avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Povestea unui spital fantoma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Povestea unui spital fantoma

O policlinica din buricul Bucurestiului isi pacaleste constant pacientii oferind servicii medicale de urgenta... false. Managerul policlinicii a dotat unitatea cu ambulante de ultimul tip si aparatura de specialitate. Ceea ce i-a lipsit au fost insa au fost medicii urgentisti, care nu s-au prezentat sa ocupe vreun post. Perspicace, managerul i-a transformat in urgentisti pe medicii de familie, care nu au pregatire in acest domeniu. Mai corect spus acestia sunt obligati sa practice ilegal o specialitate pe care nu o au si nu o cunosc. Alternativa e concedierea. Situatia e tensionata. Medicii sunt stresati de consecintele pe care le poate avea o asemenea stare de fapt. Ce se poate face in cazul unei tragedii?

Daca un pacient moare intr-o asemenea ambulanta-fantoma cazul ajunge in prima faza pe masa Colegiului Medicilor. Insa ce verdict poate da Colegiul Medicilor? Poti acuza un medic ginecolog ca nu a facut o extractie dentara? Cum se poate apara insa un medic intr-un proces penal, in care este intrebat ce a cautat acolo?
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2009
Pixelut, utilizator
Cel mai recent răspuns: Pixelut , utilizator 14:36, 2 Aprilie 2009
Cazul a fost dezbatut in presa fara nici un rezultat. N-am sa discut ramificatiile la nivel inalt. Se pare ca au existat numeroase controale, dar rezultatul a fost nul. Dealtfel pentru serviciile de urgenta s-au obtinut niste acreditari, ceea ce inseamna ca forurile superioare nu sunt straine de situatie.

Nu asta e insa problema pe care am vrut sa o pun in discutie. Faptul ca un manager inconstient incalca legea e problema lui; faptul ca santajeaza si ii obliga pe altii e o alta problema. Acesti oameni vor sa afle cum se poate rezolva aceasta situatie fara ca ei sa sufere.

In acest caz – de incalcare a legii penale, dupa cum se afirma – ar trebui chemat in judecata ministrul sanatatii, pt ca el a "scos” o dispozitie prin care vrea sa ii oblige pe medicii de familie sa lucreze pe ambulante dupa ce si-au terminat orele de consultatii – ceea ce este o perfecta aberatie. Din cauza acestei aberatii medicii de familie nu vor sa semneze noul contract si acest refuz conduce – din cate am inteles – si la neajunsul ca pacientii vor fi nevoiti sa plateasca si consultatiile si medicamentele (care, de regula, ar fi cu preturi compensate daca s-ar semna acest contract).

Cetatenii, cred, ar trebui sa fie solidari cu medicii de familie... Un medic de familie, dupa 6-8 ore de consultatii nu va da randament ca "specialist” pe ambulanta si nu doar pt ca va fi obosit chiar de la inceputul programului ci si pt ca nu are calificarea necesara. De ce mai exista specializarea "medicina de urgenta” separat de "medicina generala”? In plus, multi medici de familie sunt destul de varstnici – ceea ce e un alt dezavantaj pt cei care, eventual, vor avea nevoie de ambulanta la un moment dat. Medicina de urgenta nu este pt oricine – pt a fi obiectivi – deci, cu atat mai putin poate fi obligat un medic de alta specialitate sa o practice.

D.p.v. juridic chiar nu imi pot imagina cum se poate rezolva – doar chemand ministrul sanatatii in judecata, respectiv pe managerul in discutie...
Policlinica aceasta are ambulante... adica, e o policlinica privata care presteaza asistenta medicala (si) in regim de urgenta? Inteleg (aiurea!) ca Statul sa cheme "la arme” medicii de familie, pt serviciul de urgenta, dar un manager de policlinica...?!
Colegiul medicilor, sindicatele nu au idee cum se poate rezolva aberatia?
Oricum, amenintarea cu desfacerea contractelor de munca pt medicii de familie care refuza sa se conformeze cred ca e un fel de bau-bau... Pe ce baza ii "concediaza”? Abatere disciplinara?
Poate ar fi cazul sa fie informate si asociatiile (organismele profesionale) medicale internationale – e bine de aflat si parerea... altora...!!
A nu se crea o confuzie: legea care urmeaza sa intre in vigoare la 1 aprilie prevede centre de permanenta, nu servicii de urgenta. Cu alte cuvinte medicul de familie va face de garda pentru raceli, indigestii, indispozitii etc. nu pentru urgente medicale. El nu va avea la dispozitie o ambulanta, pe care nici nu are dreptul sa urce. Cine are o urgenta va suna in continuare la 112. Insa medicii la care ma refer sunt obligati sa urce pe ambulanta fara sa aiba nici dreptul si nici pregatirea necesara. Interesant este ca managerul in cauza isi reinoieste anual acreditarea la Casa de Asigurari. E clar ca buba e sus, asa ca un proces - si din cate inteleg au existat tentative - nu-si are rostul. Cat despre baza legala de concediere imi e greu sa ma pronunt. Cu siguranta ca se gasesc solutii.

Sistemul este atat de bine pus la punct incat va functiona multa vreme, iar oalele sparte le vor plati eventualii ghinionisti. Problema era cum se pot obtine circumstante atenuante, avand in vedere ca e vorba de un santaj. Ori in cazuri de santaj legea nu prevede situatii speciale? Daca un infractor se strecoara la mine in masina si ma obliga sub amenintarea armei sa incalc toate regulile de circulatie ma voi alege in final cu carnetul suspendat si cu tone de amenzi? Legea nu prevede nimic in situatiile de acest gen?
Pixelut a scris:

Sistemul este atat de bine pus la punct incat va functiona multa vreme

Fraza este valabila pentru orice domeniu.
Dar sistemul n-ar functiona daca noi, care suntem sistemul, ne-am opune acestuia, folosind legea ca arma.
Lege care vad ca habar n-are de cazuri de genul acesta. Cu alte cuvinte daca cineva imi pune pistolul la tampla si incalc toate legile codului rutier instanta imi spune: De ce ati ales sa incalcati legea? Puteati oricand sa alegeti un glonte in moalele capului. In cazul acesta ati fi sucombat fara sa deveniti infractor.

Mie greu sa cred ca legea nu prevede cazuri de forta majora, cand esti SILIT sa faci anumite lucruri impotriva vointei tale.

Alte discuții în legătură

Radiografia buclucasa. cui ii apartine ? noiklosa noiklosa Buna seara, Fac oficiul sa caut aici o rezolvare a unei discutii care a aparut intr-un cerc de amici si cunostinte. In mod clar, aspectul legal conteaza si ... (vezi toată discuția)
Cine primeste indemnizatia de șomaj tehnic si cine nu ? pe ce criterii se face aceasta selectie ? TzapInferno TzapInferno Buna dimineata tuturor ! As vrea inca de la inceput sa multumesc anticipat oricui va citi si raspunde in cadrul acestui topic, apreciez sincer. Desi ... (vezi toată discuția)
Poate un membru al familiei pacientului formula plangerea de malpraxis? catinf catinf Buna ziua. In ce situatii poate un membru al familiei formula plangerea de malpraxis? Pacientul este in stare critica si nu se stie cat va dura aceasta stare, ... (vezi toată discuția)