avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj: cuantum si perioada (ce este stagiul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj: cuantum si perioada (ce este stagiul de cotizare?)

Buna ziua, O sa va prezint situatia mea, exact cu date si detalii din cartea de munca, poate ma puteti lamuri si pe mine, in legatura cu somajul acesta.

Am terminat facultatea in 2003, si apoi am lucrat asa:
- profesor suplinitor pe perioada determinata(1 an) in perioada 01.09.2003 - 31.08.2004, la un liceu X
- profesor suplinitor in perioada 01.09.2004 - 31.08.2005, la un liceu Y
- profesor suplinitor in perioada 01.10.2005 - 01.11.2005, la acelasi liceu Y (intrase cineva in concediu medical, era insarcinata, a pierdut copilul, a trebuit sa se intoarca la catedra, si prin urmare eu sa plec; a fost o situatie neprevazuta si nefericita)
- angajata pe durata nedeterminata la firma Z, incepand cu data de 10.02.2006 pana la 19.02.2009 (reducerea activitatii departamentului unde activam, ceva in genul acesta scria pe preaviz)

Acum, intrebarile mele:
-ce inseamna stagiul acesta de cotizare? este echivalent cu vechimea? cum mi se calculeaza perioada in care voi primi somaj? in functie de vechimea totala? sau vechimea la ultimul loc de munca?
Pun aceste intrebari deoarece am depus dosarul si pe dispozitia de la somaj scrie ca voi primi 450 lei (fara niciun adaos pe langa ei) timp de 6 luni, in perioada 19.03.2009-...... (scrie asa mic a doua data, incat nu-mi dau seama nici daca este cat ar trebui, adica 19.09.2009). Eu credeam ca voi mai primi si ceva pe langa, oricum aveam si eu ceva vechime fata de altii care n-au muncit deloc poate si iau aceeasi suma.
Puteti va rog sa ma ajutati cu o parere mai avizata. Eu, oricat as citi pe net despre aceasta problema nu reusesc sa ma lamuresc!
Astept parerile dumneavoastra si va multumesc anticipat!
pakos a scris:

Daca ati depus pe 13 03, probabil veti primi indemnizatia in mai, pentru bucatica din februarie, martie si pentru luna aprilie. Asa e prima oara, apoi veti orimi in fiecare luna, pentru luna precedenta. Daca tot mergeti la ALOFM, verificati daca e corect inscris pe decizie data de 19.02.2009. In caz contrar, odata cu contestarea acesteia, cereti si rectificarea. Ca sa nu va treziti cu ceva sume de platit.
PS
1.Si ca fapt divers, retinerea carnetului nu are niciun fundament legal.
2. Contestatia la decizie este scutita de timbru si de taxa de timbru. Este pur si simplu o actiune in care relatati cele scrise mai sus, atasati copie dupa cartea de munca, decizia de stabilire a drepturilor.

Am verificat cred pixel cu pixel si am ajuns la concluzia ca pe decizie scrie perioada 19.02.2009 - 19.08.2009 (uf, ce imprimante si ce scris microscopic). O sa intreb si maine la ei..mi-e groaza de galagia si fetele ce le vor face :)
Acum incepe sa ma roada chestia cu cele 30 zile, sper sa nu fi trecut...
am fost la cei de la AJOFM. Mi-au spus ca din 2003 s-a schimbat nu stiu ce lege, si trebuia sa aduc adeverinta de la toate fostele locuri de munca (o adeverinta ca si cea depusa de mine, primita de la ultimul loc de munca...numai ca de la celelalte foste locuri de munca, nu va mai trebui completat in adeverinta acel tabel cu salariile pe ultimele 12 luni, cu op-urile prin care s-au facut platile la bugetul asigurarilor de somaj).
Ei nu mi-au spus ca trebuie asa ceva la depunerea dosarului, eu n-am stiut ca este cazul sa intreb asta. Asa ca am inceput sa ma plimb pe la licee sa caut secretare si contabile in vacanta de Paste! Sper sa rezolv marti cu aceste adeverinte si miercuri cel tarziu sa le duc.

Si, bine-bine, n-am dus adeverintele respective, dar o aveau pe cea de la ultimul loc de munca, unde lucrasem in perioada 10.02.2006 - 19.02.2009, mai mult de 3 ani si atunci macar cei 3% trebuiau sa mi-i adauge. Raspunsul a fost NU, in perioada aceasta, chiar daca sunt mai mult de 3 ani, de fapt stagiul de cotizare este de: 2 ani, 11 luni si 21 zile. Asta nu am inteles cum se poate ca nu mi-a explicat :(
Nici n-am apucat sa intreb cum se prelungeste perioada de primire a indemnizatiei de somaj ca m-au naucit cu calculele lor la stagiu :((. O sa intreb cand duc adeverintele.
Ca sa fiu sincera, mi-e cam teama ca in stilul acesta de calcul al stagiilor, ei vor scadea cateva zile si pentru celelate locuri din munca, si astfel desi depaseam cu mai mult de o luna limita de 5 ani, o sa ma trezesc incadrata la 3 ani, ca imi lipsesc 2-3 zile din stagiu #-o

O sa va tin la curent. Presimt c-o sa fie peripetii si la liceele respective cu adeverintele, ca secretarele se uitau cam dubios si nedumerite la modelul meu de adeverinta :stunned:
Dvs nu aveti carnet de munca?
Procedura din 22/02/2002 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 181 din 18/03/2002 de primire şi de soluţionare a cererilor de loc de muncă sau indemnizaţie de şomaj, modificata prin Ordinul 648/2005 din 28/12/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 72 din 26/01/2006 privind modificarea şi completarea Procedurii de primire şi de soluţionare a cererilor de loc de muncă sau indemnizaţie de şomaj, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr. 85/2002, cu modificările şi completările ulterioare prevede prezentarea urmatoarelor documente:
Art. 5 alin (3)
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) actele de studii şi de calificare, în original şi în copie;
c) certificatul de naştere, în original şi în copie;
d) certificatul de căsătorie, în original şi în copie;
e) adeverinţă medicală, din care să rezulte că este aptă de muncă sau că are eventuale restricţii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
g) declaraţia pe propria răspundere, din care să rezulte că nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare
(4) În afara actelor şi documentelor prevăzute la alin. (3), care urmează să fie prezentate de toate categoriile de solicitanţi de indemnizaţie de şomaj, cererea pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj va fi însoţită, după caz, şi de:
A. în cazul persoanelor provenite din muncă:
a) carnetul de muncă, în original şi în copie, şi adeverinţa prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau, în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de muncă, doar adeverinţa prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare
b) copie de pe hotărârea definitivă de reintegrare în muncă, atunci când reintegrarea nu mai este posibilă la unitatea la care persoana a fost încadrată în muncă anterior din cauza încetării definitive a activităţii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) dovada din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, respectiv adeverinţă de la unitatea care a preluat patrimoniul unităţii în care persoana a fost încadrată anterior, din care să rezulte desfiinţarea postului;
d) declaraţie pe propria răspundere a persoanei în căutarea unui loc de muncă, în cazul în care aceasta nu poate obţine dovada din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, urmând ca agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă să verifice la organele competente veridicitatea declaraţiei.
Art. 18 din Normele metodologice prevede:
Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, următoarele:
a) dacă înregistrează debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj;
b) perioada pentru care nu s-au plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi suma aferentă acestei perioade;
c) dacă se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) va conţine şi perioadele în care s-a prestat activitatea, perioadele pentru care raporturile de muncă sau de serviciu au fost suspendate, precum şi data şi motivul încetării acestora.
(3) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi a înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă sau, după caz, doar pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă.
(4) În situaţia în care nu s-a întocmit carnet de muncă, dovada existenţei unor raporturi de muncă sau de serviciu se efectuează cu alte acte prevăzute de lege.
(5) În situaţia în care sunt identificate neconcordanţe între conţinutul adeverinţei şi conţinutul declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi/sau înscrisurile efectuate în carnetul de muncă ori se constată că angajatorul nu a depus declaraţia lunară, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă solicită în scris angajatorului corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
(6) Modelul adeverinţei, prevăzut în anexa nr. 26, se poate modifica sau completa prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I
Dupa cum vedeti, obligativitatea intocmirii acelei adeverinte cu stagiul de cotizare este pentru ultimul angajator, pentru a putea certifica cele 12 luni. In rest, dovada vechimii totala in munca se face cu carnetul de munca.
Din ce am inteles eu, aveti asa ceva
pakos a scris:

Dvs nu aveti carnet de munca?
.................
Dupa cum vedeti, obligativitatea intocmirii acelei adeverinte cu stagiul de cotizare este pentru ultimul angajator, pentru a putea certifica cele 12 luni. In rest, dovada vechimii totala in munca se face cu carnetul de munca.
Din ce am inteles eu, aveti asa ceva

Da, am carte de munca... Ceea ce nu inteleg eu este asta: de ce trebuie sa alergam dupa aceste adeverinte din moment ce ei acceseaza o baza de date in care verifica daca aceste adevrinte sunt corecte. Nu am intampinat aceasta problema, dar din multimea celor cu care am stat la cozi la AJOFM s-a remarcat o persoana care nu avea aceasta adeverinta completata corect, in tabelul acela ...si era o diferenta de ceva de genul 0,01lei. De ce trebuie plimbatul asta de la o institutie la alta cand toate aceste date sunt disponibile la o simpla accesare a unei baze de date? Oricum acceseaza pentru a verifica daca este totul completat corect.

Inainte sa va cer parerea m-am documentat si eu pe internet, am citit pe diverse forumuri, si sincera sa fiu, nu am aflat de aceasta cerinta cu adeverintele de la toate fostele locuri de munca... Sper ca nu si-a batut joc de mine doamna de la AJOFM ca sa treaca timpul sa nu se mai poata face nimic. Dansa a zis ca pot aduce aceste adeverinte oricand, atata timp cat ma aflu in aceasta perioada de somaj.... :stunned:
Sincer va spun, din ceea ce v-am expus mai sus nu reiese aberatia pe care v-o cere functionara de la ALOFm. Continuand logica dumneaei, daca aveati 30 de ani vechime in munca mergeati la toti angajatorii din ultimii 30 de ani? Stagiul de cotizare pentru care trebuie adeverinta este cel specificat in normele metodologice, si se refera doar la ultimele 12 luni. In judetul in care locuiesc nu se cere asa ceva, am cunostinte acolo. Si nici nu vad baza legala. Cu parere de rau, eu spun ca speranta dvs a fost spulberata. Nu mai aveti o copie a adeverintei de la ultimul loc de munca? este foarte posibil sa fie specificate ceva intreruperi in perioada in care ati lucrat acolo. Concediu fara plata sau ceva. Si pana la urma nu v-au promis nimic, pana nu duceti si celelalte adeverinte, sa inteleg?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de somaj.cum se calculeaza? avy33 avy33 Buna ziua. As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj avind urmatoarele date: vechime in munca 12 ani, media salariului pe ultimele 12 luni este ... (vezi toată discuția)
Ln vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, vechimea in munca, conditionata de declaratie - (anexa 14) paula2012 paula2012 Buna ziua, in urma incetarii contractului de munca, mi s-au eliberat documentele necesare, de catre angajator, in vederea intrarii in somaj. Fac mentiunea ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)