avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Salut,
Sunt salariat la o firma de retail din bucuresti, pe o functie de conducere (sef departament). Acum o luna am avut un conflict cu directorul magazinului, mai concret cu o zi in urma conflictului am facut o reducere la niste articole perisabile care ulterir s-au vandut. Directorul m-a contact a 2-a zi sa vin de urgenta la magazin, m-am dus si m-a intrebat de ce am redus acel articol asa de mult. Eu mi-am argumentat decizia luata (reducerea se face in functie de calitatea marfii la momentul respectiv) , dar directorul nu a dorit sa acepte explicatiile, a inceput sa urle si sa ma insulte (handicapt, redus mintal, etc ...) si ca nu mai are nevoie de oameni ca mine. Eu in momentul acela am plecat si am venit a 2-a zi la munca pentru a lamuri situatia mea. Directorul a zis ca nu mai are nevoie de serviciile mele, si sa imi dau demisia. Nu mi-am dat demisia, am stat in concediu medical o luna, si am revenit la serviciu. Acesta acum tot imi solicita demisia, eu nu o voi da, dar mi s-a comunicat ca imi va face o comisie de cercetare peste 10 zile. Mentionez ca astazi am dat o nota explicativa sa povestesc ce s-a intmplat in acea zi (cu reducerea) si atat. Ce se poate intampla, imi poate desface contractul de munca ?? Pe ce motiv ??
Multumesc .
Va rog sa ma scuzati pentru insistenta de a va prezenta cazul sotiei mele.

Totul mi se pare de domeniul absurdului- faptul ca cererea ei de contestatie a fost aprobata apoi retrasa de director, faptul ca zilele trec si ea nu stie daca sa-si ia zilele libere asa cum scrie in decizie la punctul 2 ; citez din nou forma sub care a fost redactata decizia :

” DECIZIA NR...../31.03.2009

1. Incepand cu data de 15.05.2009 inceteaza contractul individual de munca cf. art 65 alin 1 din lg 53-2003.
2. In perioada de preaviz cuprinsa intre 01.04 si 14.05 are dreptul la 5 zile libere.”

in rest nimic.

In Contractul Colectiv de Munca incheiat pe 2008/2009, este un articol care prevede interzicerea concedierii femeilor care mai au 3 ani pana la pensia la cerere.
Astazi a depus contestatie la Tribunalul Judetean.

Nu stie ce sa faca in continuare pana la intrarea pe rol a contestatiei.
Avand in vedere ca pe 14 .05 expira timpul precizat in decizie, e bine sa-si ia cele 5 zile libere si sa-si faca fisa de lichidare ? caci oricum din comportamentul conducerii se vede ca se evita un raspuns concret, practic se ascunde contestatia ei, desi are nr. de inregistrare si a fost vazuta de mai multi colegi cand a fost transmisa la serv. personal.(e absurd ca un manager sa nu aiba curajul de a spune DA sau NU , si mai ales sa mearga sa recupereze contestatia dupa ce el a aprobat-o si s-o tina in sertarul biroului lui).
1. Insistati atat pe contestatia facuta de sotia dvs. si pierdeti din vedere esentialul. Contestatia de care vorbiti nu are relevanta.
2. Ce ati postat dvs. aici nu este decizie de concediere, aceasta se emite dupa incheierea preavizului. Decizia de concediere trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele:motivarea de fapt si de drept a concedierii, data cu care inceteaza CIM, termenul de contestare a deciziei si instanta competenta sa o solutioneze.
3. Este un fel de scrisoare de preavizare dar nu spune ca aveti dreptul la 20 de zile lucratoare preaviz ci intre 01.04-15.04, ceea ce nu este legal (cele 5 zile libere cred ca sunt pentru a va cauta un loc de munca).
4. Daca vreti sa aveti castig de cauza, asteptati sa emita decizia de concediere si apoi o contestati in instanta la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe (dar e bine sa aveti un avocat pe dreptul muncii si onorariul acestuia cereti sa fi9e platit de angajator).
4. Nota de lichidare se face dupa primirea deciziei de concediere.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra. Va mai deranjez cu inca o intrebare.
Dupa primirea deciziei de concediere trebuie sa fac lichidarea?, sa iau carnetul de munca si sa fac inscrierea la somaj?, si apoi (sau in acelasi timp) sa atac decizia in instanta? Pentru ca in 30 zile daca nu rezolv nimic, stiu ca depunere actelor la Directia muncii se face in termen de 30 zile.
In 14 mai imi expira preavizul. Pot lua concediu medical. intra la vechime?
1. Daca erati putin atent la interventia mea de mai sus gaseati raspunsurile:
- dupa primirea deciziei de concediere faceti nota de lichidare.
- la AJOFM (somaj) trebuie sa va duceti in termen de 30 de zile de la concediere, pentru a primi indemnizatie de somaj de la data concedierii.
- atacerea deciziei in instanta se face in termen de 30 de zile de la comunicare si nu are nici o legatura cu celelalte activitati.
- depunerea actelor la ITM se face in 5 zile de la intocmirea lor.
- daca va expira preavizul pe 14 mai, inseamna ca pe 15 mai va concediaza si pana pe 15 iunie aveti timp sa depuneti dosarul pentru somaj.
- concediul medical prelungeste perioada de preaviz cu timpul stat in concediu medical iar decizia de concediere se va da cu o data ulterioara.
muskici a scris:


A. La inceputul lunii aprilie sotia mea a primit preaviz de incetare a contractului de munca incepand din data de 15mai, motivul art. 65-1 din legea 53-2003.
In contractul colectiv de munca pentru anul 2008/2009(semnat de conducere si sindicat) se specifica la art.53 "Este interzisa concedierea femeilor, din motive neimputabile lor, care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere".
Ea fiind in aceasta situatie (care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere), aceasta decizie de incetare a contractului de munca este ilegala si nula?.Va cer parerea –ce se poate face?; in decizie nu se specifica nici un termen de contestare a ei.


Revin din nou pentru ca ce s-a intamplat azi 15.05.2009 in aceasta situatie , tine de domeniul absurdului.
Fiindca decizia era emisa cu data de 1.04.2009, am depus contestatie la tribunal in data de 29.04.2009.
A primit citatia de la tribunal in 5.05.2009, pentru judecare fiind programata pe 5.06.2009, si banuiesc ca si fabrica a primit-o in aceeasi perioada.
Si acum absurditatea: s-a prezentat sa-si ridice carnetul de munca azi 15.05 pentru ca aceasta era data cand ii inceta contractul de munca conform deciziei.
La personal i se inmaneaza 2 decizii: una de anulare a deciziei precedente, si alta prin care incepand cu data de azi 15.05.2009 este intr-un nou preaviz pana pe 16 iunie, cand ii inceteaza contractul de munca-.art. 65-1 din legea 53-2003 ( dupa primirea citatiei, in data de 12.05.2009 directorul a facut un act aditional la CCM prin care anuleaza articolul art.53 "Este interzisa concedierea femeilor, din motive neimputabile lor, care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere". )
Ce parere aveti domnilor juristi. Mie mi s-a facut lehamite- cand ma gandesc ca acest director este un angajat ca si ea , nu patron, si modifica CCM(desigur legea ii da dreptul) numai ca sa o dea afara- in situatia ei probabil ca mai sunt si alte femei in fabrica care nu au citit CCM, si crede ca vor afla de contestatia sotiei. Poate cere daune morale?

Alte discuții în legătură

Conteststie decizie bunica1 bunica1 As vrea sa stiu : impreuna cu ceilalti colegi napastuiti , disponibilizati , am depus prin registratura , contestatie la decizia de incetarea CCM.Am vra ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere cu prelungirea preavizului diaconu adriana diaconu adriana Am semnat decizia de concediere in perioada de preaviz,dar am intrat in concediu medical cateva zile; va rog sa-mi spuneti daca primesc o alta decizie de ... (vezi toată discuția)