avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - grav) care are pensie de urmas de 600 lei, precum indemnizatie pentru persoane cu handicap de 900 lei. Locuieste in apartamentul ei, dar in acelasi apartament locuieste si fiul ei de 60 ani, care a divortat in urma cu cativa ani. Batrana fiind nevazatoare, fiul ei a tot ajutat-o la una-alta, desi nu primea niciun ban in schimb de la mama lui, fiecare era cu banii separat, pe cont propriu. Intrebarea ar fi: are fiul ei obligatia legala sa o ajute la tot ce nu poate face mama lui chiar daca nu primeste niciun ban in schimb ? ...si in baza carui text de lege. Multumesc mult daca cineva imi poate da vre-o informatie si va doresc toate cele bune.
Multumesc din suflet :kissing:
trebuie sa stiti ca persoanele cu handicap de gr.1,isi poate alege un insotitor. Insotitorul are dreptul la o indemnizatie de insotitor asa cum a spus si @adriana_c,

insa mai e ceva de stiut. Insotitorii ptr.pers.cu handicap vor avea carte de munca,in cazul in care persoanele cu handicap de gr.1 vor deceda,insotitorii vor putea beneficia de indemnizatie somaj si mai tarziu de o pensie!
F. important ce mi-ati spus, multumesc mult :kissing:
apropo de subiect..
pe mine si pe sot ne ameninta soacra-mea ca merge in instanta sa ceara pensie de la noi. socrii ambii sunt pensionari cu pensii frumusele dar nu se descurca pentru ca toti banii merg la cumnata mea care la 26 de ani sta in Bucuresti cu chirie, s-a lasat de facultate si nu munceste nicaieri. noi avem venituri bune, traim decent si nu ar fi o problema sa ne ajutam parintii daca ar avea intradevar nevoie. dar nu as vrea sa incurajez lenea si delasarea cumnatamii. si chiar si asa am incercat sa imi ajut socrii in natura...le-am cumparat mancare, produse de curatenie, medicamente, ce le mai trebuie prin casa. de fiecare data am fost refuzata pentru ca " noi avem nevoie de bani nu de uleiul tau". in conditiile astea ma poate obliga cineva sa le platesc lor pensie de intretinere?
cita cineva mai sus din codul civil si asa am aflat si eu ca exista si obligatia de intretinere intre frati. stiind ce cumnata am lucrul asta chiar ma sperie. banuiesc ca sunt anumite conditii in care se datoreaza intretinere fratilor, nu?
cris0811 a scris:

cita cineva mai sus din codul civil si asa am aflat si eu ca exista si obligatia de intretinere intre frati. stiind ce cumnata am lucrul asta chiar ma sperie. banuiesc ca sunt anumite conditii in care se datoreaza intretinere fratilor, nu?

Nu trebuie sa va speriati. Exista intr-adevar unele anumite conditii ptr.intretinerea fratilor.
Moral (de buna voie,din dragoste), Daca fratele,e persoana cu handicap grav,si doreste sa deveniti asistenta personala,puteti incheia un contract. Mai e si partea de intretinere cu clauza,in care fratele care nu are copii,,sotie, va face un contract cu clauza de intretinere,in care specifica ca lasa intreaga avere/mostenire persoanei care ingrijeste de el.

Cu privire la soacra dvs,puteti pune capul linistita pe perna,nu are cum sa obtina pensie de intretinere de la dvs.. Lasati-o sa mearga in instanta,nu va castiga.

Alte discuții în legătură

Bunica maltratata de nepot esty esty Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile d+stra profesioniste si va multumesc din suflet pt acest SAIT.Sotul meu amurit acum un an si avea in grija pe mama lui ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Acte casa stefanescu alina stefanescu alina buna ziua mama soacrei mele detine o casa la tara, care a apartinut ei si sotului . au avut doi copii, un baiat si pe soacra mea. tatal soacrei si fratele au ... (vezi toată discuția)