avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere barou 2014
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere barou 2014

Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa Noul Cod Penal vor aparea in primavara lui 2014..... Eu am cumparat lucrarile lui Mihail Udroiu editia 2013, dar au la baza codul penal inca in vigoare si nu Noul Cod Penal.

Cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc.
Este un mit chestia asta din punctul meu de vedere. Important e sa stii materia, sa stii sa te exprimi ca e si test scris si trebuie sa folosesti corect limbajul. Eu am o prietena care a intrat acum vreo 2 ani citind in primul rand codurile si mai putin altceva.
Daca vreti avantaj in ce priveste cartile lor, ar fi pe ce anume insista. Dar la barou nu mi se pare ca e cazul, decat cel mult pt grile, de aia e recomandarea asta mai potrivita pt INM, pt ca in grile se poate regasi un caz anume, dar daca stii materia treci de proba grila de la admiterea in barou, ca dificultatea nu e chiar atat de mare.

Si arareori o sa se intample sa iti poti da seama pe ce or sa se axeze ei, pt ca in mod normal un curs publicat trebuie sa o acopere pe toata. Asa ca luati cursuri recomandate de un profesor sau scrise de un autor cunoscut si uitati-va inainte pe ele, vedeti daca vi se potrivesc, ca de aia sunt mai multe, ca nu tuturor ne place cum explica un anume autor. Iar cursurile alea de sinteze de la Nomina Lex sunt intradevar ceva mai slabute, dar pt cineva care inca nu intelege anumite aspecte pot ajuta mult.
Ganditi-va, cei care dati pt prima data, poate, ca puneti baza sa intelegeti, si poate va mai trebuie inca un an sa si memorati si operati cu adevarat cu atata materie, ca este totusi multa. Din experienta mea sa invat destul de serios materiile cap coada mi-a trebuit un an pt 2 din ele, pt ca din restul am acoperit superficial.

Dar ca sa incerc sa ajut si exact cu intrebarea, pe site-ul inppa, in sectiunea Despre noi exista 2 liste, una cu membrii conducerii si una cu membrii consiliului stiintific. Cei 3 membri ai consiliului stiintific sunt Ciobanu, Pop si Cioclei. Probabil, dar de fapt nu prea stiu, acestia ar fi cei care se ocupa si de subiecte. Am citit prin statut si nu am regasit aceasta informatie, dar si statutul il gasiti tot pe acolo. [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
rosa_weigand, utilizator
Cursurile de la Nomina Lex nu mi se par slabute in comparatie cu Boroi in cursul sau Institutii de drept civil... de la Hamangiu. trateaza prea superficial anumite aspecte importante, nu mai zic ca se contrazice de multe ori.

Cel mai bine e sa stim codurile pe perfectie si sa completam cu anumite cursuri nu prea stufoase. Aveti impresia ca daca cititi din nu stiu ce tratate stufoase veti retine totul? Va inselati. Acolo e foarte multa barbologie, opinii ale autorilor, etc care mai mult va incurca decat sa va faca sa retineti esenta subiectului.

Anul trecut am invata din tratate, motiv pentru care anul acestas am decis sa invat din cursuri mai simple, pe intelesul tuturor si sa incerc sa memorez esentialul, adica strict baremul care sigur e din cod ca si anul trecut.

Mi-am batut si eu capul destul despre faptul ca trebuie sa inveti doar din anumite carti ale celor mai renumiti autori. Asta e o prostie sa incurajam cumpararea de carti doar ale anumitor autori. Dreptul e acelasi chiar daca e interpretat in diverse moduri (definitie, trasaturi, caractere, efecte sunt aceleasi pentru ca nu le inventam noi).

Spre exemplu am invatat anul trecut la obligatii din cartea lui Paul Vasilescu, un tratat foarte stufos, de neinteles, cu niste termeni la care trebuia sa stai cu dex-ul dupa tine la orice cuvant si in final nu m-a ajutat cu nimic pentru ca nu am retinut mare lucru de acolo ci tot dintr-un curs mai simplificat.

Am parcurs pana acum jumatate din cursul Nomina Lex la civil si mi se pare suficient impreuna cu codul. Acolo e strictul necesar, poate mai mult decat atat si nu ti se umple memoria cu lucruri inutile. Daca as fi avut cartea sa fi invatat leziunea din acest curs as fi luat examenul pentru ca este foarte bine detaliata.

In fine, parerile sunt impartite si fiecare invata de pe ce doreste.
Nu stiu cursul de Boroi de care zici tu, pt ca eu am facut analiza stufoseniei pe penale. Si am avut pe mana Crisu, Udroiu si Alexandru Boroi si am preferat Nomina Lex pt ca imi era ft greu sa le parcurg pe restul. De aia, si eu am zis ca sunt bune. Acum am ajuns la alt nivel, in primul rand prin analiza pe cod, si pot sa ma uit si prin cursurile lor si sa inteleg mult mai usor.
Alexandru Boroi de ex a scos niste cursuri pe NCP si eu n-am reusit sa le parcurg pt ca mi s-au parut incarcate si in dezordine, iar o colega mi-a zis ca ii plac ft tare, deci din ce-ti vine tie mai la indemana, aia e bun. Se poate merge in librarii si aruncat un ochi. Iar pe site-ul Ed Hamangiu si cred ca si CH Beck si altele mai exista uneori extrase si cuprins in caz ca nu puteti lua decat de la distanta.
Ai dreptate. Fiecare are modul sau de a invata. Unii prefera tratatele iar altii cursurile mai simplute. Eu anul acesta am ales sa invat de pe cursuri tocmai pentru ca m-am convins cum a fost cu tratatele. Am pierdut mai mult timp sa le citesc din scoarta in scoarta si nu am avut timpul necesar sa imi asimilez esentialul din toata materia. La examen am tratat toate subiectele, insa nu cum ar fi trebuit, adica nu exact pe barem. Degeaba scriem noi kilometri de pagini la examen daca nu atingem baremul.

Macar am castigat experienta si nu mai repet aceleasi greseli.

Spor la invatat.

rosa_weigand a scris:

Nu stiu cursul de Boroi de care zici tu, pt ca eu am facut analiza stufoseniei pe penale. Si am avut pe mana Crisu, Udroiu si Alexandru Boroi si am preferat Nomina Lex pt ca imi era ft greu sa le parcurg pe restul. De aia, si eu am zis ca sunt bune. Acum am ajuns la alt nivel, in primul rand prin analiza pe cod, si pot sa ma uit si prin cursurile lor si sa inteleg mult mai usor.
Alexandru Boroi de ex a scos niste cursuri pe NCP si eu n-am reusit sa le parcurg pt ca mi s-au parut incarcate si in dezordine, iar o colega mi-a zis ca ii plac ft tare, deci din ce-ti vine tie mai la indemana, aia e bun. Se poate merge in librarii si aruncat un ochi. Iar pe site-ul Ed Hamangiu si cred ca si CH Beck si altele mai exista uneori extrase si cuprins in caz ca nu puteti lua decat de la distanta.


Salutare si la Multi Ani tuturor!!
Am o intrebare pt cei care au mai sustinut examenul: Ati inceput studiul intai cu codurile si mai apoi cu materia de curs ale diferitelor autori ori invers? Materie si apoi coduri?
Eu am inceput acum cu Statutul Profesiei de Avocat ca sa pot intra in ritm si de saptamana viitoare cu penalul pt ca am cartea lui Boroi partea speciala si generala.
Dupa aceea trec la civil si procedura adica peste o luna si mai apoi ma intorc la penal dupa ce apare noul cod modificat adica dupa luna aprilie.
Cam cat timp e necesar pt a memora totul? Ne ajunge timpul in conditiile in care - imi inchipui ca majoritatea dintre noi si lucreaza cate 10 ore zilnic?
Multumesc tare mult.

Alte discuții în legătură

Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)
Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)