avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Povestea unui spital fantoma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Povestea unui spital fantoma

O policlinica din buricul Bucurestiului isi pacaleste constant pacientii oferind servicii medicale de urgenta... false. Managerul policlinicii a dotat unitatea cu ambulante de ultimul tip si aparatura de specialitate. Ceea ce i-a lipsit au fost insa au fost medicii urgentisti, care nu s-au prezentat sa ocupe vreun post. Perspicace, managerul i-a transformat in urgentisti pe medicii de familie, care nu au pregatire in acest domeniu. Mai corect spus acestia sunt obligati sa practice ilegal o specialitate pe care nu o au si nu o cunosc. Alternativa e concedierea. Situatia e tensionata. Medicii sunt stresati de consecintele pe care le poate avea o asemenea stare de fapt. Ce se poate face in cazul unei tragedii?

Daca un pacient moare intr-o asemenea ambulanta-fantoma cazul ajunge in prima faza pe masa Colegiului Medicilor. Insa ce verdict poate da Colegiul Medicilor? Poti acuza un medic ginecolog ca nu a facut o extractie dentara? Cum se poate apara insa un medic intr-un proces penal, in care este intrebat ce a cautat acolo?
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2009
Pixelut, utilizator
Cel mai recent răspuns: Pixelut , utilizator 14:36, 2 Aprilie 2009
Nu cred ca putem vorbi in cazul lor de incompetenta, ci doar de o atributie pe care o pot duce pana la un anumit punct. Ruptul piscii in doua inseamna desfiintarea serviciilor de urgenta. Cu alte cuvinte nu ti se va mai raspunde --ok, trimitem un medic--, ci --n-avem, chemati 112 sau muriti in pace--. E bine, e rau?

Sa inteleg ca din punctul de vedere al unui avocat nefericitul pe care va pica ghinionul nu va avea nici o sansa, nici o justificare legala?
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Pixelut, utilizator
Pixelut! Ma ametiti de tot!
Ati scris in mesajul initial ca este in cauza o policlinica... Asta am inteles... Dar e o policlinica particulara sau de stat? Pare a fi "privata”, pt ca va referiti la un serviciu de ambulante care apartine de aceasta policlinica. De asemenea, pare a fi de stat pt ca va referiti la medici de familie.
In ultimul mesaj faceti referire la faptul ca as suna si as chema o ambulanta, iar dispecera mi-ar spune: "Nu avem medici, sunati la 112” – rezulta ca ar fi o policlinca privata (deci, cum vorbim de medici de familie angajati la aceasta policlinica?).
Din ce am reusit sa deduc, medicii de familie au "contract direct” cu "casa de sanatate”... Atunci, ce contract au acesti... medici de familie cu policlinica respectiva? Lucreaza acolo suplimentar – asta s-ar putea deduce... Iar daca lucreaza acolo suplimentar (pe langa faptul ca sunt medici de familie cu un contract incheiat cu statul) cum nu pot refuza munca pe ambulanta?

Daca e genul de policlinica ce incheie anumite contracte de asistenta (abonamente) cu diversi cetateni (bolnavi cronic, de regula, dar si cu oricare cetatean care vrea sa evite inghesuiala cand are nevoie de ceva analize) atunci nu putem spune ca medicii care au contracte cu aceasta policlinica sunt chiar medici de familie – in sensul sintagmei universal cunoscuta.
Da, vor putea fi trasi la raspundere daca accepta sa lucreze ca medici de urgenta (si nu au aceasta specialitate) – dar incep sa cred ca nu vor fi "incadrati” ca medici de urgenta ci efectiv ca medici in specialitatea pe care o au, doar ca vor trebui sa se deplaseze cu ambulanta la domiciliul diverselor persoane care platesc abonament pt asistenta medicala la aceasta policlinica. Pana la urma, orice medic bine pregatit stie sa masoare tensiunea, sa asculte inima si/sau plamanii, sa isi dea seama – dupa simptomele generale si particulare, dupa fisa bolnavului etc ce suferinta ar avea cel care solicita medicul. Tot asa, orice medic bine pregatit ar trebui sa stie cum (si cand) se ia sange, cum se face o injectie... subcutanata, intramusculara, cum se injecteaza calciu intravenos etc.; cum se face o electrocardiograma si cum se face resuscitarea (la cat se incarca padelele...)

E posibil ca aceasta policlinica sa fie precum una despre care am cunostinta (si care pune la dispozitia abonatilor si ambulante) – iar medicii care lucreaza pe aceste ambulante nu au calitatea de "medici de urgenta”. In acest caz totul e cat se poate de legal si moral... Medicii respectivi au fiecare specialitatea lui, si merg la bolnavi (fiecare cand ii vine randul sa lucreze pe ambulanta) atunci cand abonatul solicita ambulanta – in caz de "urgenta-urgenta” bolnavilor li se acorda un "prim ajutor” apoi (daca e cazul) sunt transportati la spital, unde li se acorda ingrijirile de specialitate. E foarte probabil sa fie vorba despre o asemenea policlinica si in cazul prietenului dv. si, in acest caz, nu poate refuza, si "penal” nu ar fi – pt ca e... un fel de asistenta la domiciliu, deci nu va avea calitatea de "medic urgentist” si nu ar mai trebui sa isi faca probleme ca ar lucra "ilegal".
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator
Pixelut a scris:

Nu cred ca putem vorbi in cazul lor de incompetenta, ci doar de o atributie pe care o pot duce pana la un anumit punct. Ruptul piscii in doua inseamna desfiintarea serviciilor de urgenta. Cu alte cuvinte nu ti se va mai raspunde --ok, trimitem un medic--, ci --n-avem, chemati 112 sau muriti in pace--. E bine, e rau?

Sa inteleg ca din punctul de vedere al unui avocat nefericitul pe care va pica ghinionul nu va avea nici o sansa, nici o justificare legala?

Stimate domnule,
Va voi raspunde pentru ultima data la acest subiect,mentionand cu respect ca acest site nu se ocupa de rezolvarea problemelor morale si materiale din medicina romeasca,care este drept,sunt mai multe decat ne imaginam.Serviciul de Urgenta 112,nu este alcatuit dintr-o singura unitate,cea despre care faceti dvs.vorbire.Nu doresc sa par cinic si nici nu sunt.Mai exista si alte servicii cu mai multi sau mai putini oameni,asistenti sau medici,dar acestia au pregatirea necesara pentru urgente medicale.Nimeni nu doreste ca in cazul unei crize cardiace sa intervina un gastroenterolog sau la un acident grav sa participe la descarcerarea si scoaterea pacientului dintre fiare un geinecolog.Aceasta nu pentru ca nu cunosc medicina ,ci pentru ca nu se pricep la urgente de acest gen.Nimeni nu doreste,nici macar cei care profeseaza pentru o situatie financiara mai buna o meserie pe care nu sun indrituiti sa o practice ca vieti nevinovate sa se piarda.Nu stiu daca este necesar sa mai vorbim despre aceasta meserie care este un apostolat sau despre juramantullui Hypocrat,pana la urma vorbim despre constinta.Este usor de dat verdicte,dar totusi si cei care nu intreprind nimic sunt vinovati in legatura cu ceeace se intampla.Nu cred ca toate posturile de medici din aceasta tara sunt ocupate,deci ar fi loc si pentru ei,este adevarat cu salarii mai mici.Facem ce nu trebuieste si nici nu avem dreptul sa facem,dar totusi facem.Vrem sa extirpam raul,dar nu vrem pentru ca asa rau cum ne este,noua ne este caldut si bine.Deci,ce vrem ?Sa ne solutioneze altii dilemele noastre de constiinta si sa fim adusi la situatia initiala,de caldut si bine ,fara ca nimeni sa intreprinda ceva=abandon.In final mai trebuie cunoscut ceva "pisica de rupt in doua"nu este medicina de urgenta,ci constinta si vointa noastra.
In final,raman valabile cele consemnate mai sus,cine vrea,chiar poate !
trope_doi a scris:

E posibil ca aceasta policlinica sa fie precum una despre care am cunostinta (si care pune la dispozitia abonatilor si ambulante) – iar medicii care lucreaza pe aceste ambulante nu au calitatea de "medici de urgenta”. In acest caz totul e cat se poate de legal si moral... Medicii respectivi au fiecare specialitatea lui, si merg la bolnavi (fiecare cand ii vine randul sa lucreze pe ambulanta) atunci cand abonatul solicita ambulanta – in caz de "urgenta-urgenta” bolnavilor li se acorda un "prim ajutor” apoi (daca e cazul) sunt transportati la spital, unde li se acorda ingrijirile de specialitate.


Aici e miezul problemei. Permite-mi sa raspud la intrebarile anterioare mai inainte de a trece la subiect. Este o policlinica de stat extrem de cunoscuta si care a avut numeroase bube povestite prin mass media. Totusi prefer sa nu-i dezvalui numele. Medicii respectivi nu au contract direct cu Casa, ci sunt angajatii policlinicii. Sunt salariati si lucreaza pe listele comune ale policlinicii.

Si acum sa revin la subiect. Ceea ce imi povestiti dumneavoastra pare o situatie similara, si as fi primul care m-as bucura sa stiu ca este legala. Aici este vorba de lege, si nici eu si nici prietenul meu nu cunoastem foarte multe. Sau nu cunoastem cum se imbina legislatia medicala cu cea civila sau penala. Ceea ce mi s-a spus - si poate il voi ruga sa detalieze - este ca medicul de familie nu are nici experienta necesara si nici permisiunea legala de a folosi un defibrilator. In teorie cunoaste, dupa cum in teorie stie si un stomatolog. Am cunoscut chiar medic veterniar care stia foarte bine cum functioneaza defibrilatorul (pe oameni), sau stia manevre specifice urgentelor. Insa nu avea experienta necesara si nici permisiunea legala.

Medicul de familie poate si este obligat sa acorde asistenta de rutina, cu alte cuvinte sa incerce sa tina bolnavul stabil pana la venirea urgentistului, care il preia pe salvare si il preda spitalului. Nici un alt medic nu are dreptul sa intre pe ambulanta decat medicul urgentist, dupa cum in sala de operatie nu intra decat un chirurg iar in cabinetul de stomatologie un stomatolog.

E adevarat insa ca exista si medici cu dubla specialitate, insemnand medici de familie sau cardiologi care si-au dat si competenta de urgentisti, si atunci intra pe ambulanta in calitate de urgentisti. Insa nu toti au. Amicul meu nu are, si spune ca si ceilalti colegi care sunt siliti sa intre pe ambulanta nu au.

Oamenii acestia fac tot ce pot si ce stiu in ambulanta, si dupa fiecare pacient transportat spun: Uf, bine ca nu s-a intamplat vreo nenorocire! Dar data viitoare?

@r.gabi: sa nu credeti ca amicul meu nu cauta alt job. A trimis CV-uri peste tot. Singurul raspuns pe care l-a primit a fost din partea unui doctor batran si privatizat, care i-a propus sa-l slugareasca pe 6.000.000, si dupa pensionare sa-i mosteneasca lista. Cum banca ii impune amicului meu un anumit standard, va imaginati ca oferta nu l-a tentat. Nu e vorba aici de imbogatire, ci doar de gasirea unui salariu identic cu cel de acum. Daca se poate mai mare e ok, dar daca nu macar tot atat, ca sa-si tina omul ratele si familia. Nu vrea sa-si construiasca palate in Spania si merge cu aceeasi masina de aproape 8 ani. Vrea sa munceasca pentru el si pentru famila sa. Din cate stiu are si obligatia legala si morala de a se ingriji de familie si copil. Daca i se ofera un post similar pleaca in secunda doi.

Iar cu chestia cu apostolatul, banuiesc ca si avocatura e similara cu medicina. Avocatul e un doctor al Legii. Dar sa nu-mi spuna cineva ca avocatul nu e interesat de propria-i familie, de traiul pe care il duce, ca sta noptile meditand intens la Sanctitatea Sa Legea, la felul in care ii va sacrifica viata, ea, Legea, fata de care sotia si copii sai sunt doar o conventie sociala. Si medicul ca si avocatul sunt tot oameni. Haideti sa nu populam cele doua zone cu o tona de Ghandi mai mici. E drept ca si medicina si avocatura sunt vocatii nobile si vechi, insa oamenii care activeaza sunt in final oameni. Nu spun ca sunt nici buni nici rai, spun ca sunt pur si simplu oameni.

In Noul Testament gasesti versetul: nu omul a fost facut pentru Lege, ci Legea a fost facuta pentru om.

Factorul uman nu apare in Lege?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
Pixelut, utilizator
Uff... Nu cred ca vom reusi sa ne intelegem, desi insist in acest dialog in speranta ca, tot contrazicandu-ne (mai mult sau mai putin), va... iesi o idee.
Totusi, de ce ati facut afirmatia: "...nu ti se va mai raspunde --ok, trimitem un medic--, ci --n-avem, chemati 112 sau muriti in pace...”? Nu la 112 suna cel care va "primi” ambulanta cu medicul generalist?

Corect... Sa presupunem ca, in drum spre spital, survin ceva complicatii... Blocaj renal, sa zicem... Ce face medicul de urgenta si nu poate medicul generalist? Daca nu poate, se cheama ca pacientul ar fi avut, oricum ghinion, pt ca – e foarte probabil – nici medicul "de urgenta” sa nu fi putut... Dar, din nou, inteleg cam ce temeri exista. Totusi: daca managerul respectiv "are spate” inseamna ca indiferent ce s-ar intampla cu un pacient pe acolo medicul in cauza nu va fi invinuit pt ca ar "trage dupa el” si alte persoane – pe acelea care l-au trimis acolo (am mai scris asta!)

Despre defibrilatoare (mi se incurca degetele pe tastatura cand scriu cuvantul!)... In unele state europene... unele masini de politie care patruleaza pt a mentine ordinea in zona arondata sunt dotate cu aceste aparate si... le folosesc politistii, daca se intampla sa vada un om cazut in strada si care are nevoie de asa ceva... Altfel spus, cred ca medicii sunt mai capabili decat politistii in asemenea cazuri, la fel cum sunt mai capabili si decat cei care urmeaza "cursuri la Crucea Rosie” si invata sa foloseasca acest gen de aparate – care nu sunt chiar la dimensiunile celor de pe ambulante si nu exista riscul de a praji inima potentialului pacient.

Eeeh... Cat despre Lege si legi si interpretari ale legii... am o parere care pare aiurea: cine alege sa lucreze pt oameni, si mai si jura in acest sens, lucreaza pt oameni pana la ultima rasuflare. Dintre cei cunoscuti (din trecut) ca fiind "mari oameni" prea putini au fost bogati. La modul ideal, cei care se pun in slujba omului – si aceasta fac (ar trebui sa faca) anumite categorii de oameni care isi aleg anumite profesii... ar trebui sa lucreze pt om. Eroii tuturor timpurilor au pus interesul general deasupra interesului personal si mai presus de propria familie.. oamenii, in general, sunt familia acestor eroi. Hm! Sigur, eroii nu au rate la banca... Nu scriu aceasta cu rautate, dar nu vreau sa faceti referire la cele sfinte cat timp oamenii doar "citeaza” Cuvantul fara a cladi ceva... Cuvantul cladeste; nu? Gandul, vorba si fapta trebuie sa fie pe aceeasi... linie, nu sa se contrazica...
:oops: am cam deviat de la subiect.

Alte discuții în legătură

Radiografia buclucasa. cui ii apartine ? noiklosa noiklosa Buna seara, Fac oficiul sa caut aici o rezolvare a unei discutii care a aparut intr-un cerc de amici si cunostinte. In mod clar, aspectul legal conteaza si ... (vezi toată discuția)
Poate un membru al familiei pacientului formula plangerea de malpraxis? catinf catinf Buna ziua. In ce situatii poate un membru al familiei formula plangerea de malpraxis? Pacientul este in stare critica si nu se stie cat va dura aceasta stare, ... (vezi toată discuția)
Plângere împotriva medicului de familie Adriana0780 Adriana0780 Unde pot depune plângere împotriva medicului de familie cu un comp lipsit de resp fata de pacientii cu urgnete si sarcina cu avort spontan. ( si-a blocat ... (vezi toată discuția)