avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
Nu cunosc prea bine reglementarile din domeniu insa citind topicuri m-a "pocnit" o idee.
Banuiesc ca nu poti ceda organele unei anume persoane indicate de tine. Exista lista de asteptare (presupun).
Asadar daca organele tale salveaza un violator care va comite ulterior alte fapte ( :whistle: oricum donatorul nu o sa fie prea afectat) cand puteau sa fie donate in acelasi timp unui tanar (sa zicem accident rutier si un geniulet intr-un anumit domeniu)??
In principiu nu am nimic impotriva dar dupa cum spuneam nu prea cunosc legislatia...
Multumesc pentru informatii! Din cate am citit, la noi nu exista un asemenea sistem de informare (macar) a cetatenilor asupra importantei si posibilitatii donarii organelor in cazul decesului. Cum spuneam, nici nu am reusit sa gasesc practic informatii despre registrul donatorilor si incerc sa aflu daca exista numai in lege sau nu...

Card oricum nu se elibereaza. Deci la momentul adevarului, nu stiu exact cum isi da seama cineva ca persoana respectiva si-a dat deja consimtamantul cu privire la prelevarea organelor.

@dorians: Nu vad de ce sa nu poti indica cui "donezi" inclusiv in cazl decesului, insa atunci devine de-a dreptul legat testamentar :)

@mihaela2001: Mi-a placut ca atunci cand am studiat in Olanda am fost intrebata daca, in eventualitatea in care patesc ceva acolo si mor, sunt de acord cu prelevarea organelor. Deci nu ma indoiesc ca au un sistem bine pus la punct pentru cetateni :)
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Da, asa se pare. Dar ar fi interesant de stiut daca este o donatie revocabila sau nu :) .Adica nu ma refer la ipotza unui acord prezumat , ci la la acordul exprimat al donatorului. Fiindca s-ar putea ca cineva care isi da acordul , asa, fiind entuziasmat de idee pe moment, apoi, datorita acestui act, ideea mortii s-ar putea sa-l sperie, sa il obsedeze si sa revina asupra deciziei.
Pai nu e dupa cui ii donez ci dupa cui i se potriveste.Cu alte cuvinte sunt sanse de i la 100000 sa fii compatibil cu cel caruia vrei sa-i donezi.Vezi de curand cazul luii Minculescu, unde a fost aproape o minune ca sotia lui sa fie compatibila cu el.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
studentica a scris:
Dar ar fi interesant de stiut daca este o donatie revocabila sau nu :) .

Eu cred ca da, pentru ca prin ipoteza inca nu avem un donatar care sa fi acceptat donatia.

davideg a scris:
Pai nu e dupa cui ii donez ci dupa cui i se potriveste.

Asa este. Insa exista posibilitatea ca eu sa aflu ca un organ de-al meu este compatibil pentru X, o cunostinta/ruda. Operatia sa nu este urgenta, si nici pentru mine persoana nu e soarele de pe cer, asa incat ma duc la notar si spun ca daca eu mor si X inca are nevoie de operatie, atunci ii dau organul meu.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)