Bun, dar cum faci sondaj fara o prealabila informare? Fiecare ar vota in functie de ceea ce stie (sau crede ca stie) la momentul in care citeste optiunile, iar nu in functie de niste informatii reale. Aici cred ca e problema.
Pai eu la asa ceva m-am gandit... fara "prealabila informare"!
Pentru ca daca ar fi s-o luam cu "prealabila informare" putem incepe sa discutam si ce inseamna asta, unde incepe, unde se termina...
...ca doar suntem juristi nu?:P
Pe mine m-a facut curios ce a spus trope_doi... cu intrebarile din piata.
Putem sa plecam de la ideea ca aici nivelul de pregatire si de cultura generala este ceva mai ridicat (nu ma refer doar la juristi, ci la toti cei care dau pe aici), astfel incat as fi fost curios cam pe unde ar fi fost opiniile de aici!
Si asta fara sa ne complicam inutil...
Cred ca, teoretic cel putin, JH are o idee buna… Nu trebuie neaparat un sondaj oficial ci un fel de “testare:”
Personal am declarat ca nu vreau sa donez organe fiind in moarte cerebrala (nu mai scriu simplu post-mortem pt a nu se interpreta eronat) si nici nu m-as inscrie pe o lista pt a primi… Dar aceasta – repet – nu vreau sa se interpreteze ca sunt impotriva donarii de organe; tocmai de aceea am “incercat marea cu degetul” si am intrebat cativa oameni ce parere au despre aceasta… Se refuza ideea, dar, practic, nu prea se stie despre ce e vorba.
Da, JH are dreptate, nivelul de cultura e important… Desi Biserica se pronunta in favoarea donarii de organe se pare ca nu “mediatizeza” ideea in randul oamenilor si cu atat mai putin ii informeaza pe oameni…
Ati putea constata ca un tanar liceean sau student e de acord sa doneze, insa un cetatean de pana in 40 de ani, care lucreaza pamantul, nu e de acord…
Stiu ca nu exista legatura intre timpul in care ajunge ambulanta undeva si discutia aceasta – a fost un mod de a exprima ideea ca oamenii pe care i-am intrebat sunt dintre cei care locuiesc in sate unde nu exista un cabinet medical – am accentuat ideea ca nu exista informatie (reala, nu “fluturasi” pe care scrie ceva despre donarea organelor).
Sunt prea multi oameni tineri (sau la a II-a tinerete) in aceasta lume care au nevoie (si isi doresc) un organ pt a-si continua viata si de aceea cred ca ar trebui sa se discute serios alcatuirea acestei baze de date la nivel de autoritati. Si sunt, probabil si mai multi cei care doresc sa prelungeasca viata altora… dar, deocamdata, dorinta lor poate fi indeplinita de rude – in speranta ca aceste rude ar putea trece peste propria lor conceptie si ar indeplini aceasta dorinta…
Initiind subiectul, Andreea – indraznesc sa spun – a facut un prim pas in aceasta directie alaturi de altii care incearca. Si are dreptate: intai trebuie sa existe informatia prealabila, pt alegeri in cunostinta de cauza. Pt ca informatia este aceea care lipseste... in primul rand. Si aceasta informare este mai greu de facut, pt ca trebuie facuta in mijlocul oamenilor, pt a se raspunde la cele mai... ciudate intrebari legate de subiect...
Eu nu cred ca sant multi acei care doresc sa prelungeasca viata altora mai presus de viata lor ci mai degraba sant mai multi aceia care si-ar asigura facilitatea unei prelungiri a propriei vieti in viitor si la nevoie prin acceptarea transplantului , si nici nu cred ca are vreo legatura prea mare subiectul cu gradul de cultura , originea sociala sau informarea prealabila. In ce priveste recoltarea de organe in vederea transplantului situatia se schimba caci este arhicunoscut cel putin la noi cat de eficiente si competente sant autoritatile in activitatea lor de gestionare a registrelor cu date confidentiale. Nici nu am putea visa ce scurgeri de informatii ar fi din ele , probabil s-ar revarsa precum Dunarea in lunca . Bineinteles ca sant si unii altruisti de buna credinta precum sant si altii care isi inchipiue ca sant apropritarii trupului lor si renuntand la o parte din intreg ar mai face un banut pentru sine(cat a mai ramas) caci oricum ce importanta ar avea faptul ca dupa ce isi vor fi vandut madularul bun s-ar regasi zilnic printre acei incisivi care ar urla toata ziua ca statul este obligat sa-i asigure asistenta medicala gratuita si o pensie decenta de boala . Ar fi insa un sinistru sa se permita legal si doar prin acord prezumat sa ajungi pe mana unora (fie ei si comitete si comitii academice) care sa te declare mort cerebral doar pentru ca pe lista de asteptare se gaseste cutarica caruia tocmai ii trebuie un ficat , un rinichi , o inima si testele de histocompatibilitate dovedesc ca " se potrivesc piesele ".
eu una, as fi de acord cu donarea organelor... este un gest crestinesc.
daca o persoana nu mai este de salvat, poate cu ajutorul organelor ei, sa redea sansa de supravietuire unei alte persoane aflate pe patu de moarte. nu trebuie sa fim egoisti, nu trebuie sa gandim ca daca mor eu, lasa sa mori si tu...nu trebuie gandit asa.
daca nu mai ne este dat sa traim, asta este, nu avem ce face,dar putem ajuta alte persoane sa se vindece.
sunt atatia tineri care asteapta ani buni pe lista transplanturilor de ficat, rinichi chiar inima. nu ar fi normal ca o persoana in varsta care este in moarte cerebrala dar care are anumite organe in stare perfecta de functionare, sa doneze organele persoanelor mai tinere a caror viata depinde numai de acel transplant ?
cand esti batran sau bolnav de ceva incurabil-cancer dzeu. te pregateste de moarte si nu ti-e frica dar ganditi-va acei tineri care afla ca viata lor depinde de un transplant...v-ati gandit ce este in sufletul lor...adica sa-ti dai seama ca moartea iminenta se apropie, prematur si nu poti face nimic...