avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Andreea Lisievici a scris:

Diana, eu cred ca nu vorbim tocmai de acelasi lucru. Ideea de baza este ca din moarte cerebrala nu iti mai poti reveni, nici dupa o zi si nici dupa 100 de ani. Din coma, da,


trope_doi a scris:

Andreea, cu totii stim la ce te-a referit prin sintagma “moarte clinica”, si degetele mele au ales “coma” pt ca e mai scurt la tastare…


Ai pus ...degetul pe rana.
Cine garanteaza ca nu se va tasta (prin vreo fisa sau altceva) sintagma care-i trebuie cuiva pentru ca, vorba gabrielei, cineva are musai nevoie de niste organe.
trope_doi, în nici un caz nu aş încerca să schimb părerea cuiva într-un asemnea aspect delicat, am exprimat opinia mea, şi mă scuzaţi dacă am fost prea categorică. e dreptul tuturor de a dispune de propia persoană, nu o contest
dar, faptul că medicul va da organul meu ultimului de pe listă, cel cu bani, şi nu primului, nu mai stă în puterea mea, şi nu e cazul să mă gândesc la aşa ceva, când mie oricum nu îmi vor mai folosi la nimic organele. Mai ales, că din păcate, sunt cazuri în care trasplanturile chiar nu mai ajută la nimic. Un caz: fetiţă de nici un anişor a fost depistată cu leucemie; singurul donator compatibil a fost frăţiorul ei de aproape 7 ani; în cel mai scurt timp a fost realizată operaţia de transplant de măduvă în străinătate. în zadar. a existat şi donator compatibil şi banii părinţilor pentru a face cât mai repede operaţia, dar fetiţa tot nu a putut fi salvată.
cred că trebuie să fim mult mai deschişi faţă de asemenea probleme
Andreea Lisievici a scris:

Deci cu alte cuvinte, v-ati da acordul pentru o prelevare post-mortem? Ca eu una, da.

Sa explic putin de ce nu vorbesc de donatia de organe in timpul vietii: stiu ca de regula ea se face din motive personale, pentru rude sau persoane apropiate, pe cand eu as vrea sa discutam despre donarea catre o persoana complet straina si fara vreun motiv anume.


Da, catagoric. In afara de a lasa " cu limba de moarte" dorinta noastra celor din familie, cum putem proceda pentru a face asta?
Brom a scris:
In afara de a lasa " cu limba de moarte" dorinta noastra celor din familie, cum putem proceda pentru a face asta?

Am scris putin mai inainte: prin act autentic sau prin inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule.
www.avocatnet.ro/content/for...

romascanu a scris:
Cine garanteaza ca nu se va tasta (prin vreo fisa sau altceva) sintagma care-i trebuie cuiva pentru ca, vorba gabrielei, cineva are musai nevoie de niste organe.

Referitor la confuziile intre termeni, eu cred ca medicii stiu foarte bine sa le foloseasca si nu imi pun problema ca s-ar face erori involuntare in acest sens. Pana la urma fiecare isi stie profesia lui, si daca noua ne poate fi scuzata folosirea improprie a unor termeni medicali, nu cred ca e cazul sa extindem aceasta sfera si la profesionisti.
Mai mult de-atat, teoria consipratiei nu imi place si prefer sa nu plec de la premisa ca toti lucreaza impotriva mea sau impotriva noastra, a tuturor... Oi fi mai optimista :)
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:


Referitor la confuziile intre termeni, eu cred ca medicii stiu foarte bine sa le foloseasca si nu imi pun problema ca s-ar face erori in acest sens. Pana la urma fiecare isi stie profesia lui, si daca noua ne poate fi scuzata folosirea improprie a unor termeni, nu cred ca e cazul sa extindem aceasta sfera :)


Presupun ca te referi la termeni medicali!!!B-)

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)