avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - grav) care are pensie de urmas de 600 lei, precum indemnizatie pentru persoane cu handicap de 900 lei. Locuieste in apartamentul ei, dar in acelasi apartament locuieste si fiul ei de 60 ani, care a divortat in urma cu cativa ani. Batrana fiind nevazatoare, fiul ei a tot ajutat-o la una-alta, desi nu primea niciun ban in schimb de la mama lui, fiecare era cu banii separat, pe cont propriu. Intrebarea ar fi: are fiul ei obligatia legala sa o ajute la tot ce nu poate face mama lui chiar daca nu primeste niciun ban in schimb ? ...si in baza carui text de lege. Multumesc mult daca cineva imi poate da vre-o informatie si va doresc toate cele bune.
cris0811 - Informatiile care ni le-au furnizat aici in aceasta postare sunt f. relevante, multumim inca o data pe aceasta cale. Daca le cititi cu atentie va veti da seama ca puteti sta linistita. Acelasi lucru se intampla si la noi: soacra primeste pensie de handicap 900 lei (nevazatoare) pe care in loc sa ni-i dea noua (mie si sotiti) care avem grija de ea, ii da fiului ei care...taie frunza la caini. Pt. tot ce faceti pt. soacra, ar trebui sa va plateasca. Si chiar mai trebuie sa si vorbiti chestia asta ca daca nu, va crede proasta si ca nu stiti pe ce lume traiti. Parerea mea. Va spun din propria experienta.
daca socrii au venituri, nu vor castiga pensie de la dvs, apoi puteti proba ca ati vrut sa ajutati in natura si v-au refuzat, cumnata nu are drept la intretiner ept ca se poate intrtine singura prin munca, ca nu munceste e numai problema ei, iar daca parintii ei boe s-o intretina e numai problema lor.
@ Pilu, pana la urma o ajutati pe soacra daca vreti si puteti, insa nu cred ca e corect sa va si plateasca pt asta.
gi-jane2: "@ Pilu, pana la urma o ajutati pe soacra daca vreti si puteti, insa nu cred ca e corect sa va si plateasca pt asta"

Bineanteles ca pana acuma tot noi (eu cu sotia) am ajutat-o, insa acea indemnizatie de insotitor pe care o primeste soacra, i s-ar cuveni - si din punct de vedere legal si moral - persoanei care intr-adevar o insoteste si o ajuta si nu persoanei care nici nu misca niciun deget pentru ea. Ma surprinde logica dv. cum ca n-ar fi corect sa ne plateasca. Nici nu ne-a platit si nici nu am avut niciodata aceasta pretentie. Dar daca dv. considerati ca asa e corect ca cineva sa o ajute si sa o insoteasca peste tot iar banii sa-i dea altcuiva...cred ca ma abtin a mai face vre-un comentariu.

insa acea indemnizatie de insotitor pe care o primeste soacra, i s-ar cuveni - si din punct de vedere legal si moral - persoanei care intr-adevar o insoteste si o ajuta si nu persoanei care nici nu misca niciun deget pentru ea.

Corect ce ziceti ca vi s-ar cuveni, am vrut sa zic ca nu puteti conditiona ajutorul de vreo plata. Adica chiar daca ea ii da banii fiului si nu celor ce o ingrijesc, n-o puteti lasa fara ajutor si s-o trimiteti la fiu-sau.
are fiul ei obligatia legala sa o ajute la tot ce nu poate face mama lui chiar daca nu primeste niciun ban in schimb ?

De fapt de asta m-am legat, de ce ii ziceati lui @cris :

Pt. tot ce faceti pt. soacra, ar trebui sa va plateasca.

Nu stiu daca pt tot ce facem, mai ales ca e vb de parinti, sa ne gandim ca trebuie sa si primim bani pt asta.

Domnule Pilu, asa cum sotia a fost intretinuta de mama ei pe cand era copil si nu se putea ingriji, asa si acum sotia trebuie s-o ingrijeasca pe mama ei ca nu mai poate. Temeiul legal e acelasi.
Cat despre venitul acela, ba e pensie, ba e venit opentru insotitor. Sunt doua lucruri diferite. daca e pentru insotitor, atunci inseamna ca insotitorul a facut ceva demersuri si a obtinut acel venit, ca nu i se da automai soacrei niste bani ca poate are insotitor, poate nu. Insotitorul trebuie sa semneze acte.
Indiferent ca primeste bani, oricum, sotia e obligata sa o intretina in aceeasi masura in care, indiferent ca primea bani, mama ei a intretinut-o sau ar fi trebuit s-o faca.

Cat despre celalalt caz, la 26 de ani impliniti, nu mai datoreaza nimeni intretinere cumnatei daca nu are vreun handicap, ceva... ba chiar cred ca ii face rau sa fie sustinuta financiar in continuare.
Si socrilor nu le mai duceti ulei; cand doriti sa le luati ceva, inainte sa mergeti la ei, doar faceti o lista cu ce le-ati fi luat daca vi s-ar primi darurile cu drag; le puteti lasa lista sau le puteti spune ca le-ati fi luat niste zahar si faina, dar apoi v-ati amintit ca nu au nevoie si ca, daca totusi se razgandesc sa va sune cand li se termina faina, asteptati cu drag.

Alte discuții în legătură

Bunica maltratata de nepot esty esty Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile d+stra profesioniste si va multumesc din suflet pt acest SAIT.Sotul meu amurit acum un an si avea in grija pe mama lui ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Acte casa stefanescu alina stefanescu alina buna ziua mama soacrei mele detine o casa la tara, care a apartinut ei si sotului . au avut doi copii, un baiat si pe soacra mea. tatal soacrei si fratele au ... (vezi toată discuția)