avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cerere de reexaminare a onorariului expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cerere de reexaminare a onorariului expertiza contabila

Buna ziua
V-a trebui sa depun o cerere de reexaminare a onorariului pentru expertiza contabila
pentru ca instanta nu mi-a redus tariful orar la jumatate si mai mult in loc de 108 ore necesare efectuarii expertizei mi-a luat in considerare doar 30 ore.V-as ruga sa-mi spuneti daca pot sa detailez motivele cererii sau trebuie sa ma limitez la temeiul legal.Cererea se timbreaza sau nu? multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:57, 23 Februarie 2014
Nu are importanță când a fost efectuată expertiza, ci are importanță când a început procesul. Din ultimul dvs. mesaj rezultă că acesta nu a început în mai anul acesta, ci anul trecut. În această situație, întreg ciclul procesual va fi guvernat de dispozițiile vechiului Cod de procedură civilă.

Asta înseamnă că vor fi exercitate căile de atac prevăzute de vechiul Cod. Schimbați avocatul care v-a spus că va ataca încheierile de ședință conform noului Cod de procedură civilă pentru că așa ceva este contrar Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă. Mai pe înțelesul tuturor spus, așa ceva este o aberație.

Încheierea de ședință poate fi atacată odată cu fondul, adică veţi ataca, în fapt, sentinţa civilă pe care o va pronunţa instanţa la finalul procesului. Termenul în care veţi putea exercita calea de atac va începe să curgă de la data la care veţi lua cunoştinţă de sentinţa civilă. Calea de atac, apel sau recurs, este cea dată de lege în funcție de obiectul acțiunii.
Asta mi-a spus si avocatul, exista in vechiul cod un articol referitor la exceptii, v-a incerca pentru ca in cel mai rau caz nu v=a fi admisa cererea urmand sa se atace sentinta, nu stiu dac a facut asta sau nu. Am mai facut o expertiza intr0un dosar penal, latura civila afost disjunsa, am raspuns si la obiectiuni, insa nu am incasat nici onorariul provizoriu, iar onorariul final nu afost discutat, nu stiu ce sa fac in acest caz, trebuie sa depun o cerere, sau sa las la latitudinea instantei, uramtorul termen,este in 5 decembrie, expertiza a fost depusa in luna mai, cand s-a si disjuns latura civila, dupa pronuntarea sentintei in dosarul penal. Va multumesc mult pentru raspunsuri
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Inteleg ca in dosarul penal a fost pronuntata sentinta, iar expertiza a fost dispusa inainte de a se disjunge cauza civila, deci in penal. In mod normal onorariul definitiv trebuia analizat de catre instanta penala inainte de pronuntarea sentintei, in conditiile in care expertiza a fost dispusa de catre instanta penala.
Dupa parerea mea este bine sa depuneti o nota la dosarul cauzei, din instanta civila, cu nr. de inregistrare/ data prin care sa mentionati ca instanta penala desi a dispus efectuarea expertizei tehnice judiciare, nu a luat in discutie onorariul definitiv.
Nu puteti incasa onorariul definitiv, nici pe cel provizoriu, daca instanta nu se pronunta asupra onorariului respectiv si nu trimite adresa scrisa la Biroul local pentru expertiza tehnica judiciara, anexand documentele cerute de OG nr.2/ 2000 al.(2) cu modificarile si completarile ulterioare.
Observ ca va grabiti sa depuneti la instanta/ parchet raportul de expertiza tehnica judiciara si eventualele raspunsuri la observatiile formulate de partile in proces, fara a va asigura ca onorariul definitiv si cheltuielile efectuate cu expertiza vor fi achitate. Este bine sa insistati asupra drepturilor care va revin si sa depuneti o data cu raportul si nota de evealuare a costurilor expertizei.
Pentru detalii cititi aici www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Asa este, expertiza a fost depusa impreuna cu nota de evaluare si decontul justificativ al onorariului definitiv s-a dat sentinta in ce priveste raspunderea penala si s-a disjuns latura civila pentru ase stabili si raspunderea civila in urma concluziilor expertizei,eu am respectat procedura si am depus raportul, poate gresesc dar Codul de Procedura Penala nu stiu sa oblige la plata onorariului provizoriu in 5 zile de la acceptarea expertizei, o sa recitesc totusi,oricum sunt nelinistita, eu m-am asteptat ca instanta sa faca ce trebuia, urmatoarea sedinta v-a fi pe 5 decembrie cred ca o sa depun o nota sau cerere o sa ma gandesc.M-am interesat si nu am primit inca nici onoraiul provizoriu in contul BLE.Multumesc pentru informatii si ajutor
Nu trebuie sa va apucati de expertiza pana nu se achita onorariul provizoriu.
Cititi cu atentei OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.17 (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei.
Daca nu sunt indeplinite conditiile de mai sus, sesizati in scris organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei tehnice judiciare (parchet, instanta penala, instanta civila, politie judicara, etc.) ca nu sunt indeplinite cele de mai sus si solicitati indeplinirea acestora, pentru a putea incepe activitatea de expertiza tehnica judiciara.
Parchetul si politia nu au fonduri suficiente si ezita (pe buna dreptate as zice eu) sa puna una din partile in proces sa achite costurile expertizei. Dar nu este problema expertului.

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Onorariu provizoriu expertiza contabila Nikk57 Nikk57 Partile pot formula cerere de reexaminarea a onorariului provizoriu ? In apel, pentru completarea expertizei de la fond ( calcul pentru o perioada omisa - sub ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)