Buna ziua,
am vazut din intamplare acest post si ma intrebam daca nu se nasc abuzuri din aceasta donatie de organe.
Sunt sigura ca undeva se pot castiga bani multi din acest domeniu iar unde sunt probleme de viata si de moarte apar si profitorii.
Daca se face o lege buna in acest domeniu si se aplica la fel atunci e OK.
Dar tot ce incepe cu DACA sa nu se omita mai dupa un timp.
In reste este foarte frumos subiectul.
Eu cred ca este un lucru bun sa poti salva sau prelungi viata cuiva prin prelevarea de organe de la persoane aflate in moarte clinica, atunci cand specialistii sunt convinsi ca nu se mai poate face nimic. Dar eu nu sunt pregatit inca psihic sa accept asa ceva pentru mine, sa fiu eu un eventual donator. Poate sunt multi in situatia mea si ne mai trebuie inca pregatire si tarie. Acum as lasa aceasta problema sa o hotarasca familia, daca va fi cazul. Parca as fi de-acord dar fara sa stiu. Poate plecad de la ceva mai usor, de exemplu donarea de sange (la fel am retineri), ne putem intari spiritual si acceptam si donarea de organe.
Buna seara tuturor ! Este o discutie interesanta , si cu cat o citesc mai multi , cu atat se nasc mai multe semne de intrebare, pareri contradictorii ( sau numai pareri ! ) , temeri si idei ! Si cum totul se invarte in jurul banilor ( o societate bolnava !) , am ajuns sa dezbatem in familie subiectul cu pricina , din alt punct de vedere ! De exempu , discutand cu sotul meu despre subiectul asta , el a pus problema putin altfel ! Sa zicem ca el este de acord , neconditionat , ca de va fi sa fie , ceva care-i bun de la el , sa plece spre un om disperat ! Sau , in cazul in care nu si-a exprimat optiunea , cineva din familie se hotaraste sa faca gestul asta ! Asta inseamna un organ gratuit , nu ?Intrebarea lui este : tot ce presupune operatia de transplant ( recoltare , transport,operatia propriu-zisa ) este gratuita , la randul sau ? Sau este platita undeva ? Si daca da , cui ? Si cat ? Si de catre cine ? De rudele primitorului ? Si plateste doar operatia ? Pentru ca in mod normal , auzim ca pentru o operatie de transplant se percep nu stiu ce taxe inimaginabil de mari ( pentru noi ,ca romani saraci ce suntem ) si cine nu are banii , moare cu zile ! In cazul donarii ( deci organe gratuite ) , sunt curioasa cum se pune problema ! Ca n-am rezolvat nimic , daca eu dau gratuit ceva si statul ( sau spitalul privat ) percepe plata pentru serviciul de transplantare ! Si daca se intampla asta, si personalul medical este platit , atunci si eu , ca ruda a donatorului , ar trebui cumva sa fiu recompensata (de familia primitorului , sau de stat ) ca am dat voie sa se recolteze un organ vital altui om ! Sau noi ramanem cu multumirea sufleteasca , ca inima rudei mele bate in pieptul unui strain , iar altii se aleg cu ceva mult mai concret ! E cam aceeasi problema ca si la donarea de sange ! Din cate stiu , se recompenseaza fiecare sfert de litru de sange in bani sau mai stiu eu ce . In felul acesta toti sunt multumiti ! Si inca n-am vazut pe nimeni , dupa ce doneaza sange din propria lui initiativa , sa refuze compensatia materiala a acestui act umanitar !
Nu se pune problema recompensarii donatorului. De asta se si cheama donatie, deoarece este un act esentialmente cu titlu gratuit. Ceea ce costa este interventia chrurgicala in sine, asa cum costa si o apendectomie si orice alta interventie. Banii acestia nu se duc la o anumita persoana (de ex. medicul), ci la buget, din ei fiind sustinut sistemul medical public.
Desigur, daca interventia se face intr-un spital provat, lucrurile stau altfel, in sensul ca pretul interventiei este incasat de spitalul respectiv.
In ambele cazuri este vorba de un serviciu prestat bolnavului, serviciu care se plateste. In cazul in care vorbim de sistemul public iar pacientul e asigurat in acest sistem, atunci el nu da din buzunar banii respectivi.