avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - grav) care are pensie de urmas de 600 lei, precum indemnizatie pentru persoane cu handicap de 900 lei. Locuieste in apartamentul ei, dar in acelasi apartament locuieste si fiul ei de 60 ani, care a divortat in urma cu cativa ani. Batrana fiind nevazatoare, fiul ei a tot ajutat-o la una-alta, desi nu primea niciun ban in schimb de la mama lui, fiecare era cu banii separat, pe cont propriu. Intrebarea ar fi: are fiul ei obligatia legala sa o ajute la tot ce nu poate face mama lui chiar daca nu primeste niciun ban in schimb ? ...si in baza carui text de lege. Multumesc mult daca cineva imi poate da vre-o informatie si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:07, 19 Noiembrie 2013
Ma iertati ca am intervenit, dar mai sunt si parinti care uita ca au facut un copil si nu isi asuma nici o obligatie fata de el, pe mine ma intereseaza strict personal intrebarea care v-am pus-o"daca parintele nu-si intretine copilul (practic l-a vazut dupa 6 luni doar o data,nu i-a dat pensie , alimentara) copilul are obligatia sa participe la ingrijirea parintelui cand e batran si neajutorat?" strict legal, nu moral.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
pusa2mimi, utilizator
Soacra primeste acea indemnizatie conf. Legii nr. 448/ 2006, pe care i-a da fiului ei. Soacra locuieste la noi si sotia este cea care are grija de ea si o insoteste. Singurul motiv pentru care soacra ii da indemnizatia fiului ei (fratele sotiti) este ca "el e mai sarac" Nu facem caz din aceasta problema, cel putin deocamdata, am vrut doar sa pun in discutie si sa mi se confirme ca asa ar fi corect si legal ca soacra sa-i dea acea indemnizatia sotiti. Multumesc mult tuturor pentru v-ati pierdut din timpul dv. cu intrebarea pe care am adresat-o si va doresc toate cele bune =D> :D :hugall:
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Pilu, utilizator
Din cele relatate de dvs. rezultă că soacra este încadrată în gradul de handicap grav cu drept de indemnizaţie însoţitor...mai pe înţelesul tuturor, fost grad I cu însoţitor.
Banii vin pe numele persoanei cu handicap şi aceasta îi gospodăreşte cum consideră că este mai bine. Soţia dvs. o fi îngrijind-o nu zic nu, dar nu este însoţitor angajat cu carte de muncă. Nu este nici curator ca să gestioneze banii soacrei. În situaţia asta nu vă rămâne decât...o negociere directă cu soacra sau să vă adresaţi asistenţei sociale. Atenţie mare, însă, că soacra poate solicita internarea ei într-o instituţie specializată.
Ha, ha,ha...ar fi super sa se interneze dar mie la suta nu o va face ca aici sta bine, are de toate, dar daca se va interna nu-si va mai putea ajuta...odorul, ca banii va trebui sa-i dea la institutia unde se va interna. Si dupa cat e de fitoasa, sigur nu va merge acolo.
Urmarind toata conversatia,lucrurile stau in felul urmator:
1) Femeia (mama) batrana si oarba are doi copii ( o fata si un baiat)
2) Fiind oarba,beneficiaza de indemnizatie de handicap. Pers.cu handicap de gradul 1,au prin lege dreptul la un insotitor. Din cei 900 lei,o parte din suma ( nu mai stiu exact cat) se va duce la persoana insotitoare care bineanteles va fii angajata cu contract prin asistenta sociala.
3) Pers.cu handicap au alegerea lor. Ori ramane cu cei 900 lei si se ingrijeste cum poate,ori isi cauta insotitor si plateste insotitorul din cei 900 lei.
4) copiii,moral,trebuie sa aiba grija de mama lor,presupun ca ar fii normal cu randul sau dupa posibilitatile si timpul pe care le au.

Rezolvare:

Sedinta in familie:mama si copiii,ptr.ca baiatul e mai sarac decat fata,si mama vrea sa isi ajute baiatul,atunci mama va putea sa il angajeze pe baiat ca insotitor al ei,asadar baiatul va avea si un contract incheiat cu cei de la asistenta sociala,va beneficia de toate drepturile care i se cuvin prin lege,iar moral,fata ar putea sa-si viziteze mama,sa ii mai duca cate ceva si chiar sa petreaca 2-3 zile/luna avand grija de mama sa,asta cand mai are si baiatul treburi sau alte probleme.

Daca nici asa nu merge,adica daca mama nu vrea sa il angajeze pe baiat ca insotitor,atunci sa se descurce singura cum vrea si cum poate,statul deja ii da 900 lei,e libera sa faca ce vrea cu acesti bani,iar fata tot asa,poate sa isi viziteze propria mama 2-3 zile/luna.

Pana la urma decizia ii apartine mamei,ea va hotari ce si cum va face. Nu are de ales, nevoia de a avea grija cineva de ea o va obliga sa ia o decizie.

Alte discuții în legătură

Bunica maltratata de nepot esty esty Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile d+stra profesioniste si va multumesc din suflet pt acest SAIT.Sotul meu amurit acum un an si avea in grija pe mama lui ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Acte casa stefanescu alina stefanescu alina buna ziua mama soacrei mele detine o casa la tara, care a apartinut ei si sotului . au avut doi copii, un baiat si pe soacra mea. tatal soacrei si fratele au ... (vezi toată discuția)