avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Cel putin la nivel teoretic am tendinta de a intelege ca exista multe motive pt care nu este alcatuita nici azi o baza de date a donatorilor de organe in RO. Pe langa faptul ca e costisitoare intocmirea, administrarea… se pare ca donarea de organe post-mortem (si cu atat mai putin in timpul vietii) nu se bucura de prea mult succes in randul populatiei…
Astfel, cand voi auzi la TV ca familia X a… ales (?!) sa doneze organele copilului (ca exemplu) mort in accident de masina voi intelege ca, de fapt, a fost convinsa familia (in moment de maxima vulnerabilitate) sa doneze (n-a ales). De ce afirm aceasta? Azi am fost in piatza, special sa “testez piatza” cu privire la acest subiect (doar de curiozitate)… Evident, am intrebat in special oamenii ale caror rude ajung, de regula, sa moara pana vine ambulanta… Nu vreti sa cititi ce am auzit… Din 17 persoane una n-a zis ca si-ar dona organele – iar motivatiile au fost de la cele religioase pana la cele obscene… Poate ca unii dintre acestia ar dori sa fie donatori si n-au vrut sa recunoasca, dar atitudinea lor ma determina sa cred ca vorbeau serios si nu ar vrea sa doneze… Ar trebui sa incercati un asemenea “sondaj”…
Ceva nu mi se pare corect: oamenii nu sunt informati… dar se incearca sensibilizarea lor…

Cautand surse de informare si pareri diverse am dat si de un site unde se discutase ideea donarii … Majoritatea celor care au postat acolo erau de acord sa se inscrie in baza de date a donatorilor doar ca… atunci – ca si acum! – nu exista o asemenea retea in RO.
Se ridicase si problema daca e moral ca cei care nu vor sa doneze ar avea… dreptul sa beneficieze… dar cred ca s-au plictisit inainte de a incepe dezbaterea…

@andreidinax:
Moartea cerebrala este o stare de durata, nu are legatura (decat cauzala) cu cat face ambulanta in oras si nici cu subiectele de interes in presa. Va respect opinia, dar va rog sa nu presupuneti ce ne-a influentat.

Am specificat clar "Donarea de organe post mortem" nu donarea de organe post mortem cerebrala :))
Oare nu s-ar putea anexa topicului un sondaj de opinie... ceva de genul: Ati accepta donarea? Da, nu, nu stiu...
Acest ipotetic sondaj de opinie, ar trebui initiat de cineva "competent" iar "rezultatul" ar trebui sa fie unul oficial care sa poata determina autoritatile sa ia in mod legal o initiativa in acest sens...
Simplele afirmatii pana una alta, nu sunt decat simple afirmatii si atat :slap:
cermak gruianu a scris:

Acest ipotetic sondaj de opinie, ar trebui initiat de cineva "competent" iar "rezultatul" ar trebui sa fie unul oficial care sa poata determina autoritatile sa ia in mod legal o initiativa in acest sens...
Simplele afirmatii pana una alta, nu sunt decat simple afirmatii si atat :slap:

eu m-am gandit la ceva mult mai simplu si fara efecte oficiale:
la tema asta au fost cateva pareri, desii cu siguranta cei care au citit sunt mult mai multi...
Si as fi fost curios, din cei care dau pe aici cam cati ar fi de o parere sau alta!
Pentru ca din cei care au postat majoritatea sunt pentru...
Insa din cititori?

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)