Buna ziua , numele meu este Stefan si am un mare necaz .
Tatal meu a facut un imprumut la ING in 2010 .iar acum 2 saptamana a murit de cancer . Cei de la ING refuza plata pentru niste motive aberante , motivul este acela ca tata suferea dinainte de semnarea contractului de hipertensiune , diabet , hepatita cronica , guta . INTRADEVAR avea mici probleme cu tensiunea sub observatia medicului si lua medicamente , DAR diabetul la facut prin 2011 iar celelate boli au fost trecute de la ei .
Daca ii dau in judecata ce sanse de castig am ? sau daca am . precizez ca tata a facut imprumutul la varsta de 51 ani ( o varsta la care nu ai cum sa fii perfect )
Daca ii veti da in judecata sigur veti castiga si eu am avut o astfel de problema si mi-am recuperat banii , deoarece tatal dvs nu suferea de cancer atunci cand a facut imprumutul iar el nu a murit din cauza diabetului sau a hipertensiunii.
Nu cunosc prevederile contractuale din 2010 (din contractul de asigurare de viata) dar m-am uitat la conditiile actuale care pot fi considerat chiar ”standard” in domeniul de asigurari.
Dvs (adica OP-ul) ati scris:
......motivul este acela ca tata suferea dinainte de semnarea contractului de hipertensiune , diabet , hepatita cronica , guta . INTRADEVAR avea mici probleme cu tensiunea sub observatia medicului si lua medicamente....
Din ce am inteles eu, tatal dvs n-a declarat ”mici probleme cu tensiunea” la semnarea contractului si lua medicamente la vremea respectiva
Ce spune conditiile de asigurare de la ING:
10.2. dacă Contractantul, asiguratul sau Beneficiarii (respectiv moștenitorii asiguratului în calitate de Beneficiari) vor furniza declarații false sau informații incomplete, în măsura în care aceste declarații și informații sunt esențiale pentru buna derulare a Contractului de asigurare, asigurătorul are dreptul de a lua următoarele măsuri, în funcție de circumstanțele concrete:
(a) În cazul în care caracterul fals sau incomplet al declarațiilor/ informațiilor furnizate este descoperit de către asigurător înainte de producerea evenimentului asigurat, asigurătorul are următoarele drepturi:
(i) În cazul în care, dacă i-ar fi fost aduse la cunoștință împrejurările reale și complete privitoare la risc, ar fi încheiat Contractul de asigurare în alte condiții, asigurătorul are dreptul de a modifica unilateral, în consecință, condițiile de acoperire contractuală a riscului producerii evenimentului asigurat;
(ii) În cazul în care, dacă i-ar fi fost aduse la cunoștință împrejurările reale și complete privitoare la risc, nu ar fi încheiat Contractul de asigurare, asigurătorul are dreptul de a rezilia unilateral Contractul de asigurare în conformitate cu prevederile art. 5.1 litera (b).
(b) În cazul în care caracterul fals sau incomplet al declarațiilor/ informațiilor furnizate este descoperit de către asigurător ulterior producerii evenimentului asigurat, asigurătorul are următoarele drepturi:
(i) În cazul în care, dacă i-ar fi fost aduse la cunoștință împrejurările reale și complete privitoare la risc, ar fi încheiat Contractul de asigurare în alte condiții, asigurătorul are dreptul de a reduce corespunzător cuantumul indemnizației sau, după caz, de a anula orice beneficii, corespunzător regulilor de evaluare a riscului asigurabil practicate de către asigurător. asigurătorul are totodată dreptul de a modifica unilateral, în consecință, condițiile de acoperire contractuală a riscului producerii oricărora dintre evenimentele asigurate în baza Contractului de asigurare;
(ii) În cazul în care, dacă i-ar fi fost aduse la cunoștință împrejurările reale și complete privitoare la risc, nu ar fi încheiat Contractul de asigurare, asigurătorul are dreptul de a refuza plata indemnizației de asigurare și de a rezilia unilateral Contractul de asigurare în conformitate cu prevederile art. 5.1 litera (b), plătind, în schimb, Valoarea de răscumpărare existentă la data producerii evenimentului asigurat;
Inca o data, nu cunosc conditiile de asigurare din 2010 dar sunt convins ca clauzele mentionate mai sus (din 2013) sunt (aproape) la fel cu conditile din anul 2010.
Dupa ce ati mentionat ca nu s-a declarat ”mici probleme”, sigur ca daca tatal dvs nu a furnizat TOATE ”imprejuarile reale” la momentul semnarii contractului de asigurare. Nu conteaza in mod special daca cauza decesului nu este legata de problemene ”mici” din 2010, si conteaza faptul ca nu s-a furnizat toate informatiile necesare la momentul semnarii.
Asiguratorii isi iau precautiile necesare privind eventualitatea acestui tip de omisiuni si nu solicita viitorului asigurat declaratii compuse personal, ci chestionare cu intrebari punctuale privind toate afectiunile care pot influenta asigurarea solicitata, in special cele care ar putea influenta marimea riscurilor sau excluderea acestora, mergand pana la refuzul incheierii politei.In consecinta, prevederile mentionate se refera la acest document nu la o declarare din proprie initiativa.Refuzul platii, excluderea afectiunilor preexistente sau refuzul preluarii in asigurare, se refera strict la acest chestionar completat si semnat de asigurat.
In cazul decesului, nu se poate invoca pentru refuz, decat daca riscul s-a produs dintr-o cauza preexistenta si negata in chestionar.
Din Art. 10.2 /b (II) se retine acest aspect:
În cazul în care, dacă i-ar fi fost aduse la cunoștință
- împrejurările reale și complete privitoare LA RISC,
nu ar fi încheiat Contractul de asigurare, asigurătorul are dreptul de a refuza plata indemnizației de asigurare și de a rezilia unilateral Contractul de asigurare în conformitate cu prevederile art. 5.1 litera (b), plătind, în schimb, Valoarea de răscumpărare existentă la data producerii evenimentului asigurat;
In cazul de fata este de observat/retinut ca nu au existat inexactitati sau omisiuni privitoare la riscul de cancer, asa ca orice "interpretare" este o fortare de nota din partea persoanei care o invoca.