trope_doi a scris:
Statul e obligat sa respecte integritatea cadavrului meu... Nu protejeaza, de fapt, aceasta integritate, protejeaza libertatea mea de a alege ceva... Chiar si dincolo de viata trupul ramane al meu (sub forma de cadavru)... Pe cruci nu scrie ”Aici zace cadavrul care a fost X”... si abuzul de drept...
Sa recapitulam: in RO exista reglementare in privinta manipularii cadavrelor si in privinta donatiei si transplantului. Cea in vigoare ar fi Legea 95/2006 privind reforma in sanatate, care abroga 104/2003 privind manipularea cadavrelor si prelevarea organelor in scopul transplantului. Normele de aplicare a celei din urma nu au fost abrogate expres. Citez din ele:
ART. 30
(1) Solicitarea acceptării prealabile, exprimată în scris în timpul vieţii pentru prelevarea de ţesuturi şi organe în vederea transplantului, se va efectua în momentul introducerii cărţii de donator.
(2) Acordul scris privind prelevarea de organe şi ţesuturi se obţine după declararea morţii cerebrale şi este explicit în privinţa organelor şi ţesuturilor ce urmează a fi prelevate.
(3) Prin
persoane nerevendicate se înţelege acei pacienţi nerevendicaţi legal de nici un aparţinător de gradul I, de soţ/soţie sau reprezentant legal, după caz, pe toată durata spitalizării, până la declararea legală a decesului şi ale căror servicii funerare intră în grija statului. De asemenea, în această categorie intră şi persoanele fără aparţinători aflate în unităţile de îngrijire socială, cum sunt: cămine de bătrâni, cămine-spital etc.
(4) Prelevarea de organe şi/sau ţesuturi de la cadavrele aflate în situaţia menţionată la alin. (3) se face cu acordul scris al şefului de secţie sau al directorului instituţiei, al unui reprezentant al Comisiei de transplant de ţesuturi şi organe a Ministerului Sănătăţii şi, după caz, al unui medic legist.
In posturile anterioare vorbeam de acea productie cinematografica, starring Hugh Grant, care ne sugera tocmai lipsa de aparare a "persoanelor nerevendicate". Masa neglijabila ?
In privinta consimtamantului, L.95/2006 este destul de clara:
ART. 147
Prelevarea de organe, tesuturi si celule de la donatorul decedat se face in urmatoarele conditii:
4. prelevarea de organe, tesuturi si/sau celule de la persoanele decedate se face numai cu consimtamantul scris a cel putin unu dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor, in urmatoarea ordine: sot, parinte, copil, frate, sora. In absenta acestora, consimtamantul va fi luat de la persoana autorizata, in mod legal, conform legislatiei in domeniu, sa il reprezinte pe defunct; in ambele situatii se procedeaza conform modelului prevazut in anexa nr. 4;
5. prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare sau inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, conform modelului prevazut in anexa nr. 5;
6. prelevarea nu se poate face sub nici o forma daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea impotriva donarii, prin act de refuz al donarii avizat de medicul de familie sau prin inscrierea in Registrul national al celor care refuza sa doneze organe, tesuturi si celule. Actul de refuz al donarii, avizat de medicul de familie, va fi prezentat de catre apartinatori coordonatorului de transplant.
In aceasta luna s-a reglementat intinderea drepturilor si obligatiilor Comisiei de manipulare a informatiilor secrete privind donatorii si beneficiarii. Cum spuneam iintr-un post anterior, nu mi se pare tocmai ok, ca identitatea medicilor din aceasta comisie sa se faca cat se poate de publica prin ordinul ministrului.
Summa summarum, cred ca cea mai mare nedreptate li se face celor "nerevendicati". Pare o sanctiune pt. "carenta de socializare"...