avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj: cuantum si perioada (ce este stagiul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj: cuantum si perioada (ce este stagiul de cotizare?)

Buna ziua, O sa va prezint situatia mea, exact cu date si detalii din cartea de munca, poate ma puteti lamuri si pe mine, in legatura cu somajul acesta.

Am terminat facultatea in 2003, si apoi am lucrat asa:
- profesor suplinitor pe perioada determinata(1 an) in perioada 01.09.2003 - 31.08.2004, la un liceu X
- profesor suplinitor in perioada 01.09.2004 - 31.08.2005, la un liceu Y
- profesor suplinitor in perioada 01.10.2005 - 01.11.2005, la acelasi liceu Y (intrase cineva in concediu medical, era insarcinata, a pierdut copilul, a trebuit sa se intoarca la catedra, si prin urmare eu sa plec; a fost o situatie neprevazuta si nefericita)
- angajata pe durata nedeterminata la firma Z, incepand cu data de 10.02.2006 pana la 19.02.2009 (reducerea activitatii departamentului unde activam, ceva in genul acesta scria pe preaviz)

Acum, intrebarile mele:
-ce inseamna stagiul acesta de cotizare? este echivalent cu vechimea? cum mi se calculeaza perioada in care voi primi somaj? in functie de vechimea totala? sau vechimea la ultimul loc de munca?
Pun aceste intrebari deoarece am depus dosarul si pe dispozitia de la somaj scrie ca voi primi 450 lei (fara niciun adaos pe langa ei) timp de 6 luni, in perioada 19.03.2009-...... (scrie asa mic a doua data, incat nu-mi dau seama nici daca este cat ar trebui, adica 19.09.2009). Eu credeam ca voi mai primi si ceva pe langa, oricum aveam si eu ceva vechime fata de altii care n-au muncit deloc poate si iau aceeasi suma.
Puteti va rog sa ma ajutati cu o parere mai avizata. Eu, oricat as citi pe net despre aceasta problema nu reusesc sa ma lamuresc!
Astept parerile dumneavoastra si va multumesc anticipat!
Ma alatur si eu aprecierilor facute de colegi pentru tenacitatea aratata de Cayenne si pentru atitudinea pozitiva fata de exersarea libertatii in viata cotidiana! :vishenka:

Sper ca solutia lui pakos sa fie luata in seama de alti viitori beneficiari care se vor afla in aceeasi situatie, din ce s-a mai discutat pe forum cred ca exista deja o contestatie in Brasov. Cu cat vor fi mai multe cu atat va fi mai util pentru viitor, asa cred.
Este foarte posibil sa aveti dreptate, deoarece toata alergatura a avut loc in ultima saptamana, incercand sa descopar solutia, nestiind exact ce anume sa contest. De aceea, am incercat mai multe piste, e adevarat ca nici avocatul nu era specializat pe litigii in munca, insa a fost o incercare.

Nici eu nu am gasit in norme sa scrie clar ca pentru fiecare loc de munca este necesara o adeverinta, pe de alta parte art. 18 din norme spune:

Art. 18. - (1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul prevazuta la art. 14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele: etc.

Conditia minima de a te califica la primirea indemnizatiei de somaj este intr-adevar adeverinta din ultimele 12 luni, cum insa certificare stagiilor de cotizare se face SI pentru restul anilor lucrati, m-am gandit ca exprimarea de mai sus (bold) este generica si se aplica tuturor angajatorilor, mai exact cu totii au obligatia de a emite aceasta adeverinta cu situatia ultimelor 12 luni in momentul in care raporturilor de munca inceteaza. Deci daca ai lucrat in 5 locuri, ai nevoie de 5 adeverinte.
Aceasta a fost concluzia dupa ce am vorbit si cu directoarea agentiei ANOFM, ne-a explicat ca adeverinta este necesara de la toate locurile de munca. Initial am crezut ca doar functionarii pot incerca astfel de manevre, iar cand te adresezi directoarei, jurist de altfel, raspunsul va fi altul. Sa inteleg ca jurista ne-a indus in eroare cu buna stiinta?

Sa fie oare un abuz dictat la nivel de tara? Am vazut ca si doamnei din Dolj i s-a intamplat la fel...sau este chiar legal, insa formularea vaga din norme lasa de dorit?

Ce pot sa mai spun, nefiindu-mi clar care este adevarul, termenul de 30 de zile de depunere a contestatiei expirand deoarece initial am luata de buna cerinta cu adeverinta si am incercat sa dau de fosta firma... am ales sa le dau ce vor - adica adeverinta. Nu stiu daca pe calea contestatiei s-ar fi rezolvat ceva, deoarece s-ar fi creat un precedent prin acceptarea faptului ca nu e nevoie de 100 de adeverinte...si nu cred ca isi doresc asta.
Am vazut cum era cu termenul de judecata, deci imi imaginez ca si cu contestatia ar fi similar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
Cayenne, utilizator
Procedură din 22/02/2002 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 181 din 18/03/2002 de primire şi de soluţionare a cererilor de loc de muncă sau indemnizaţie de şomaj prevad:
(3) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de următoarele documente:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) actele de studii şi de calificare, în original şi în copie;
c) certificatul de naştere, în original şi în copie;
d) certificatul de căsătorie, în original şi în copie;
e) adeverinţă medicală, din care să rezulte că este aptă de muncă sau că are eventuale restricţii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri sau că realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
g) declaraţia pe propria răspundere, din care să rezulte că nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau că realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj.
(4) În afara actelor şi documentelor prevăzute la alin. (3), care urmează să fie prezentate de toate categoriile de solicitanţi de indemnizaţie de şomaj, cererea pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj va fi însoţită, după caz, şi de:
A. în cazul persoanelor provenite din muncă:
a) carnetul de muncă, în original şi în copie, sau, în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de muncă, adeverinţă eliberată de angajatori şi vizată de inspectoratul teritorial de muncă, din care să rezulte perioadele în care s-a prestat activitatea, precum şi data şi motivul încetării raporturilor de muncă sau de serviciu de la ultimul angajator
a1) adeverinţa prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare
b) copie de pe hotărârea definitivă de reintegrare în muncă, atunci când reintegrarea nu mai este posibilă la unitatea la care persoana a fost încadrată în muncă anterior din cauza încetării definitive a activităţii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) dovada din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, respectiv adeverinţă de la unitatea care a preluat patrimoniul unităţii în care persoana a fost încadrată anterior, din care să rezulte desfiinţarea postului;
d) declaraţie pe propria răspundere a persoanei în căutarea unui loc de muncă, în cazul în care aceasta nu poate obţine dovada din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, urmând ca agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă să verifice la organele competente veridicitatea declaraţiei;
Dupa cum vedeti, nu prea au suport legal sa va ceara 'nsprezece adeverinte
Asa este, am citit si eu ceea ce ati citat mai sus si am ajuns la aceeasi concluzie, cand insa absolut toti functionarii sustin acelasi lucru si insasi directoarea agentiei, juristii agentiei iti confirma... mi-am imaginat ca formularea "adeverinta" ia in calcul doar situatia ideala in care ai lucrat intr-un singur loc. Iar daca e vorba de mai multe locuri de munca, sa fie necesar acelasi tip de adeverinta de la toti.
Sunt curioasa care este adevarul, cine poate confirma 100% ca agentiile ANOFM fac ceva ilegal.
Si eu va spun din proprie experienta ca pana acum vreo 2-3 luni nu solicitau adevreinta decat pentru ultimele 12 luni.

Am depus dosar in ianuarie (cand deabia incepuse lumea sa realizeze ca da, vine o criza!) si desi am in urma 3 locuri de munca si mai multi ani de vechime, nu mi-au solictat 'spe' adeverinte, ci doar pt 12 luni.

Singura problema am avut-o la confirmarea stagiului intre ajofm-uri din judete diferite, date care s-au solicitat intre institutii, ( in final a trebuit sa rog pe cineva sa insiste pentru trimiterea actelor din judetul respectiv..)
Deorecea timpul (adica lunile) treceau si nu se rezolva, m s-a spus si mie ca pot renunta la stagiul de la acea firma din alt judet, dar pierdeam si eu parte din acele procente suplimenatare, ca atare nu am renuntat. Totusi nu m-au trimis pe mine sa ma ocup, de fapt aveam adeverinta de la acea firma (fusese ultima) doar ca le trebuia si confirmarea directa a ajofm-ului de acolo.
In final dosarul mi-a fost validat si am primit primii banuti in aprilie :)

Deci, daca mie si altora pana in ianuarie nu le-au fost cerute aceste adeverinte pe 'spe ani in urma, cred ca este un abuz de interpretare cauzat de contextual actual bugetar #-o
Sau (ptiu, doamne fereste) s-ar putea sa ma trezesc si eu ca primesc vreo decizie de revocare a validarii dosarului pentru lipsa adeverintelor respective :D

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de somaj.cum se calculeaza? avy33 avy33 Buna ziua. As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj avind urmatoarele date: vechime in munca 12 ani, media salariului pe ultimele 12 luni este ... (vezi toată discuția)
Ln vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, vechimea in munca, conditionata de declaratie - (anexa 14) paula2012 paula2012 Buna ziua, in urma incetarii contractului de munca, mi s-au eliberat documentele necesare, de catre angajator, in vederea intrarii in somaj. Fac mentiunea ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)