avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Andreea , caut si eu , dar maine , ca e destul de tarziu acum , interesant subiectul abordat :)
In tarile civilizate fiecare donator inregistrat ca atare detine un card.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
studentica a scris:
in unele state ale ue, exista asa-zisul acord prezumat al donatoruli, astfel incat dupa deces el devine automat donator de organe, iar membri agentiei nationale de transplat de la noi, sunt deja preocupati de legiferarea acordului prezumat...

Exista in unele state, intr-adevar. Ideea este ca la noi donatia este inca un contract solemn, cu anumite conditii. Nu cred sa se poata schimba optica atat de tare prea usor.

Depinde, desigur si de viziunea asupra momentului de sfarsit al vietii si asupra corpului uman din punctul de vedere al proprietatii. Este clar ca organele sunt bunuri daca pot face obiect al donatiei si se pune problema cui apartin dupa deces, fie el si cerebral.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
In Grecia, de exemplu, trimiti un mail cu toate datele tale la autoritatea nationala pentru transplanturi, mailul de confirmare iti parvine impreuna cu o declaratie pe care o completezi si o transmiti prin posta.Dupa un anumit timp primesti si cardul respectiv.Daca detii o semnatura electronica nu mai este nevoie sa trimiti prin posta formularul respectiv care este de fapt o declaratie de donator.
Este adevarat. Primim in fiecare an formulare si brosuri daca vrem sa devenim donatori de organe.Fiecare cetatean primeste. Fiul meu abia a implinit 18 ani si a si primit formularele. Daca nu le completezi, nu e nici o problema, dar primesti in fiecare an, in cazul ca poate ne razgandim.
Intr-adevar fiecare donator inregistrat are asupra lui un card, in caz de... nu se mai pierde timpul cu cautare de informatii, se stie ca e donator.

Ca informatie generala, asa arata site-ul lor.

[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)