avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate fara decizie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate fara decizie?

Am lucrat pana in 26.02,la o societate in domeniul comertului,de unde am fost disponibilizata conform instiintarii de preaviz in baza art.65(1)codul muncii.Nici pana acum nu am primit decizia de incetare a CIM ,si nici cele 2 salarii compensatorii prevazute in CCM la nivelul ramurii comert.Le-am trimis o solicitare pentru cele 2 salarii compensatorii intr-o scrisoare cu confirmare de primire,si nici un rezultat..Intentionez sa merg in instanta pentru acordarea salariilor compensatorii.Intrebarea mea este:pot sa deschid actiunea fara decizia de incetare a contractului de munca?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 09:22, 6 Aprilie 2009
Am fost instiintata in data de 06.02.ca intru in preaviz chiar cu aceasta data si ca se va termina in data de 26.02(termen ilegal dupa parerea mea intrucat nu sunt 20 de zile lucratoare).Am efectuat CO.Incepand cu data de 26.02 nu m-am mai prezentat la serviciu intrucat in instiintarea de previz ,scrie clar:urmand ca incepand cu data de 26.02 contractul dumneavoastra de munca SA FIE INCETAT.Va multumesc.
Parerea mea este ca va grabiti sa actionati in instanta angajatorul.
Inainte de a incepe acest demers, trebuie sa strangeti toate probele.
Instiintarea de preaviz, desi importanta, nu este suficienta.
Preavizul trebuia urmat de decizie de concediere.
Decizia de concediere trebuia urmata de intocmirea altor formalitati iar la plecarea din sc ar fi trbuit sa semnati o nota de lichidare.
Daca decizia de concediere nu v-a fost comunicata, cred ca ar trebui sa cereti o copie a carnetului de munca, sa vedeti daca totusi nu este inregistrata acolo.
Actiunea o puteti depune la Tribunalul in raza caruia DUMNEAVOASTRA aveti domiciliul.
In litigiile de munca sarcina probei revine angajatorului, deci nu este nevoie sa incepeti sa adunati probe. Daca aveti si dovada ca ati solicitat angajatorului sa va comunice decizia de incetare a CIM, eu zic ca puteti sa va adresati fara probleme instantei de judecata.
Am facut o sesizare la ITM,in care solicit o copie a deciziei de desfacere a contractului de munca.Sa astept mai intai raspunsul lor?
Oricum nu inteleg de ce cade in sarcina mea sa fac toate demersurile pentru a obtine decizia de incetare a contractului individual de munca,atata vreme cat este cunoscut faptul ca emiterea si aducerea la cunostinta angajatului este obligatia angajatorului!!!???Faptul ca de la desfacerea contractului de munca si pana acum ,a trecut atata timp,nu este oare o dovada clara a reavointei fostului angajator???

Alte discuții în legătură

Pot cere acest lucru in instanta? alina.l alina.l Intr-o actiune in instanta de tipul -obligatia de a face-,pot cere reintegrarea in munca?Precizez ca de peste 2 luni de la data la care am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Societatea solicita respingerea cererii de chemare in judecata. ContSters140202 ContSters140202 Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutor. Am avut primul termen cu societatea care m-a concediat conf.art.65(1).Decizia de concediere nu mi-a fost adusa la ... (vezi toată discuția)