Ati luat vreun moment in calcul varianta de a lasa totusi copilul sa locuiasca la fostul sot si nu la sora Dvs avand in vedere ca totusi locuiti la 2000 km distanta? Practic Dvs rapiti dreptul copilului de a sta macar cu unul din parinti. Ce parare ati avea de o intelegere prin care copilul sa stea la tata in perioada in care lucrati in strainatate, sa il sprijiniti cu o anumita suma de bani, iar cand veniti in tara sa il luati dvs (in vacante, etc).
SCUZE nu aț›i inț›eles eu sunt tata care sunt in strainatate și la dorința copilului și problemele,umilințele și multe care necesita un tratament pshiatric am mers pe cale judecatoreasca.copilul in octombrie face 14 ani și are acum capacitatea de a gandi cum este normal sau cum este rau.in toți acesti ani am facut exact cum ați spus(in toate vacanțele a fost cu mine și actuala familie a mea adica și frațioru lui de 9 ani cu care se ințelege foarte bine) iar mai sus am adresat niște intrebari la care dumneavoastra nu ați dat nici un raspuns.oricum MULȚUMESC și de sfat.
daca luptati pntru copilul dvs nici un sacrificiu sau efort nu este prea mare! daca nu aveti incredere in avocat schimbati-l, angajati alt avocat, va lamuriti cu el mai tarziu, acum important este sa nu pierdeti procesul.banuiesc ca nu lucrati in strainatate pe degeaba, iar procesul pentru copilu dvs este chiar ceva important, zic eu, merita sa investiti.daca veti astepta sa se intample ceva sau sa se rezolve de la sine , nu va merge si veti prierde tot motivand ca sunteti la 2000 Km. copilul va fi audiat deoarece are 14 ani si aveti mari sanse. depinde cum este condus procesul.....
va mulțumesc ptr. sfat .chiar daca lucru afara nu pot pleca de la lucru cum vreau eu și de luptat ma lupt ptr. copil nicidecum din orgoliu cum poate cred alții. va mulțumesc
Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.
Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi exercitata autoritatea parinteasca de catre dumneavoastra si pentru a fi stabilita locuinta copilului minor la dumneavoastra.
Avand in vedere faptul ca dumneavoastra locuiti in strainatate, solicitati instantei de judecata ( in situatia in care autoritatea parinteasca nu va fi exercitata de catre dumneavoastra ) pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul de vointa al mamei, pentru parasirea tarii, si ,in cazul in care este necesar, si pentru eliberarea pasaportului individual pentru minor.( daca este deja eliberat, se impune predarea acestuia, catre dumneavoastra).
Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.
Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru juudecat cu privire la un asemenea proces.
Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.
Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).
Succes.