avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Eu m-am gandit de multe ori la acest aspect.Cu moartea am o problema in mod special,dar aceasta este alta poveste.
La un moment dat am auzit de o initiativa-acord prezumat.
Acuma,nu stiu daca ar fi in regula,poate omul ajuns in nefericita situatie a fost prea ocupat cu altele,nu a spus expres ca ca nu vrea-si este nervos pe alte plaiuri,dupa.
Eu as zice da,la ce mi-ar folosi egoismul...daca oricum nu mai sunt nimic din tot ce-am fost... :love:
Nu ar fi prima data cand El , ar face asta (a salvat un pacatos, sacrificandu-si fiul ):)
Ai dreptate. Realizez ca ceea ce spun este departe de o eventuala practica. Totusi s-ar putea intocmi anumite fise cand intri in baza de donatari. Daca gasesti 5 si in momentul evenimentului nefericit niciun donatar nu mai are nevoie...asta e...se duce organu` pe unde apuca. Macar as avea constiinta impacata...

@studentica
Sa nu intram in polemici...:rolleyes:
Repet. Pana la urma tot o parte din organele LUI erau, nu ale mele...
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
dorians, utilizator
dorians a scris:
Daca gasesti 5 si in momentul evenimentului nefericit niciun donatar nu mai are nevoie...asta e...se duce organu` pe unde apuca. Macar as avea constiinta impacata...

Asa cum ai spus acum, sunt convinsa ca se poate.

elenaerdei a scris:
Acuma,nu stiu daca ar fi in regula,poate omul ajuns in nefericita situatie a fost prea ocupat cu altele,nu a spus expres ca ca nu vrea-si este nervos pe alte plaiuri,dupa.

E drept, dar oricum raman rudele care vor fi intrebate in cazul in care nu exista deja consimtamant. Tocmai de asta poate e mai bine sa ne ocupam din timpul vietii, altfel e posibil sa ajungem nervosi pe alte plaiuri :)
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Personal am dat declaratie in fatza notarului ca de ar fi sa mi se intample ceva nu vreau sa mi se introduca vreun organ strain – fie de la rude, fie de la straini – si nici chiar sange chiar daca aceasta mi-ar salva viata (pt ca n-ar mai fi o viata ca cea pe care am o am si as lua zilnic multe pastile – tot timpul vietii).
In aceeasi declaratie am scris ca nu vreau sa imi fie prelevate organele pt un eventual transplant – si nu pt ca as vrea ca trupul sa fie incinerat cu toate organele (incinerat pt ca se protejeaza mediul; si nici nu as vrea ca vreun caine, peste zeci de ani, sa alerge cu craniul meu intre dinti).

De ce aceasta hotarare care pare egoista? Pt ca am ascultat, in 1982 o poveste (reala sau nu, habar n-am), despre o fata in varsta de 14 ani care a murit de... icter mecanic... In drum spre groapa s-a ridicat in cosciug si oamenii au scapat-o... Scena era sa ii omoare mama, de inima. Fata a murit 3 ani mai tarziu si mama ei nu mai vroia sa o ingroape – au stat cu ea in casa 5 zile – si autoritatile au obligat-o, evident.
Poate e doar o poveste, nu stiu... dar am auzit/citit despre multe cazuri in care oameni despre care se spunea ca nu isi vor mai reveni din coma si-au revenit (chiar daca dupa multi ani).

Medicii au declarat ca e moarta, dar moarta a mai trait 3 ani. E sinistru, e cumplit si cand aud ca X sau Y au fost declarati ca fiind in moarte cerebrala ma intreb daca chiar sunt morti... De aceea nu vreau organe de la altii (poate ca si-ar reveni daca cineva ar avea rabdare) si nici nu vreau sa ofer organe – chiar daca veti considera aceasta "un munte de egoism”.

In plus, nu am incredere in medici... In urma cu 15 ani un chirurg m-a programat pt a-mi scoate apendicul (aveam dureri cumplite in zona respectiva si febra), desi i-am spus ca nu vreau aceasta operatie. M-a asigurat ca acesta va plesni si voi muri, deci trebuie sa fac operatia. Am plecat din spital in pijama (cu ajutorul altora, evident) si... traiesc azi bine multumesc...

Daca, pt a "realiza norma de transplant” medicii incep sa declare oamenii in moarte cerebrala inainte de a-si da toata silinta de a-i salva? Daca aduce azi un accidentat, il declara in moarte cerebrala si maine il goleste de organe? Poate ar fi putut fi salvat... Am de unde sti? Nu.

In concluzie, nu stiu daca e bine sa se doneze organe, sau nu... E "umanitar”, insa atunci cand la mijloc sunt si multi bani incep sa formulez intrebari..
Probabil ca e bine sa se implementeze un "sistem al donatorilor” – pt aceia care doresc sa doneze.

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)