avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Pai si cum ai formula tu conditia donatiei?

Mi-am adus aminte de un aspect apropo de revocabilitate. Potrivit art. 821 din codul civil, donatia intre vii cu privire la bunuri viitoare este revocabila. Ramane de discutat de cand un organ este bun, si eu cred ca atata vreme cat este integrat in corp si functioneaza, nu este bun, deci ne-am incadra aici.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Nu cred ca este important cine primeste organele.De unde stim noi cine este demn si cine nu?Doar Dumnezeu stie, si daca voia Sa este sa fie salvat un pacatos...
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Sincer nu stiu la momentul asta. Nu stiu daca este posibil sa formulezi astfel de conditii fara a intra pe terenul discriminarii. Ma gandeam la un moment dat ca "ce mare problema. la urma urmei sunt organele mele". Insa nu e ok. S-ar ajunge la donatii intre rase, etnii etc.
Iau in considerare posibilitatea de a alege donatarii de pe lista de asteptare. Si evident care sunt compatibili.
davideg a scris:

Nu cred ca este iportant cine primeste organele.De unde stim noi cine este demn si cine nu?Doar Dumnezeu stie, si daca voia sa este sa fie salvat un pacatos...

Ei bine daca voia SA era sa salveze un pacatos nu cred ca avea nevoie de organele mele. :happy:
Si cu siguranta El gandeste in alt mod decat mine. Eu ca "pamantean" am unele principii (nu sustin ca sunt neaparat ok) si nu pot trece cu vederea anumite aspecte...

@ Andreea
Nici eu nu cred. Doar cand l-ai scos devine bun... zic io
dorians, utilizator
dorians a scris:
Iau in considerare posibilitatea de a alege donatarii de pe lista de asteptare. Si evident care sunt compatibili.

Aici cred ca sunt mai multe probleme:
1. nu stii cand se intampla evenimentul neplacut, asa incat la momentul respectiv e posibil ca toti cei de pe lista de asteptare de la momentul acordului sa nu mai fie in aceasta situatie;
2. nu vezi decat un nume, de unde stii ce cazier are sau alte asemenea?

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)