avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Salut,
Sunt salariat la o firma de retail din bucuresti, pe o functie de conducere (sef departament). Acum o luna am avut un conflict cu directorul magazinului, mai concret cu o zi in urma conflictului am facut o reducere la niste articole perisabile care ulterir s-au vandut. Directorul m-a contact a 2-a zi sa vin de urgenta la magazin, m-am dus si m-a intrebat de ce am redus acel articol asa de mult. Eu mi-am argumentat decizia luata (reducerea se face in functie de calitatea marfii la momentul respectiv) , dar directorul nu a dorit sa acepte explicatiile, a inceput sa urle si sa ma insulte (handicapt, redus mintal, etc ...) si ca nu mai are nevoie de oameni ca mine. Eu in momentul acela am plecat si am venit a 2-a zi la munca pentru a lamuri situatia mea. Directorul a zis ca nu mai are nevoie de serviciile mele, si sa imi dau demisia. Nu mi-am dat demisia, am stat in concediu medical o luna, si am revenit la serviciu. Acesta acum tot imi solicita demisia, eu nu o voi da, dar mi s-a comunicat ca imi va face o comisie de cercetare peste 10 zile. Mentionez ca astazi am dat o nota explicativa sa povestesc ce s-a intmplat in acea zi (cu reducerea) si atat. Ce se poate intampla, imi poate desface contractul de munca ?? Pe ce motiv ??
Multumesc .
Deci este limpede ca s-au incalcat clauzele contractuale...asadar ,chiar daca pe acea decizie nu exista un termen de contestare nu prea are importanta.
Sotia dvs isi poate cere dreptul in instanta,pentru a fi repusa in situatia anterioara acestei decizii. pe motiv de nerespectare a clauzelor din contractul colectiv de munca.Acea decizie este lovita de nulitate,dar acest lucru numai instanta judecatoreasca poate sa-l confirme.
Faceti acest demers legal !
O zi buna si bafta multa!
Va multumesc pentru raspunsurile primite. Acum va spun cum a procedat sotia.
A facut o adresa catre Director, prin care i-a comunicat ca au fost incalcate prevederile cuprinse in CCM respectiv articolul care interzice concedierea femeilor care mai au 3 ani pana la iesirea la pensie la cerere.
Din informatii verificate acesta a chemat la consultari juristul unitatii care i-a confirmat ca sotia are dreptate, si aici se rupe filmul. Aceasta adresa (din surse sigure ,Directorul chiar a pus rezolutia de anulare a deciziei de preaviz) o tine la el, sotia l-a intrebat de ce intarzie cu raspunsul scris pe care l-a cerut in adresa, Directorul, spunandu-i ca se mai gandeste?? Contactand juristul acesta a ramas surprins , ca adresa respectiva nu-si continua traseul firesc. Ba mai mult a specificat ca in cazul de fata el va refuza sa semneze decizia finala dupa expirare a preavizului.
Va rog sa ma lamuriti, dupa prima decizie care specifica data dec15 mai cand expira preavizul, se mai emite inca una de incetare a CM ?, si daca da pot ataca in instanta aceasta ultima decizie, deci dupa data de 15mai, sau trebuia pe prima emisa pe 1 aprilie . In decizia primita nu a fost specificat nici un termen de contestatie.
Decizia de concediere se poate contesta in 30 de zile de la comunicare. Depinde si ce ati primit: decizie de concediere sau notificare de preaviz.
In cazul in care este decizie de concediere si nu contine termenul de contestare si instanta competenta, decizia este lovita de nulitate absoluta.

CM ART. 62 – Decizia de concediere
...
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
Instantlife, utilizator
Nu prea am inteles cum e cu deciziile astea. Dvs nu ati primit inca acea hartie prin care directorul renunta la concediere, mai exact hartia unde apare anularea preavizului .
Da, intrebarea este daca era decizie de preaviz sau de concediere???????????Si daca este de concediere...pe ce motiv s-a facut concedierea?Trebuie specificate motivele care determina concedierea, termenul inauntrul careia aceasta poate fi contestata si unde( instanta judecatoreasca).Se reorganizeaza intreprinderea,este vorba de restructurare din cauza crizei financiare etc???????Sau pur si simplu aveti doar o notificare de preaviz? si daca aveti aceasta notificare,pe ca baza s-a facut?
muskici a scris:

A. La inceputul lunii aprilie sotia mea a primit preaviz de incetare a contractului de munca incepand din data de 15mai, motivul art. 65-1 din legea 53-2003.
In contractul colectiv de munca pentru anul 2008/2009(semnat de conducere si sindicat) se specifica la art.53 "Este interzisa concedierea femeilor, din motive neimputabile lor, care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere".
Ea fiind in aceasta situatie (care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere), aceasta decizie de incetare a contractului de munca este ilegala si nula?.Va cer parerea –ce se poate face?; in decizie nu se specifica nici un termen de contestare a ei.


Revin din nou pentru ca ce s-a intamplat azi 15.05.2009 in aceasta situatie , tine de domeniul absurdului.
Fiindca decizia era emisa cu data de 1.04.2009, am depus contestatie la tribunal in data de 29.04.2009.
A primit citatia de la tribunal in 5.05.2009, pentru judecare fiind programata pe 5.06.2009, si banuiesc ca si fabrica a primit-o in aceeasi perioada.
Si acum absurditatea: s-a prezentat sa-si ridice carnetul de munca azi 15.05 pentru ca aceasta era data cand ii inceta contractul de munca conform deciziei.
La personal i se inmaneaza 2 decizii: una de anulare a deciziei precedente, si alta prin care incepand cu data de azi 15.05.2009 este intr-un nou preaviz pana pe 16 iunie, cand ii inceteaza contractul de munca-.art. 65-1 din legea 53-2003 ( dupa primirea citatiei, in data de 12.05.2009 directorul a facut un act aditional la CCM prin care anuleaza articolul art.53 "Este interzisa concedierea femeilor, din motive neimputabile lor, care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere". )
Ce parere aveti domnilor juristi. Mie mi s-a facut lehamite- cand ma gandesc ca acest director este un angajat ca si mine, nu patron. Pot cere daune morale?
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
muskici, utilizator

Alte discuții în legătură

Conteststie decizie bunica1 bunica1 As vrea sa stiu : impreuna cu ceilalti colegi napastuiti , disponibilizati , am depus prin registratura , contestatie la decizia de incetarea CCM.Am vra ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere cu prelungirea preavizului diaconu adriana diaconu adriana Am semnat decizia de concediere in perioada de preaviz,dar am intrat in concediu medical cateva zile; va rog sa-mi spuneti daca primesc o alta decizie de ... (vezi toată discuția)