avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
A aparut (in curs de aparitie) la Ed. Universul Juridic o lucrare despre problema transplantului de organe cu dubla abordare penal-civil. Sunt cam de acord cu ce scrie prin ea.
In alta ordine de idei, pentru a raspunde la intrebarea initiala, respectiv daca as fi de acord sa ... Da, as fi de acord. Si nu e morbid deloc, e pur si simplu e firesc. Adica mai bine stiu ca se descompun sau se ard decat sa le dau unui om? Pai atunci ce fel de om sunt ? Asa ca daca are nevoie cineva de o pereche de plamani uzati, de o inima in stare acceptabila sau de o pereche de rinichi in stare excelenta, sa-mi dea de stire, cand nu mai am nevoie de ei ii dau cu draga inima (sau cu tot cu ea).
Daca as fi de acord sa primesc un organ ? Nu, ADN-ul ramane diferit indiferent de nivelul de compatibilitate si se mai si intampla tot felul de chestii ciudate in organism. Dar, bineinteles ca fiecare are de ales.
u.b.i.k. a scris:
A aparut (in curs de aparitie) la Ed. Universul Juridic o lucrare despre problema transplantului de organe cu dubla abordare penal-civil. Sunt cam de acord cu ce scrie prin ea.

Multumesc mult pentru pont! Stii cumva cine e autorul?
prof. dr. Horia Diaconescu - penal, conf. dr. Sevastian Cercel civil si inca unul. Toti afara de unul sunt de la Craiova, univ. de stat N. Titulescu. Ultimul, fara nume, este avocat.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Interesant...
Vorbeam cu cineva deunazi si am tot mai mare convingerea ca donarea de organe e diferita, juridic, de donatie...

Din pacate, am mai scris un mesaj luuung zilele trecute si nu stiu unde e... se pare ca tot le pierd... si rabdarea imi scade...
Sunt de acord ca sunt abuzuri, asa cum sunt si abuzuri asupra copiilor, insa asta nu inseamna ca interzicem dreptul la reproducere... e un exemplu, poate prost, despre cum trebuie sa dezvoltam lucrurile bune, indiferent ca exista riscul ca, pe parcurs, sa mai comitem si greseli.
Necunoasterea cred ca ne face sa ne temem atat...
Poate nu exista diferente majore.
Problema care intervine cu privire la consimtamant este complexa.
Probabil multi oameni ar fi dispusi sa-si doneze organele,obiectul acestui contract ii sperie.
Daca in donatia "de toate zilele",ai o anumita relaxare,stii ca este irevocabila sau nu,in anumite conditii...
in acest caz este mare impactul psihologic.
Instinctul de conservare exista, teama de moarte...si neincrederea ca acesta va fi respectat(sistemul este blamat,s-a vorbit despre acest lucru).

Cand am inceput sa vand asigurari de viata,eram speriata.Cum sa-i spun omului despre moarte?Cum sa-i fac un calcul de suma asigurata?
In momentul in care am inteles ca acesta este"obiectul",am fost relaxata si acest lucru s-a transmis.

In aceasta tara legile se fac si se desfac.O consultare reala a noastra,ca cetateni,pe probleme de interes social-nu prea se vede.
Cred ca in acest caz,nicio reglementare nu are sanse de reusita,cata vreme nu se porneste de la un simplu sondaj de opinie,ulterior unor date statistice cu privire la situatia disperata din acest domeniu.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
ContSters76710, utilizator

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)