avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lege 10 + lipsa de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lege 10 + lipsa de folosinta

in 2006 avem o hotarare definitiva si executorie prin care se acorda despagubiri pentru un imobil-teren pe legea 10.

imobilul a fost trecut fara titlu in "proprietatea" statului in 1977.

--------------------------------
1. Intrebarea este daca se poate solicita pe dreptul comun impotriva statului prin MFinantelor despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului ?

2. De cand curge termenul de prescriptie a actiunii ? cumva de la data cand a ramas definitiva si a devenit executorie hotararea prin care se recunoaste dr meu de proprietate asupra imobilului si mi se acorda despagubiri in echivalent ?

Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 15:17, 3 Octombrie 2009
multumesc pentru sfaturi.

Revin cu problema daunelor morale: acestea le voi pretinde ptr ce ?

1) ptr suferinta produsa de faptul ca mi-a fost luat abuziv (peste noapte terenul - adica parintilor) si ca am fost privat de el atat inainte cat mai ales dupa 89 + ca in loc sa-mi dea copmpenastii in termen rezonabil de la aparitia legii 10 mi-au dat peste 5 ani si alea cu proces ?

atunci nu e cumva capat principal de cerere ptr ca nu se la suferintele legate de lipsa de folosinta ci si de preluarea abuziva etc.

2) daune morale strict ptr faptul ca dupa 89 (democratie etc.) a trebuit sa astept in incertitudine pana sa primesc compensatii; chiar si de la aparitia legii 10 a trebuit sa astept 5 ani.

si atunci n-ar fi tot principal ?

Daca o leg cu daune ptr lp de folosinta si mi-e respins acest capat de crr nu mi se respinge automat si cel ptr daune morale, daca e accesoriu ?

am citit cateva hot cedo unde au dat omului daune morale ptr suferintele morale -stres incertitudine

merci
voi promova actiunea si voi incerca sa cer scutire de taxa de timbru - deoarece ventturile sunt reduse
am inteles ca s-ar fi schimbat practica cedo in sensul acpordarii de daune ptr lp de folosinta - privare de proprietate.

Cunoaste cineva vreo speta concreta ?

multumesc
ma judec doar cu statul roman sau
si cu municipiul bucuresti care a fost unitatea detinatoare a imobilului confoiscat de stat in anii 70 ?

multumesc
Subiectul este interesant, pt ca ataca, la urma urmei, o situatie inteleasa doar de cei care au trecut prin asemenea necazuri. Muncesti o viata - sunt si oameni care muncesc in tara asta - vine statul, iti ia casa si terenul, iti da pe teren contravaloarea a doua perechi de pantofi, rade terenul si pune acolo un bloc, dupa care vine "revolutia", statul vinde terenul luat cu japca, ia deci bani, mai vinde si bucatile care puteau fi luate (nefiind acoperite de constructii).

Am sa intreb, in acest context - si sper sa nu fiu redundant - deci ca idee, daca cer despagubiri statului pentru faptul ca nu numai ca a luat cu japca un teren, dar a si facut bani din terenul furat prin vanzari catre particulari, deci daca cer despagubiri, cum ar trebui pusa problema ? Eu am dat in judecata Primaria unui municipiu, care dupa 7 ani de zile n-are nicio treaba cu dosarele de pe legea 10, si ma gandesc ca orice complicatie de acest gen ar putea lungi un proces care oricum va dura o gramada, din cate aud. Dar pe de alta parte, daca stiu sigur ca va dura ani de zile, macar sa rasplatesc cu aceeasi moneda statul care ii chinuieste in continuare pe proprietarii furati.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Despagubiri pt deportati nagy eva nagy eva cat se poate cere pt 1 an de deportare? in cat timp se primesc bani in cauza de castig? (vezi toată discuția)
Cula zisa eronat tudor vladimirescu ( revendicare ) LISONELTA300 LISONELTA300 Cula zisa eronat Tudor Vladimirescu a fost construita de stra-stra-stra-stra bunicul meu Ion Gardareanu, nu de Tudor Vladimirescu cum au mintit istoricii ... (vezi toată discuția)
Fructele civile (imobil nationalizat); calitatea procesuala a statului roman Simona-Niculescu Simona-Niculescu Va prezint o jurisprudenta prea putin cunoscuta, cu o mare insemnatate pentru desproprietaritii regimului comunist. Primo, se clarifica aspectul fructelor ... (vezi toată discuția)