avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit forfetar pentru societati declarate fara ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit forfetar pentru societati declarate fara activitate

se aplica vreun impozit firmelor fara activitate?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Marian Turtoi , Consultant managementul calitatii 10:57, 27 Iunie 2009
aba812001 a scris:

davideg a scris:

Se pare ca firmele fara activitate nu vor plati impozitul forfetar.

din discutia avuta astazi cu cineva de la finante s-ar parea ca daca este suspendata activitatea nu se plateste impozitul forfetar. Discutia fiind fugitiva nu am obtinut si baza legislativa. Mergand pe partea logica tind si eu sa cred ca intradevar exista aceasta posibilitate.

Pai asta se stie deja. Dar este diferenta intre firma suspendata si firma fara activitate (inactiva).
Mergeti pe link-ul de mai jos si veti vedea ca aceasta posibilitate este publica.
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2009
geniest, utilizator
Pana nu o sa vad ca scrie clar, negru pe alb, intr-un act normativ, ca firmele cu activitatea suspendata nu platesc impozit forfetar, eu personal raman la ideea ca si acestea platesc.

Iata si argumentele:
Ordonanta 34/2009 spune ca pentru incadrarea intr-o anumita transa de venit se iau ca baza veniturile totale realizate de firma la 31.12.2008.
Documentul oficial, care atesta veniturile realizate de firma este bilantul contabil. Obligativitatea depunerii bilantului revine tuturor firmelor, indiferent ca au sau nu au activitatea suspendata.
Prima transa de venituri este intre 0 si 52.000 lei.
O firma cu activitatea suspendata sa zicem ca de 2 ani, are (conform bilantului), venituri 0, deci se incadreaza in prima transa de venit.

Referitor la derogarea de care pot beneficia firmele cu activitatea suspendata, aceasta priveste doar obligatia declarativa, nu si obligatia de plata. Daca pana acum firmele cu activitatea suspendata, nu plateau impozit, era pentru ca 16% x 0 (profit) = 0 sau 3% x 0 (venit) = 0.
In conditiile de acum, 16% x 0 (profit) = 0 sau 3% x 0 (venit) = 0, rezulta 0 < 2.200, rezulta obligatie de plata 2.200 lei.

Mai mult, OMEF 864/2005, care se refera la regimul derogatoriu privind obligatiile declarative, ca pe perioada regimului de declarare derogatoriu toate celelalte proceduri de administrare fiscală referitoare la plata obligaţiilor bugetare şi inspecţia fiscală sunt aplicabile contribuabililor.

Asa ca in fata unui inspector fiscal, nu putem sa venim cu argumente de genul: "am auzit ca..." sau "mi-a spus cineva ca..." sau "domnul Pogea a declarat ca...".

Daca domnul Pogea spune ca firmele cu activitatea suspendata nu platesc acest impozit, sa faca bine sa vina cu precizari oficiale, publicate in M.O. si nu cu declaratii "linistitoare" la un post sau altul de televiziune.
Ciudata este discutia asta cu venitul 0. Oare 0 poate fi considerat un venit., oare si-a pierdut semnificatia de nimic si a trecut pe +.?
dcozma a scris:

Ciudata este discutia asta cu venitul 0. Oare 0 poate fi considerat un venit., oare si-a pierdut semnificatia de nimic si a trecut pe +.?

Asta ar trebui sa il intrebati pe domnul ministru. Pana una-alta, in OUG asa scrie: venituri de la 0 la 52.000 lei.

Si continuind discutia cu venituri 0, in Codul Fiscal, art 103, una din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o firma pentru a fi incadrata ca microintreprindere, este sa realizeze venituri de pana la 100.000 euro anual. Deci daca firma are un salariat si realizeaza venituri 0, poate fi microintreprindere (bineinteles si cu indeplinirea celorlalte conditii).
Subscriu la opinia conform careia societatile cu activitate suspendata sunt obligate la plata impozitului "fofetar"...
Obtin un regim derogatoriu (eventual) si nu mai depun declaratia din care sa rezulte ca nu am venituri peste minimumul din ordonanta minune...deci nu ma incadreaza in alt barem.
Bun, nu depun declaratia...deci nu platesc...nu? Nu! Platesti.
Daca tot stau acasa cu mainile in san si admir peretii, dece sa nu platesc minimumul stabilit prin ordonanta minune?! E si asta o activitate, mai ales ca am si profit. recte profit 0, dar e profit! Contribuabililor ce sunteti!

#-o

In alta ordine de idei, tenta mai serioasa, asteptam normele de aplicare unde se presupune ca va fi statuat in mod expres faptul ca societatile suspendate nu vor avea obligativitatea de a achita acest impozit.

P.S. partea cu venitul zero este introdusa tocmai pentru a da nasere discutiilor de gen "zero e plus sau e nimic?"
Eu consider ca e mai simplu, este modul in care "aia" au considerat ca trebuie sa sune, coafat si voalat, sintagma de "platiti toti, ba!"
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat

Alte discuții în legătură

Impozit venit & profit - modificarile ContSters60781 ContSters60781 2 intrebari as avea in legatura cu ultimele schimbari; nu sunt sigura ca am inteles bine. E vorba de 2 legi diferite, nu ? Eu am doua situatii: 1. In cazul ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetar pentru firme ce nu au avut cifra de afaceri bogymania bogymania Vreau sa ridic o problema care nu stiu daca a mai fost abordata. Mi-am infiintat un S.R.L. anul trecut, mai exact pe data de 5 decembrie 2008 este ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului forfetar viogeo viogeo Pentru un SRL cu asociat unic pentru care s-a depus cererea de suspendare a activitatii la data de 05.05.2009 la ONRC, si s-a obtinut regim derogatoriu de la ... (vezi toată discuția)