avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita si daune morale
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita si daune morale

Buna ziua. Am deschis acest topic intrucat o cunoscuta firma de recuperari creante mi-a blocat conturile pentru o presupusa datorie catre un magazin de electrocasnice. Am facut contestatie la executare invocand prescriptia acestei creante si mai mult ca sigur ca o sa castig, ei nefacand niciun demers sa se apere, nu au depus intampinare, nimic. Acum ma gandesc sa deschid si o actiune separata pentru daune morale, pentru faptul ca m-au hartuit un timp indelungat degeaba si mi-au luat si banii din conturi (asta pana ii voi recupera). Intrebarea mea este: in afara de actiune pe daune morale in ce tipuri de actiuni credeti ca voi putea avea castig de cauza? multumesc tuturor ce imi vor raspunde. Pana la urma trebuie sa plateasca si "recuperatorii" :)
Jocandi Causa a scris:

Nu va supraestimati sansele de castig, sa nu aveti deceptii dupa. Cum sa nu fie legal sa aveti dobanda contractuala si dobanda penalizatoare? pentru intarzierea la plata si pentru prejudiciile produse bancii direct si indirect clientilor buni platnici, nu vi se pare normal sa platiti? Dobanzile sunt legale si datorate.

la fel, chiar daca este prescris dreptul lor de a va executa silit, datoria exista. Va pot suna si va pot cere sa platiti, ori de cate ori vor ei. Dvs le datorati acei bani, singura diferenta este ca nu au cum sa va oblige.



Eu nu spraestimez nimic, cred ca dumneavoastra va aflati intr-o eroare cu privire la dobanda contractuala (clauza penala, care include dobanda pentru plata la termen si dobanda penalizatoare) si dobanda legala care nu poate fi calculata daca partile au stabilit o dobanda contractuala. Prejudiciile produse bancii, asa cum mentionati dumneavoastra, sunt acoperite de dobanda penalizatoare, a carei calculare oricum este indoielnica daca avem in vedere RIL DECIZIA Nr. XIdin 24 octombrie 2005 care spune ca "Clauza penală prin care se stabileşte obligaţia restituirii la scadenţă a sumei împrumutate sub sancţiunea penalităţilor de întârziere, pe lângă dobânda contractuală convenită sau pe lângă dobânda legală, contravine prevederilor legii"
Daca veti avea rabdare sa cititi fie si numai acest forum, veti afla ca dvs sunteti cel in eroare.

DECIZIA Nr. XIdin 24 octombrie 2005 se refera la contracte de imprumut civile, nu la contracte de imprumut bancare. Este adevarat ca in forum a fost exprimata o parere contrara, a unui utilizator de forum care nu are studii juridice, asta insa nu inseamna ca avea dreptate.

In contractele de credit dobanda penalizatoare este legala si perfect justificata. Din cauza faptului ca dvs nu v-ati platit la timp creditul, banca este obligata de catre BNR sa constituie provizioane pentru riscul de pierdere din credit. Ca sa constituie provizioane se imprumuta, la persoane fizice sau juridice, sa puna deoparte suma respectiva. Evident ca asta presupune costuri pentru banca. Pentru ca asta este din vina dvs, rau platnic, legea spune ca sunteti obligat sa reparati prejudiciul. Asta demonstreaza faptul ca aceasta dobanda penalizatoare este si legala si justificata.

In contractele civile , camatarul nu este obligat sa constituie provizioane, nu are consturi suplimentare, de aceea, in contractele de imprumut civile dobanda penalizatoare este zero, orice clauza contrara fiind declarata numa .

Poate ati inteles acum ce vroiam sa spun mai sus, in mai putine cuvinte.


In ceea ce priveste datoria, la cate afirmatii ati facut, ba ca nu exista, ba ca e prescrisa... contrare evident, nu am de unde sa stiu adevarata situatie, am presupus si eu ce am putut. Daca te referi la prescriptie este de la sine inteles ca vorbesti de o datorie existenta, nu de una iluzorie, altfel nu are logica referirea la prescriptie.



Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
ContSters214341, utilizator
Sa inteleg ca dumneavoastra sunteti de parere ca daca in contract partile au stabilit o dobanda (inclusiv penalizatoare pentru depasirea scadentei) se mai poate calcula si dobanda legala?
Eu am precizat ca am invocat prescriptia intrucat nu mai am chitantele cu care am platit. ce as fi putut face in acest caz dupa parerea dumneavoastra, sa nu o invoc ca sa nu fie cineva ca sa interpreteze ca daca o invoc inseamna ca am o datorie?
Domnule, ce spuneti sa cititi cu atentie ceea ce am scris eu? Am scris eu undeva ca se calculeaza dobanda legala? Am zis ca e legal sa se calculeze dobanda, conform contractului. Asta nu inseamna dobanda legala .

Dobanda penalizatoare este calculata in doua moduri in diferitele contracte bancare, fie se adauga cateva puncte procentuale la dobanda datorata in timpul derularii normale a contractului, fie se adauga si o dobanda penalizatoare, care se calculeaza alaturi de dobanda datorata pana la momentul intarzierii in obligatia de plata.

Daca nu aveti chitantele, aveti posibilitatea sa solicitati un extras de cont . Acolo trebuie sa se regaseasca platile dvs, in mod evident platile au trecut printr-un cont bancar, acolo au fost inregistrate, acolo se regasesc.
Eu citesc cu atentie ce scrieti dumneavoastra dar trag concluzia ca eu scriu ceva (m-am referit anterior la dobanda contractuala si legala, asa mi-au calculat ei: dobanda contractuala 3 lei, dobanda legala 2 lei ) si dumneavoastra raspundeti ceea ce vreti, respectiv ca e legal sa se calculeze dobanda penalizatoare. Pai unde am scris eu initial ca nu ar fi legal sa se calculeze astfel, am scris ca nu e legal sa se calculeze dobanda legala daca partile au stabilit dobanda contractuala.
Si pentru ca dumneavoastra sa intelegeti mai bine, da, am cerut instantei sa solicite creditorului dovada platilor mele, dar asa cum am mai spus nu a depus nici macar intampinare.

Alte discuții în legătură

Datorie prescrisa barbone_2006 barbone_2006 acum vreo 4 ani am facut un credit la o banca, si pt ca ,de la un moment dat, nu am mai platit (din motive reale) mi s-a reziliat contractul de credit pe 17 ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut cu banca ContSters257414 ContSters257414 fara indoiala contactul de imprumut bancar este unul de natura comerciala conf. art. 3 pct. 11 Cod comercial care prevede că legea consideră fapte de ... (vezi toată discuția)
Faliment personal emanuelaasandei emanuelaasandei Buna ziua! Am o cunostinta care mi-a cerut sfatul si nu stiu ce sa ii raspund, de aceea sper ca cineva dintre dvs poate sa ma lamureasca in acest caz. Persoana ... (vezi toată discuția)