avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - grav) care are pensie de urmas de 600 lei, precum indemnizatie pentru persoane cu handicap de 900 lei. Locuieste in apartamentul ei, dar in acelasi apartament locuieste si fiul ei de 60 ani, care a divortat in urma cu cativa ani. Batrana fiind nevazatoare, fiul ei a tot ajutat-o la una-alta, desi nu primea niciun ban in schimb de la mama lui, fiecare era cu banii separat, pe cont propriu. Intrebarea ar fi: are fiul ei obligatia legala sa o ajute la tot ce nu poate face mama lui chiar daca nu primeste niciun ban in schimb ? ...si in baza carui text de lege. Multumesc mult daca cineva imi poate da vre-o informatie si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:07, 19 Noiembrie 2013
Ma iertati ca intru in discutie Avlil ati sugerat cumva ca daca mama nu ar fi intretinut-o cand era copil ci ar fi uitat cu desavarsire ca are un copil , sotia d-lui Pilu tot (legal nu moral) ar fi avut obligatia sa o ajute pe mama sau nu?
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
pusa2mimi, utilizator
AVLIL a scris:

Domnule Pilu, asa cum sotia a fost intretinuta de mama ei pe cand era copil si nu se putea ingriji, asa si acum sotia trebuie s-o ingrijeasca pe mama ei ca nu mai poate. Temeiul legal e acelasi.

Am repetat de atatea ori intrebarea, dar...o mai zic o data: Fiul soacrei nu are aceeasi obligatie fata de mama lui ca sora lui (sotia mea) ?
AVLIL a scris:

Cat despre venitul acela, ba e pensie, ba e venit opentru insotitor. Sunt doua lucruri diferite. daca e pentru insotitor, atunci inseamna ca insotitorul a facut ceva demersuri si a obtinut acel venit, ca nu i se da automai soacrei niste bani ca poate are insotitor, poate nu. Insotitorul trebuie sa semneze acte.
Indiferent ca primeste bani, oricum, sotia e obligata sa o intretina in aceeasi masura in care, indiferent ca primea bani, mama ei a intretinut-o sau ar fi trebuit s-o faca.

Iarasi trebuie sa repet: faptic, sotia e insotitor iar fratele ei ia banii.
Spunetii sotiei sa -si faca la o banca card si sa anunte la casa de pensii sau de unde primeste banii ca insotitor de persoana cu handicap sa-i bage banii pe card, la Raiffeisen anunta ei, asa o sa beneficieze sotia dvs. de bani nu fratele ei.
Pusa, am presupus ca mama a avut grija de copii, vazand ca userul nu ne-a vorbit despre mama dezinteresata, denaturata etc. Si am raspuns strict la aceasta situatie.
Daca situatia era ca mama nu a avut grija, atunci raspunsul era altul si depindea de multe detalii, daca ar fi putut sa-i ceara intretinere sau nu etc.

Nu trebuie sa repetati, trebuie sa va interesati excat ce e cu banii, pentru ce sunt, cine-i incaseaza. Adineauri ne-ati spus ca mama ii ia, acum ii ia fratele.
Ambii copii au aceeasi obligatie fata de mama lor; daca unul nu o intretine, sotia dv. ii poate cere asta in instanta.
Daca fratele apare ca insotitor dar nu insoteste pe nimeni, ii puteti face reclamatie.

Alte discuții în legătură

Bunica maltratata de nepot esty esty Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile d+stra profesioniste si va multumesc din suflet pt acest SAIT.Sotul meu amurit acum un an si avea in grija pe mama lui ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Acte casa stefanescu alina stefanescu alina buna ziua mama soacrei mele detine o casa la tara, care a apartinut ei si sotului . au avut doi copii, un baiat si pe soacra mea. tatal soacrei si fratele au ... (vezi toată discuția)