avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Evident, nu vorbim acum ca ai putea fi "ajutat" sa mori numai in scopul prelevarii de organe :sorry:
Ma refeream ca in timpul vietii , catre un strain , cred ca n-as dona...
Insa in moarte clinica... in mod cert da....

Nu cunosc alternativa....Poate ne-o relatati...:)
Nu ma gandeam la prelevarea in timpul vietii, Doamne fereste, cred totusi, ca traim in secolul 21, nu suntem barbari.Ma gandeam la momentul X, cand in fata ta ai hartia pe care o citesti cu atentie si in final semnezi.Suntem oameni si avem cel mai puternic instinct de conservare dintre toate animalele.Acela este momentul in care o parte din tine se incapataneaza sa fie de acord cu asta si eu am auzit de cazuri in care oamenii foarte hotarati s-au razgandit in ultimul ceas.De asta m-as teme eu.
Ok, deci ceva mai pe larg.

Donatia de organe de la persoanele decedate se face numai atunci cand moartea cerebrala a fost constatata medical, cu doua conditii:
a) sa existe consimtamantul scris al persoanelor abilitate (vezi mai jos), si
b) daca prin prelevare nu se compromite o aotopsie medico-legala solicitata potrivit legii.

Consimtamantul la prelevare se cere cel putin unuia din membrii majori ai familiei, in ordinea sot, parinte, copil, frate/sora.
In absenta lor, se cere consimtamantul persoanei care reprezinta in mod legal defunctul.

Toata procedura prelevarii de organe, atat in timpul vietii cati si dupa, este cuprinsa in Legea 95/2006. Partea despre donatorii decedati e pe la art. 147.

Totusi, donatorul isi poate da consimtamantul, cum spuneam, din timpul vietii, cu privire la prelevarea organelor dupa decesul sau. Acest lucru se face prin act notarial SAU prin inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule. Este registrul corelativ celui de transplant, in care se inscriu donatarii :)

Din pacate nu am gasit pe internet informatii despre RNDOTC :( . Mai caut.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
eu am reusit sa citesc ceva. Cum ca in unele state ale ue, exista asa-zisul acord prezumat al donatoruli, astfel incat dupa deces el devine automat donator de organe, iar membri agentiei nationale de transplat de la noi, sunt deja preocupati de legiferarea acordului prezumat...doar ca la noi inca exista multa reticenta:)

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)