimbarea subiectului persoanei subiectului activ/pasiv).
Ca nelamuriri, pana acum am:
I. In cazul conventiei cesiunii de creanta ( schimbarea persoanei subiectului activ al raportului juridic obligational), una dintre conditiile opozabilitatii cesiunii pentru debitorul cedat, este acceptarea acesteia de catre cel din urma. Intrebarea mea: Ce se intampla daca debitorul nu accepta cesiunea de creanta? Care sunt efectele refuzului sau, asupra contractului de cesiune?
Chiar nimeni nu poate sa raspunda la intrebare sau sa intre intr-o discutie juridica?
Buna.Am inceput si eu de ieri sa invat la civil-parte generala din aceeasi carte, Gabriel Boroi-Anghelescu, editia 2012 conform noului cod,dar nu am ajuns la subiectul la care ai nelamuriri.Eventual revin zilele urmatoare cu un mesaj daca pot sa iti raspund la intrebare.
Eu nu am citit din carti, dar din cod inteleg ca acceptarea SAU faptul ca i s-a comunicat este suficient. Practic produce oricum efecte intre partile conventiei de cedare - astfel ca trebuie sa isi transmita unul altuia ceea ce primeste de la debitor ulterior conventiei, iar debitorul in momentul in care primeste comunicarea SAU accepta independent aceasta schimbare (ideea fiind ca a luat la cunostinta), atunci stie si CUI trebuie sa ii acopere creanta. Refuzul lui are aceleasi efecte ca si cand ar refuza plata catre creditorul initial, iar plata catre acesta in ciuda luarii la cunostinta a noii situatii inseamna ca pt recuperare va trb sa mearga pe calea platii nedatorate.
Adica nu o anuleaza, ci doar e vorba de raportul lui care ii poate sau nu fi opozabil. Daca nu are la cunostinta, nici nu il poate trage la raspundere noul creditor.