avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate fara decizie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate fara decizie?

Am lucrat pana in 26.02,la o societate in domeniul comertului,de unde am fost disponibilizata conform instiintarii de preaviz in baza art.65(1)codul muncii.Nici pana acum nu am primit decizia de incetare a CIM ,si nici cele 2 salarii compensatorii prevazute in CCM la nivelul ramurii comert.Le-am trimis o solicitare pentru cele 2 salarii compensatorii intr-o scrisoare cu confirmare de primire,si nici un rezultat..Intentionez sa merg in instanta pentru acordarea salariilor compensatorii.Intrebarea mea este:pot sa deschid actiunea fara decizia de incetare a contractului de munca?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 09:22, 6 Aprilie 2009
Ma puteti ajuta,va rog,cu o idee macar despre cum ar trebui sa sune cererea de chemare in judecata,in speta aceasta?Trebuie sa fie dactilografiata ,sau poate fi si manuscrisa?Va multumesc frumos.
Trebuie sa respecte o anumita forma.Va ajut cu redactarea daca doriti,numai ca este nevoie de toate datele.
Datele,pe scurt,sunt urmatoarele:am fost angajata la aceasta firma care activeaza in domeniul comertului,cu contract de munca pe perioada nedeterminata pana la data de 26.02,cand,conform instiintarii de preaviz,CIM,urma sa inceteze la data amintita,conform art.65(1)codul muncii.Le-am trimis o scrisoare cu confirmare de primire,in care le-am aratat ca trebuie sa-mi acorde doua salarii compensatorii conform art.76(1)din contractul colectiv de munca la nivelul ramurii comert,mentionand ca in caz contrar intentionez sa ma adresez instantei de judecata (in termen de 5 zile),pentru nerespectarea acestui drept.Cum nu am primit nici banii si nici un raspuns macar la solicitarea mea,maine doresc sa merg la tribunal.Mentionez ca ei luind la cunostinta despre decizia mea de a-i actiona in instanta,nu mi-au dat nici pana acum decizia de desfacere a CIM.Va multumesc pentru ca doriti sa ma ajutati.
Daca inteleg bine ...la data de 26.02 a incetat preavizul. Sau la aceasta data ati fost instiintata ca va incepe preavizul legal de 20 de zile lucratoare? Daca ati respectat termenul de preaviz si nu v-a fost comunicata decizia de incertare a CIM aveti dreptl sa va adresati instantei de judecata. Faceti cererea de chemare in judecata si solicitati prin aceasta instantei sa-i puna in vedere angajatorului sa prezinte la dosarul cauzei decizia de incetare a CIM si dovada ca aceasta a fost comunicata in termenul legal. Si solicitati acordarea tutruror drepturilor salariale restante.
Apropo....ati efectuat tot concediul de odihna pentru anul 2009 sau 2008? Aveti dreptul sa solicitati compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
Pentru ca v-am raspuns la celalta intrebare postata,cand am intrat aici nu am realizat ca este vorba de o detaliere,astfel ca nu aveam toate datele.Nu retrag cele scrise dar poate in acest moment aveti nevoie si de un alt ajutor.
Vreau sa va spun,in cunostinta de cauza,ca unele demersuri sunt indicate sa aiba suportul unei persoane de specialitate,mai mult ,este indicat ca aceasta sa profeseze.Daca o sa ajungeti in instanta,veti vedea ca nimic nu este simplu,ca adevarul dumneavoastra trebuie spus cum trebuie.
Am vazut in instanta si pensionari care-si aparau drepturile,in modul lor simplu,si au avut castig de cauza.
Va doresc,indiferent de calea aleasa,sa aveti succes.

Alte discuții în legătură

Pot cere acest lucru in instanta? alina.l alina.l Intr-o actiune in instanta de tipul -obligatia de a face-,pot cere reintegrarea in munca?Precizez ca de peste 2 luni de la data la care am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Societatea solicita respingerea cererii de chemare in judecata. ContSters140202 ContSters140202 Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutor. Am avut primul termen cu societatea care m-a concediat conf.art.65(1).Decizia de concediere nu mi-a fost adusa la ... (vezi toată discuția)