avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Buna seara.
Apropo de scenarii fanteziste, va recomand productia "7 pounds" a carei principala inadvertenta este necercetarea/condamnarea personajului principal pt ucidere din culpa. In rest, ma indoiesc ca se va putea elabora vreodata vreun act normativ care sa incurajeze o procedura a promisiunii de donatie de organe din timpul vietii care ar garanta subiectului activ protectia impotriva abuzurilor. La fel si cu euthanasia...
In ceea ce ma priveste, as fi de acord, daca as avea si optiunea alegerii beneficiarilor, sau daca as putea delega aceasta optiune unei persoane in care am deplina incredere. Seven pounds...

In privinta cadrului legal din RO privitor la subiect, s-a infiintat Registrul national de transplant prin OMS 477/2009 care stipuleaza ca nimeni nu poate beneficia de un transplant daca nu este inscris in acest registru si nu ai este atribuit un cod unic. Gestionarea secreta a datelor revine unor medici nominalizati in ordinul ministrului, iar divulgarea datelor atrage raspunderea conform legii... O reglementare privind secretul privind identitatea potentialilor beneficiari si a beneficiarilor. In privinta potentialilor donatori promitenti in timpul vietii, normele de securitate care ne-ar proteja de eventuale abuzuri ar trebui sa fie infinit mai "securizate".
Apropo, cum se numeste productia aceea cinematografica starring Hugh Grant in rolul unui medic care descopera o filiera de medici care faceau experimente pe indivizi "expendable mass", adica paria ai societatii ,in "interesul superior al cercetarii medicale", pledand pentru alegerea raului mai mic?
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
godspeed, utilizator
Coform legii, este corecta din punct de vedere juridic sustinerea ca fiind donatie nu poate fi vorba de o recompensare financiara.
Poate fi vorba eventual de o donatie cu sarcini... Mai greu cu revocarea pentru ingratitudine.
Nu prea cred ca ar merge nici o donatie cu sarcini din punct de vedere legal.
Dar in fapt situatia poate fi alta.
ceau eu traiesc in italia aici donatia de organe este foarte mare in comparatie cu romania,este foarte benefica dar se face gratis cu acceptul donatorui sau a rudelor cand donatorul nu e in gradul de a decide.va salut miluc

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)