avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita si daune morale
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita si daune morale

Buna ziua. Am deschis acest topic intrucat o cunoscuta firma de recuperari creante mi-a blocat conturile pentru o presupusa datorie catre un magazin de electrocasnice. Am facut contestatie la executare invocand prescriptia acestei creante si mai mult ca sigur ca o sa castig, ei nefacand niciun demers sa se apere, nu au depus intampinare, nimic. Acum ma gandesc sa deschid si o actiune separata pentru daune morale, pentru faptul ca m-au hartuit un timp indelungat degeaba si mi-au luat si banii din conturi (asta pana ii voi recupera). Intrebarea mea este: in afara de actiune pe daune morale in ce tipuri de actiuni credeti ca voi putea avea castig de cauza? multumesc tuturor ce imi vor raspunde. Pana la urma trebuie sa plateasca si "recuperatorii" :)
Interesul legitim, cred eu, poate exista doar atunci cand creditorul isi exercita dreptul cu buna credinta si in conformitate cu legea. In cazul meu pot sa zic ca buna credinta a fost putin depasita intrucat inainte de executarea silta s-au folosit instiintari repetate prin care se utilizau expresii ce nu aveau nicio legatura cu legea.
In plus punerea in executare silita de catre "un profesionist" a unei creante despre care stie ca este prescrisa si cu calcularea atat a unei dobanzi penalizatoare si totodata a unei dobanzi legale (asa au denumit-o ei), pe principiul "daca tine tine, daca nu asta e" nu e putin cam exagerata?
Nu va supraestimati sansele de castig, sa nu aveti deceptii dupa. Cum sa nu fie legal sa aveti dobanda contractuala si dobanda penalizatoare? pentru intarzierea la plata si pentru prejudiciile produse bancii direct si indirect clientilor buni platnici, nu vi se pare normal sa platiti? Dobanzile sunt legale si datorate.

la fel, chiar daca este prescris dreptul lor de a va executa silit, datoria exista. Va pot suna si va pot cere sa platiti, ori de cate ori vor ei. Dvs le datorati acei bani, singura diferenta este ca nu au cum sa va oblige.
Jocandi Causa a scris:

Acolo unde este un interes legitim, nu exista hartuire.

d-le jocandi causa, orice contract are prevazute la solutionarea eventualelor litigii numai (NUMAI, NUMAI) 2 cai:

1. amiabil;
2. apelarea la un judecator.

de unde scoateti dvs. ca hartuirea, daca e un "interes legitim" nu e hartuire?

pai pe logica asta si injuratul, sau chiar luatul la bataie, daca exista un "interes legitim", nu e injuratura, nici luat la bataie.
nu pot sa cred.

Vedeti dumneavoastra, v-ati asezat pe o pozitie si raportati totul la acea pozitie. Plecati de la ideea gresita ca este hartuire si apoi aplicati argumentul interesului legitim la imaginea deja conturata a hartuirii.

Este un rationament pe care eu il consider gresit.

Nu avem hartuire. Punct. Ca sa fie hartuire, in orice sens l-ati dori dumneavoastra, ar presupune sa depasim aumite limite ale dreptului. Cel care a depasit limitele este cel care nu isi respecta obligatiile contractuale si morale. A luat ceva si nu a platit. Din fericire, o astfel de fapta nu7 este una penala. Dar asta nu inseamna ca este si una legitima. In momentul in care nu iti respecti obligatiile, deschizi calea unor astfel de proceduri ale creditorului. Creditorul are un interes legitim, recuperarea creantei. Cum o poate face? Solicitandu-i debitorului, in mod repetat, sa isi execute obligatia de plata. De aceea, nu putem vorbi despre hartuire.

Cat despre injurat si bataie, nu inteleg ce anume vreti sa aratati. pentru orice fapta penala existe anumite cauze care inlatura raspunderea penala . Daca ne raportam la insulta si calomnie, de ex, interesul legitim inlatura raspunderea penala. Asadar este un argument impotriva ideii dumneavoastra.
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
ContSters214341, utilizator
E, asta nu e logic, injuratul si luatul la bataie sunt in sine fapte penale. Apelarea debitorului chiar si de 7 ori pe zi , nu e si nici nu va fi fapta penala cat banii creditorului sunt la debitor.
Daca m-ati imprumuta cu bani si ma fac ca uit sa ii si returnez, vi s-ar parea logic si normal sa ma tot sunati sa vi-i dau ca-s banii dvs munciti si e nedrept sa ramana la mine si nici nu va vine sa mai cheltuiti si altii pt a apela la executor. Poate doar de sila si lehamite nu m-ati mai suna trecandu-i la pierderi, dar nu ca v-ati abtine de teama ca m-ati hartui, ca mi-ati aduce vreun prejudiciu, mi-ati crea vreun disconfort.

Alte discuții în legătură

Datorie prescrisa barbone_2006 barbone_2006 acum vreo 4 ani am facut un credit la o banca, si pt ca ,de la un moment dat, nu am mai platit (din motive reale) mi s-a reziliat contractul de credit pe 17 ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut cu banca ContSters257414 ContSters257414 fara indoiala contactul de imprumut bancar este unul de natura comerciala conf. art. 3 pct. 11 Cod comercial care prevede că legea consideră fapte de ... (vezi toată discuția)
Faliment personal emanuelaasandei emanuelaasandei Buna ziua! Am o cunostinta care mi-a cerut sfatul si nu stiu ce sa ii raspund, de aceea sper ca cineva dintre dvs poate sa ma lamureasca in acest caz. Persoana ... (vezi toată discuția)