avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lege 10 + lipsa de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lege 10 + lipsa de folosinta

in 2006 avem o hotarare definitiva si executorie prin care se acorda despagubiri pentru un imobil-teren pe legea 10.

imobilul a fost trecut fara titlu in "proprietatea" statului in 1977.

--------------------------------
1. Intrebarea este daca se poate solicita pe dreptul comun impotriva statului prin MFinantelor despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului ?

2. De cand curge termenul de prescriptie a actiunii ? cumva de la data cand a ramas definitiva si a devenit executorie hotararea prin care se recunoaste dr meu de proprietate asupra imobilului si mi se acorda despagubiri in echivalent ?

Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 15:17, 3 Octombrie 2009
constructia actiunii este o.k. - dar raman la intrebarea mea referitor la evaluarea lipsei de folosinta. in conditiile in care ei folosesc terenul s-ar putea percepe chirie pentru aceasta, dar aici s-ar putea sa fie o problema, si anume caracterul defintiv al utilitatii publice a cladirii consiliului judetean. desigur ar exista un "precendent": prin legea 10 s-au dat inapoi si cladiri care foloseau drept scoli, dispensare, etc - deci tot cu caracter de "utilitate publica".
Am citit rezervele dvs. dar toate depind, de aici incolo, de avocatul pe care il va angaja user-ul.
Impartasesc si eu opinia dvs.; acesta a fost motivul pentru care am intervenit si am incercat sa-i explic utilizatorului ca acordarea daunelor morale depinde de admiterea capatului principal de cerere si de probatoriul pe care-l va administra in cauza.
eu am sustinut intotdeauna ca justitia incepe cu avocatul. cel mai genial, impartial si divin judecator din lume nu poate da mai mult decat i se cere prin actiune, chiar daca intelege justetea cererii pe fond - deci daca avocatul nu face bine actiunea si nu o sustine corect, ajungem la situatia in care "mori cu dreptatea in mana", dar nu din vina judelui ci din proasta inspiratie la alegerea avocatului.
treaba cu daunele morale este clara, eu nici nu am mers asa de departe, caci initial am avut retineri la dovedirea prejudiciului. fac acum o "analogie" de intemeiere in drept pentru o partiala lipsa de folosinta:
deci o constructie a consiliului judetean ocupa o parte din teren. pentru acea parte pe care s-a construit si este definitiv folosita s-ar putea cere ceva. daca consiliul judetean ar fi trebuit sa cumpere, atunci cheltuia bani cu achizitia terenului. avem o evaluare (caci s-a acordat despagubire). luam partea aferenta terenului ocupat de acea constructie si o individualizam valoric.
dobanzile sunt fructele capitalului. deci din momentul deschiderii santierului am o folosinta a acelei parti din teren. din acel moment eu pot sa si pretind dobanda anuala pentru acel teren, caci evident am "finantat" consiliul judetean, iar fructele acestei finantari mi se cuvin.
pentru terenul viran in continuare nu am solutie. asta nu inseamna ca nu se poate cere, dar neputand sa-mi sustin argumentatia nu il vad pe judecator chinuindu-se sa-mi bage un ban in buzunar.
Desigur ca depinde si de instanta, de modul in care intelege (sau nu) sa-si exercite rolul activ, de practica judecatoreasca...
Dar nu cred ca pe forum se poate rezolva situatia utilizatorului, ci in fata instantei, impreuna cu un avocat.
Cam asta am vrut sa spun.
situatia utilizatorului definitiv nu poate fi rezolvata pe forum si este clar ca trebuie sa-si ia un avocat si sa mearga in instanta. cred insa ca prin intermediul unor discutii si pareri pe marginea subiectului il putem ajuta pe utilizator sa-si faca o imagine mai buna asupra situatiei si in discutia consultativa cu avocatul (daca va decide sa promoveze o astfel de actiune) sa fie "mai pregatit".
apoi, mai trebuie sa spere ca instanta "intelege" despre ce este vorba in propozitie. dar daca propozitia nu este corect si coerent articulata, instanta nu poate intelege si daca ar vrea.

Alte discuții în legătură

Despagubiri pt deportati nagy eva nagy eva cat se poate cere pt 1 an de deportare? in cat timp se primesc bani in cauza de castig? (vezi toată discuția)
Cula zisa eronat tudor vladimirescu ( revendicare ) LISONELTA300 LISONELTA300 Cula zisa eronat Tudor Vladimirescu a fost construita de stra-stra-stra-stra bunicul meu Ion Gardareanu, nu de Tudor Vladimirescu cum au mintit istoricii ... (vezi toată discuția)
Fructele civile (imobil nationalizat); calitatea procesuala a statului roman Simona-Niculescu Simona-Niculescu Va prezint o jurisprudenta prea putin cunoscuta, cu o mare insemnatate pentru desproprietaritii regimului comunist. Primo, se clarifica aspectul fructelor ... (vezi toată discuția)